SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

NOVOSTI

SUBOTA 13. svibnja 2000.PREDSJEDNIK MESIĆ S UGLEDNIM HRVATIMA
U FRANCUSKOJ

HDZ JE IZA SEBE OSTAVIO GOSPODARSKU KATASTROFU

Rezultati HDZ-ove vladavine su gospodarska katastrofa i izolacija zemlje. Od toga je profitirala mala skupina pljačkaša koju danas moramo krivično goniti, rekao je Mesić okupljenim predstavnicima dijaspore

PARIZ: Bisera LUŠIĆ


Na odlasku iz Pariza hrvatskog predsjednika Mesića pozdravio je francuski premijer Lionel Jospin   Photo EPAPARIZ — "Dijaspora je dala golem doprinos osamostaljenju i obrani Hrvatske, ali novac koji je slala nije našao put do svog odredišta. Ne zna se što se dogodilo s tim financijskim sredstvima, ona nikada nisu prikazana u proračunu i ne zna se gdje su uložena. Ta priča je dobro poznata i tražit ćemo da se utvrdi gdje su ta sredstva, da bi saznali za ishod priče i oni koji su slali i oni kojima se novac slao", poručio je predstavnicima hrvatske dijaspore u Francuskoj predsjednik Stjepan Mesić, tijekom njihova zajedničkog susreta u Parizu u petak.
Razgovoru s Predsjednikom odazvalo se četrdesetak uglednih Hrvata koji žive i rade u Francuskoj, među kojima su bili Marc Gjidara iz Hrvatskoga svjetskog kongresa u Francuskoj, predsjednik Matice hrvatske u Francuskoj Petar Rubić, urednica Hrvatskog veznika Janka Štahan, Stojan Rašić iz Hrvatskoga narodnog vijeća, predsjednik HDZ-a Francuske Zvonko Špehar, prvi čovjek HSS-a u Parizu Cvitko Svirač, te predstavnik HSLS-a Marinko Frka Petešić.
Predsjednik Mesić je prije svega želio objasniti predstavnicima Hrvata u Francuskoj kakve su se to promjene dogodile na parlamentarnim i predsjedničkim izborima. On je naglasio da u slučaju neuspjeha jedne politike na vlast dolazi ona koja obećava promjene, što je redovita procedura u demokratskim državama. Oštro govoreći o prethodnicima u hrvatskoj Vladi i samom vrhu države, predsjednik Mesić izazvao je reakciju čelnika HDZ-a u Francuskoj Zvonka Špehara, koji mu se suprotstavio riječima da nikada nije čuo kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman želio dijeliti Bosnu, a spočitnuo je Mesiću znatnu razliku u njegovim govorima prije deset godina i danas.
— Rezultati HDZ-ove vladavine su gospodarska katastrofa i izolacija zemlje. Od toga je profitirala mala skupina pljačkaša koje danas moramo krivično goniti - odgovorio je Mesić, te dodao kako on ne skriva da je bio u HDZ-u, ali da je na vrijeme iz njega izišao.
Uz naglasak i već poznate poruke o potrebi priključivanja Europi, o gospodarskom oporavku zemlje, stabilizaciji cijele regije, povratku prognanika i dobrosusjedskim odnosima, hrvatski šef države govorio je ponovno i o suradnji naše zemlje s Haaškim sudom, te kazao da su konkretni pojedinci tijekom rata uzeli zakon u svoje ruke, premda za to nisu imali odobrenje hrvatskog naroda i hrvatske države. Na novoj hrvatskoj vlasti je da stvori pretpostavke gospodarske perspektive, otvaranja radnih mjesta, te privlačenja stranog kapitala u našu zemlju, jer jedino tako može se uključiti u europske integracije.
Prethodnike na vlasti i njihove sugovornike, posebno aludirajući na SR Jugoslaviju, Mesić je ovom prilikom prozvao malim balkanskim političarima koji su rješavali probleme na način kako se to radilo u 17. stoljeću, a svojim metodama i razmišljanjima dosadili su i svijetu i Europi.
Tijekom drugoga dana boravka u Parizu održano je posebno predavanje u Institutu za međunarodne odnose, gdje je okupljenim francuskim intelektualcima govorio Predsjednik Hrvatske. Prepuna dvorana i niz pitanja upućenih na račun hrvatskoga gosta potvrdili su da Francusku zanimaju promjene u našoj zemlji, a i sam Predsjednik je potvrdio da je izrazito zadovoljan obavljenim razgovorima s vrhom Francuske, te da se nada kako su stvoreni temelji za intenziviranje odnosa u svim područjima.

