SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

KRONIKA 92

SUBOTA 13. svibnja 2000.ZADAR: SUDSKI SPIS ZA UBOJSTVO JURE ČULINE
JOŠ UVIJEK OTVOREN

Pravi ubojica u četnicima
- SUP optužio krivog čovjeka

Policajac Jure Čulina iz Pridrage pokraj Zadra ubijen je krajem studenoga 1989. godine u Zadru, na Relji - Tadašnji čelnici zadarskog SUP-a i neki suci istražitelji su unaprijed optužili Zadranina Stanka Lukića Cvika, no poslije je utvrđeno da je ubojica djelatnik SUP-a Milorad Dobre, koji se početkom devedesetih odmetnuo u četnike

Piše: Ivica MARIJAČIĆ


Žrtva Jure ČulinaZADAR — Jedan od najstarijih sudskih predmeta na Županijskom sudu u Zadru, slučaj ubojstva policajca Jure Čuline iz Pridrage pokraj Zadra, još nije dobio epilog u sudskoj presudi. Krajem studenoga 1989. godine u Zadru je, na Relji, u ophodnji je monstruozno ubijen mladi policajac, a tadašnji čelnici zadarskog SUP-a i neki suci istražitelji su unaprijed optužili Zadranina Stanka Lukića Cvika. Pokazalo se da je Lukić krivo optužen.
Naime, nakon što se mjesec dana krio pred oružanom potragom zadarske policije po kanalima i podrumima, izbjegavši tako sigurnu smrt, Lukić se uz pomoć odvjetnika prijavio tadašnjoj miliciji, rekavši da on nije ubojica. Tek tada, drugi zadarski "milicionar" Milorad Dobre, Čulinin kolega iz ophodnje, priznaje da je on doista ubio svog kolegu Juru Čulinu, kako je rekao, iz nehaja. Suđenje Dobri je bilo organizirano u Splitu, ali nije izrečena presuda.
Uslijedio je Domovinski rat, a već na početku Dobre odlazi iz Zadra i pridružuje se srpskoj paravojsci, odnosno Martićevim četničkim milicijskim postrojbama, te sudjeluje u napadima na Hrvatsku. Prije 11 godina, kada se to dogodilo, mještani Pridrage su javno prosvjedovali u Zadru, čak i prije nego što je Dobre priznao ubojstvo, ne vjerujući u tadašnju službenu verziju SUP-a koji je očito htio prikriti pravog ubojicu i optužiti nevina čovjeka.
Prije nekoliko godina slučaj je izvučen iz ladice i delegiran u zadarski Županijski sud, a preuzeo ga je sudac Branko Brkić. Sud raspisuje tjeralicu za ubojicom Miloradom Dobrom, ali on se nikada nije pojavio, te će mu se, po prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva, suditi u odsutnosti i to pod izmijenjenom kvalifikacijom: Dobre je optužen, kaže Brkić, za hotimično ubojstvo iz niskih pobuda.
Ubojica Milorad Dobre otišao u vojsku Milana Martića-Sada čekamo rezultate Centra za kriminalistička vještačenja u Zagrebu. Želimo razjasniti neke činjenice, prvo u kakvom položaju je bio Čulina kad se našao pod snopom metaka iz oružja Milorada Dobre, kako je na sjedištu suvozača u Čulininom vozilu bila rastrgana epoleta s policijskim činom, kako je jedan metak završio na zadnjem sjedištu istog vozila i, naravno, sve to dovesti u vezu", navodi sudac Branko Brkić. Nakon što dobijemo rezultate vještačenja i analize Centra za kriminalistička vještačenja u Zagrebu, nastavak procesa može početi tijekom kojega ćemo saslušati iznova sve relevantne svjedoke i presuditi počinitelju odsutnosti.
Dok se ne dobiju nalazi spomenutog Centra, nemoguće je govoriti o točnom datumu nastavka suđenja, kaže Brkić, ali dodaje kako nema sumnje da će do nastavka procesa doći i da će biti izrečena presuda ubojici Miloradu Dobri. Inače, taj slučaj je, sjećamo se, gotovo mjesec dana plijenio pozornost ne samo zadarske, nego i šire javnosti, jedan je od prvih koji je ujedinio stanovnike Pridrage i zadarske regije u uvjerenju kako je Dobre pucao u Čulinu zato što je Hrvat, iako za to relevantnih dokaza nije bilo, a vjerojatno ih nema ni danas. Stoga i jest kvalifkacija djela: hotimično ubojstvo iz niskih pobuda, ne govori se dakle o nacionalnim ili političkim pobudama. Nakon 11 godina, moguće je, dakle, da i taj predmet bude okončan u Županijskom sudu u Zadru, ako ni zbog čega drugog, ono zbog pravde kao takve i kakve takve zadovoljštine obitelji ubijenog mladića Jure Čuline.