   

Obiteljski skup

Gospođa Milka Mesić petak je provela u druženju s članovima obitelji njezina supruga, koji već dugi niz godina žive u Francuskoj. Dvodnevni boravak u Parizu bio je tako idealna prilika za njihovo višesatno druženje i razgovor. Hrvatska delegacija pronašla je vremena i za šetnju velebnim Champs Elyseeom, te kraće panoramsko razgledavanje grada.

   

Slučaj
"Liszkey"

Skupina francuskih novinara hrvatskom je Predsjedniku predala dosje o njihovom kolegi Laszlu Liszkeyu, koji je mađarskog podrijetla, a na zahtjev mađarskog Interpola uhićen je u Zagrebu kada je pratio inauguraciju hrvatskog Predsjednika. Budući da je tada bilo riječi kako Liszkeya traže zbog utaje poreza, francuski novinari željeli su šefu Hrvatske pojasniti njihovo viđenje stvari, rekavši da je slučaj u potpunosti čist, a njihov kolega nepravedno u zatvoru.

Na konferenciji za novinare hrvatski Predsjednik je odgovarao na pitanja vezana uz povratak izbjeglica, naglasivši da su svi hrvatski državljani jednaki pred zakonom, pa samim tim imaju pravo na slobodu kretanja i pravo na imovinu.
Drugoga dana boravka u Parizu predsjednik Mesić je posjetio Memorijal invalida, gdje je položio vijenac ispod spomen-ploče postavljene u čast hrvatskim vojnicima koji su se u povijesti borili pod francuskom zastavom. Premda je bilo predviđeno da obiđe postavu Muzeja Orsay, zbog oštećenja stakla na muzeju, uzrokovanog prolomom oblaka i kišom, predsjednik Mesić posjet Parizu završio je šetnjom slavnim Montmartrom.

A K T U A L N O :  VELIKI KORAK PREMA INTEGRACIJI
SA ZAPADNOM VOJNOM ALIJANSOM

Za NATO smo
napokon spremni!

Ulazak u Partnerstvo za mir ima prije svega političko-psihološko značenje. Nakon izbora svima je, ne samo NATO-u, postalo jasno da je nova Vlada sposobna napraviti istinski zaokret prema normalnoj zemlji

Piše: Bruno LOPANDIĆ


Nakon prva tri mjeseca Račanova Vlada ima prvi konkretni rezultat u džepu — Hrvatska je primljena u Partnerstvo za mir. Hrvatska je tako u tri mjeseca uspjela dobiti ono što prije nije uspijevala godinama. Što za Hrvatsku znači Partnerstvo za mir?
Ulazak u PFP za mir ima prije svega političko-psihološko značenje. Nakon izbora svima je, ne samo NATO-u, postalo jasno da je nova Vlada sposobna napraviti istinski zaokret prema normalnoj zemlji, toliko potrebnoj međunarodnim planerima balkanske politike. U očajničkom čekanju na dobar primjer u regiji ipak se dočekalo Hrvatsku, pa je Hrvatska prije svega nagrađena zbog pozitivnog trenda. Predstavnici NATO-a bili su skeptični do samog kraja, pojedine zemlje predlagale su još jednu odgodu, do jeseni, kako bi se do kraja uvjerile u iskrenost nove Vlade. Bivši establishment nije se nikada mogao oduprijeti vlastitim opsesijama o BiH, a zemlja ogrezla u kriminal nije imala šanse za uspjeh u niti jednoj integraciji. Osim toga, držanje "fige u džepu" vraćalo je Hrvatsku u balkanski mutež, kojega se samo formalno gnušala, isto kao što je samo formalno željela integracije.
Iako je hrvatski premijer u Bruxelles otišao s polovičnim rezultatom (svi obećani zakoni nisu doneseni), Hrvatska je nagrađena zbog trenda, prvih pozitivnih poteza i iskrene samokritike. Nekoliko dana kasnije, oni koji su odlučivali priznali su kako im je važno bilo čuti da Račan o problemima i propustima nove vlasti govori otvoreno, a posebno ih se dojmila rečenica: "Ne sudite nas po riječima, već po onome što činimo". U prva tri mjeseca započela je reorganizacija i depolitizacija Oružanih snaga i Ministarstva obrane, uspostavljena suradnja sa Haaškim sudom, ugovorom je određeno financiranje hrvatske komponente u Federaciji BiH, a pokrenula se inicijativa za povratak izbjeglica.
Uspjesi hrvatske vanjske politike dali su prve plodove, a sada predstoji puno teži posao. U proteklih deset godina vanjsku je politku blokirala unutarnja, a u mjesecima koji dolaze uspješnost diplomacije određivat će također unutarnji potezi. Na Dan Europe strani su veleposlanici u Zagrebu slali izvješća o hrvatskom napretku, pa se u gotovo svima ispisalo kako političke izjave ne slijede uvijek konkretne poteze (zakon o HRT, privatna imovina). Hrvatska se riješila krupnih političkih pitanja, a ključ hrvatskog uspjeha odsada ovisi o onome što Amerikanci nazivaju "Nitty Gritty". Efikasnost administracije koja brzo provodi odluke vlade prije svega one gospodarske bit će najvažnije u daljenjem približavanju integracijama. Hrvatska je u PFP-u što je važno za gospodarski napredak jer se Hrvatska legitimira kao stabilna zemlja. No, veleposlanik Janko Vranytzany-Dobrinović s pravom je tvrdio da je EU za ukupni razvoj važniji. Hrvatsku očekuje na stotine tisuća stranica uvjeta za koje će se vrlo brzo pokazati da su bolna (ekonomija, poljoprivreda, ribarstvo...). Dok se ne budu počele osjećati koristi integracija Račanova Vlada polagat će domaći uradak, kako bi dočekala pridruženo članstvo EU-a (2005.godine).
Upravo unutarnja efikasnost države koja "doma" potvrđuje ono što govori vani danas razlikuje razinu napretka Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke. U Slovačkoj su podzemni ratovi vladajuće koalicije trajali najduže, a Slovačka od spomenutih zauzima zadnje mjesto u procesu integracija. Ispunjavanjem uvjeta za PFP Hrvatska je nakon deset godina učinila prvi korak — riješila se pitanja o kojima se u razvijenim demokracijama uopće ne razgovara.


SLAVKO LINIĆ NAJAVIO NOVE VLADINE MJERE
Reviziju pretvorbe
vodit će "specijalci"!

Slavko Linić je novinare izvijestio kako će specijalni državni odjel obaviti reviziju cjelokupne pretvorbe
- Vlada nije prihvatila ideju Ministarstva gospodarstva da reviziju radi HFP, a teško je očekivati da će taj opsežni posao biti završen u ovom parlamentarnom mandatu
- Mnoge tajne službe koriste novinare za plasiranje informacija o kriminalcima

Piše:
Darko
MARKUŠIĆ


Slavko Linić: Prijedlozi zakona o reviziji pretvorbe trebali bi biti izrađeni do iduće sjednice VladeZAGREB - Do iduće sjednice Vlade trebali bi biti izrađeni prijedlozi zakona o reviziji pretvorbe i zakona o izmjenama zakona o državnoj reviziji, te zakona o privatizaciji, nakon čega će set tih zakona ići u redovitu parlamentarnu proceduru - kazao je Slavko Linić, potpredsjednik Vlade, na tiskovnoj konferenciji u petak. Linić je pojasnio kako se Vlada odlučila da reviziju pretvorbe vrši državna revizija, odnosno njezin specijalni odjel koji bi bio formiran radi revizije pretvorbe trgovačkih društava.
Linić je priznao kako trošak revizije neće biti malen jer će se morati povećati i broj zaposlenih u Državnoj reviziji, no istaknuo je kako su isto tako i velike štete koje trajno nanosi desetogodišnji akumulirani negativni naboj zbog nepravilnosti u pretvorbi i privatizaciji.
Vlada nije prihvatila ideju Ministarstva gospodarstva, koje je nositelj projekta izrade zakona o reviziji pretvorbe, da Hrvatski fond za privatizaciju vrši reviziju. Kako ističe Linić, HFP treba imati pravo nadzora nad pretvorbom i privatizacijom, te će se u tom smjeru ići i na pojačavanje zakonskih ovlasti Fonda.
Potpredsjednik Vlade najavio je kako će proces revizije pretvorbe i privatizacije biti dugotrajan te da neće biti postavljen rok za prikupljanje prijava.
Revizija pretvorbe potrajat će sigurno nekoliko godina i teško je očekivati da će biti završena u ovome parlamentarnom mandatu koji istječe 2003. godine, rekao je Linić, naglasivši da se očekuje enorman priljev prijava, koliko ih svakodnevno pristiže i na adresu Vladine Koordinacije za borbu protiv organiziranoga gospodarskoga kriminala.
Linić je naglasio kako će slučajevi nemoralne, ali zakonite pretvorbe i privatizacije, moći biti sankcionirani tek naknadno poreznom politikom, odnosno kaznenom poreznom stopom. Linić je priznao da su mnogi kupili poduzeća, otpustili radnike i potom prenamijenili djelatnost poduzeća. Konkretno, umjesto ugostiteljstva sada se bave iznajmljivanjem nekretnina. Ako se, dakle, radi o učestalim pojavama, tada Sabor i Vlada mogu donijeti odluku da se takvo ponašanje naknadno sankcionira, rekao je Linić.