ZAGREB: OSUĐEN NEKADAŠNJI ČELNIK
JUGOSLAVENSKOG NOGOMETA

Šajberu kazna od 2800 kuna
za klevetanje Mirka Novosela

Predmet spora su izjave Slavka Šajbera u "Sportskim novostima" kada je, između ostalog, istaknuo da je Novosel uzeo 100 tisuća dolara od transfera Dražena Petrovića iz Madrida u Real

Piše: I. DOŠEN 


ZAGREB — Slavko Šajber, nekadašnji čelnik jugoslavenskog nogometa i KK Cibona, kažnjen je u petak s 2800 kuna globe zbog klevete Mirka Novosela, te mu je naređeno i plaćanje sudskih troškova. Za ovo je (ne)djelo, inače, predviđena zatvorska kazna od godinu dana, ali je sud smatrao da je u ovom slučaju primjerenija novčana sankcija. Kako je Šajberova mirovina oko 4000 kuna - sutkinja koja je vodila postupak je izračunala da iznos, koji mora platiti u roku od 60 dana po primitku presude, predstavlja 20 njegovih dnevnih dohodaka. U slučaju neplaćanja naloženog svaka bi mu "dnevnica" bila pretvorena u jedan dan zatvora.
Novosel je, podsjetimo, tružio Šajbera zbog njegovih izjava koje su objavljene u "Sportskim novostima" u srpnju 1999., kada je, između ostalog, istakao da je Novosel uzeo 100 tisuća dolara od transfera Dražena Petrovića u Real iz Madrida.
Tuženi je u svojoj obrani napomenuo kako se o Novoselu govorilo da je ucjenjivao igrače prilikom prelazaka u druge klubove, zatim kako je uzimao novce od sponzorskih ugovora, ali da on u to nije povjerovao dok se nije dogodio slučaj s Draženovim prelaskom u Real. Naveo je i kako u spornom intervjuu nije htio vrijeđati Novosela - jer da je to htio, rekao bi mu u lice, već skrenuti pozornost javnosti na njegovo ponašanje. Nakon presude je Šajber, pak, naznačio kako će radije ići u zatvor nego platiti kaznu!
U obrazloženju presude sutkinja je naglasila da svjedoci nisu potvrdili kako je bilo problema oko naplate od ugovora Dražena Petrovića. Dodala je da ako je i bilo nepravilnosti, onda je Šajber javnosti na to mogao skrenuti pozornost i na drugi način, a ne povredom časti i ugleda Novosela, nazivajući ga lopovom.

   

VELIKI PROLOG: OPET PRIJAVLJEN ZORAN KRIVIĆ
Voditelj OTV-a htio prošvercati 12 slika

Zoran KrivićSPLIT — Zoran Krivić (39) iz Zagreba, inače poznati voditelj OTV-ove emisije "TV aukcija", u četvrtak je otkriven na hrvatskom graničnom prijelazu, prilikom čega je pokušao u RH ilegalno uvesti 12 umjetničkih slika.
Događaj se zbio u četvrtak oko 21 sat, na kontrolnoj točki Veliki Prolog gdje su djelatnici 14. policijske postaje zaustavili TAXI vozilo VW Jetta, bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao D.R. (29) iz Mostara. Zoran Krivić se u automobilu nalazio kao suvozač, ali kada je pogranična policija upitala imaju li što za prijaviti TV voditelj 12 umjetničkih slika nije prijavio već ih je pokušao ilegalno uvesti. Kriminalistička obrada je u tijeku. Da podsjetimo, u prosincu prošle godine zagrebačka policija je protiv Zorana Krivića podnijela kaznenu prijavu zbog zloporabe autorskog djela Mersada Berbera.

   

PROZOR: PUCNJAVA U CENTRU GRADA
KAMATAR IZREŠETAO DUŽNIKA

Branko Pajić ubijen je u ponedjeljak oko 20 sati u centru Prozora (BiH), a osumnjičeni za ubojstvo Tomo Raić se nakon potrage od 48 sati i raspisivanja tjeralice predao te se nalazi u istražnom centru u Mostaru


PROZOR — Branko Pajić ubijen je u ponedjeljak oko 20 sati u centru Prozora (BiH), a osumnjičeni za ubojstvo Tomo Raić se nakon potrage od 48 sati i raspisivanja tjeralice predao te se nalazi u istražnom centru u Mostaru.
Za Raića neslužbeno doznajemo da je "poznati zagrebački kamatar" koji je prije mjesec dana posudio ubijenom Pajiću 1000 DEM, te je u kritično vrijeme došao po naplatu. Naši izvori ističu kako je Tomo progonio Pajića po gradu, ispalivši prema njemu tri-četiri hica iz vatrenog oružja, no ovaj je uspio pobjeći, rekavši prijateljima s kojima se našao kako ga Rajić hoće ubiti. Nešto kasnije je Raić, koji se vozio u džipu, naišao na mercedes u kojemu je bio Branko s još tri osobe, te je ispalio prema njima 10-ak hitaca. Ranjeni Pajić je izletio iz izrešetanog mercedesa, a Tomo je također izišao iz svog automobila i ispalio još četiri metka prema Pajiću, pogodivši ga jednim u kičmu, te je ovaj na mjestu događaja podlegao ozljedama. Očevid su, kako nam je rečeno, obavili vještaci iz Mostara.
U ramskoj općini se intenzivno šaputa kako je Raić ovim činom htio zaplašiti i ostale osobe iz mjesta kojima je također posudio novac i nabijao im kamatu.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.05.12.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]