Potpredsjednik Vlade ustvrdio je kako su u Vladi svjesni toga da će mnogi koji su se okoristili u pretvorbi pobjeći od sankcija, pogotovo ako su se brzo riješili svoga vlasništva. Linić je naglasio da se u idućem razdoblju očekuje ubrzana prodaja cijeloga niza poduzeća, a to će se moći spriječiti samo u slučajevima poput Večernjega lista gdje istražni postupak već bude započet.
Potpredsjednik Vlade je naglasio kako se istrage ne mogu voditi u javnosti te ocijenio kako se plasiranjem tih informacija u medije pomaže kriminalcima. Linić smatra da mnoge tajne službe koje su krive za kaos na taj način koriste novinare.
Potpredsjednik Vlade je naglasio kako mnogi pogrešno misle da će im revizija pretvorbe donijeti dionice, društveno vlasništvo, ili pak vratiti ili možda osigurati radno mjesto. Ti se varaju, kaže Linić, i takvi će ponovno tvrditi da ih je netko razočarao. Linić je ponovno istaknuo da se povijest jednostavno ne može vratiti i da se gumicom neki događaji ne mogu izbrisati.
Posljedice nepravilnosti u pretvorbi i privatizaciji najvećim dijelom ne plaćaju krivci, kazao je Linić, nego radnici, dioničari i država, odnosno porezni obveznici. Linić ističe da nedodirljivih u reviziji pretvorbe neće biti te se založio za izmjene zakona o službenicima koji trenutačno ne mogu dobiti otkaz niti zbog kriminala.

Rješenje za Slobodnu

Govoreći o Slobodnoj Dalmaciji, Linić je kazao da su najveći problem poduzeća Globus grupe,odnosno tzv. Kutlina carstva. Namjera nam je sva poduzeća iz Kutline grupacije zajednički obraditi i pokušati vratiti što se može. "Slobodnu" pokušavamo zasebno riješiti, a najveći dio dubioza "Slobodne" odnosi se na poduzeća iz Kutlina carstva. Linić je kazao da su sada mnogi voljni dati potporu promjenama te je ustvrdio kako ni banke ne mogu pobjeći od odgovornosti za svoje poslovanje i davanje jamstava i kredita Kutlinim tvrtkama.

   

Večernjakove dubioze

Potpredsjednik Vlade, govoreći o slučaju Večernjega lista i ishodovanim privremenim mjerama 15-dnevne zabrane daljnje prodaje Večernjega lista, kazao je da su utvrđene određene nepravilnosti u privatizaciji Večernjega lista. Linić se nada kako će i revizija u tom konkretnom slučaju osvijetliti činjenično stanje i utvrditi istinu, no kazao je kako su utvrđene nepravilnosti kod natječaja koji je raspisao Mirovinski fond. Prema Linićevim riječima jedna je pravna osoba plaćala dionice Večernjega lista, a druga je bila na natječaju, te je jedna ponuda bila i diskvalificirajuća. Govoreći o mogućem poslovnom srozavanju Večernjega lista, Linić je ustvrdio da krivnju za to snose kriminalci jer Vlada ne može snositi odgovornost za neefikasnost pravosuđa i za moguće osmogodišnje povlačenje toga slučaja po sudovima.

   

Od MMF-a 250 milijuna USD

Hrvatska će Vlada idući tjedan uputiti poziv predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da u okviru priprema novog stand-by aranžmana u lipnju ponovno dođu u Hrvatsku. Ocjenjujemo da bismo sve odgovore koje su tražili stručnjaci MMF-a mogli definirati, izjavio je Linić.
Vlada je, naime, prihvatila program aktivnosti u vezi s pripremom novog stand-by aranžmana s MMF-om. Podržan je i prijedlog ministra financija Mate Crkvenca o radu kroz nekoliko radnih skupina, a čiji će se rad koordinirati kako bi traženi odgovori bili ujednačeni, jasni i transparentni.
— Pitanja dugovanja, financiranja nekih projekata, porezne politike i proračuna, mirovinske i zdravstvene reforme, vraćanja duga umirovljenicima pitanja su na koja moramo dati jasne odgovore — kazao je Linić.
Vlada je sredinom ožujka dala suglasnost za otpočinjanje pregovora Hrvatske s MMF-om o sklapanju novog stand-by aranžmana. Izaslanstvo MMF-a boravilo je u Zagrebu od 29. ožujka do 12. travnja, nakon čega je priopćeno da bi u cilju završetka pregovora, izaslanstvo moglo doći ponovno u lipnju, a da će u međuvremenu hrvatska Vlada "razmotriti nekoliko opcija gospodarske politike unutar predloženog programa".
Procjenjuje se da bi novi stand-by aranžman Hrvatske i MMF-a mogao biti potpisan krajem lipnja ili u prvoj polovici srpnja, a bio bi vrijedan oko 250 milijuna američkih dolara.

   
   

VLADA, SINDIKATI I POSLODAVCI O MJERAMA U IDUĆIH STO DANA
Bechtelova "viza"
za hrvatske radnike

Od Vlade zatraženo da s tvrtkom Bechtel ugovori klauzulu po kojoj bi na radovima u Hrvatskoj zapošljavala domaće radnike umjesto radnu snagu iz Turske

Piše: Frenki LAUŠIĆ


ZAGREB — "U razgovoru sa socijalnim partnerima najavili smo donošenje paketa mjera koje se odnose na sređivanje stanja u poduzećima koja u portfeljima ima država, te na paket mjera glede promjene fiskalne politike, odnosno poreza na dobit i poreza na dohodak. Također smo razgovarali i o politici stečajeva i potrebi njihova demistificiranja, jer su oni u većini slučajeva novi početak, a ne kraj poduzeća. Govorili smo i o izmjenama Zakona o radu i Zakona o stečaju, a zbog različitosti interesa, morat ćemo se dobrano pobrinuti da komisije koje rade na tim zakonima dobro odrade taj dio posla", istaknuo je Davorko Vidović, ministar rada i socijalne skrbi nakon sastanka predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade RH u petak.
Premijer Račan je pozdravio predstavnike sindikata   Snimio: Milivoj KEBERŽeljko Ivančević, glavni ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca, kazao je kako je zadovoljan stavom Vlade da u idućih 100 dana djeluje kreativno donoseći mjere koje će stimulirati zapošljavanje, poduzetništvo i izvoz. "Nadam se da će vlast već za mjesec dana donijeti te pakete mjera i zakona kojima će se omogućiti izlazak iz gospodarske i socijalne krize", rekao je Ivančević. Vitomir Begović, glavni tajnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća, je ustvrdio kako socijalni dijalog s obzirom na dubinu krize nema alternative. "Od Vlade smo zatražili konkretizaciju najavljenih mjera poreznog rasterećenja rada i gospodarstva i izmjenu radno-socijalnih zakona, ali i žurno poduzimanje svega onog što bi u idućih 100 dana trebalo ukloniti uzroke gospodarskih i socijalnih problema s ciljem da se otvori nova perspektiva razvoja gospodarstva i socijalne sigurnosti. Također smo od Vlade zahtijevali da s tvrtkom Bechtel ugovori klauzulu po kojoj bi na radovima u Hrvatskoj zapošljavala radnike iz Hrvatske, jer imam informaciju kako bi oni doveli radnu snagu iz Turske. Zadatak Vlade bi bio da preko Zavoda za zapošljavanje omogući prekvalifikaciju radnika za obavljanje specijaliziranih poslova za tu tvrtku", naglasio je Begović.
"Pored toga smo konstatirali da je ove naboje koji su prisutni u javnosti, a koji su često iracionalni, potrebno okrenuti u pozitivnom smjeru, mobilizaciji svih i svakoga na programu rada i reda, a u cilju riješavanja gospodarskih i socijalnih problema. Na taj način bi u relativno kratkom vremenu moglo doći do očekivanih promjena", kazao je predsjednik GSV-a. Davorko Vidović je napomenuo kako na sastanku nije bilo govora o najavljenom generalnom štrajku Hrvatske udruge sindikata, jer nije bilo predstavnika te središnjice.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.05.12.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]