SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiv ]
       

 

DUBROVNIK

SUBOTA 13. svibnja 2000.SVEČANA SJEDNICA SKUPŠTINE
DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

DOLAZI VRIJEME GOSPODARSKOG NAPRETKA

Pred nama je vrijeme pozitivnih izazova i gospodarskog napretka, istaknuo je, među ostalim, župan dubrovačko-neretvanski Ivan Šprlje govoreći na svečanoj sjednici Županijske skupštine upriličene u povodu Dana županije i blagdana njezina nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića

Piše: Gabrijela BIJELIĆ


Laureati: (slijeva nadesno) stoje Ivo Kalođera (DVD »Korčula«), Vedran Kraljević (Zbor »Libertas«), dr. Zoran Cikatić (Ratna bolnica »Sveti Vlaho«), Damir Fabijanić (sjede) Ante Marinović, Ana Sršen, Niko KapetanićU godini kad Dubrovačko-neretvanska županija peti put proslavlja svoj Dan i blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića zapuhali su povoljni vjetrovi nakon siječanjskih izbora. Pred nama je vrijeme pozitivnih izazova i gospodarskog napretka — istaknuo je, među ostalim, dubrovačko-neretvanski župan Ivan Šprlje na svečanoj sjednici Županijske skupštine održanoj u petak u Kazalištu Marina Držića uz nazočnost gostiju, podžupana vukovarsko-srijemskog Andrije Matića i predsjednika Skupštine Karlovačke županije Ivana Vratovića.
Pozdravljajući okupljene uzvanike, suradnike iz Županijske skupštine i Poglavarstva DNŽ-a, saborske zastupnike, predstavnike Hrvatske vojske, policije i crkvenih vlasti te laureate ovdašnjih sedam skupnih i pojedinačnih priznanja županije, Ivan Šprlje ukratko se osvrnuo na postignuće županijskog vodstva minule godine, te ciljeve koje je postavilo u predstojećem razdoblju.

DUBROVNIK DANAS
DUBROVNIK DANAS
   

Vijenci i misa

Obilježavanje Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana njezina zaštitnika sv. Leopolda počelo je jutarnjim polaganjem vijenca što su ga uz spomen-obilježje palim braniteljima na groblju Boninovo u znak pijeteta postavili i svijeće zapalili župan Ivan Šprlje, dožupan Pero Cvjetović i Rikard Rossetti te saborski zastupnik Srećko Kljunak. Nakon toga je u svetištu Gospe od Milosrđa služena sveta misa koju je uz blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića služio pater Nikola Stanislav Novak.
Pred sam početak svečane sjednice Županijske skupštine koncert na skalinima sv. Vlaha održala je Cavtatska glazba s mažoretkama.

— Kao teritorijalno rascjepkana županija s 25 graničnih prijelaza, sintagmu "što južnije to tužnije" možemo izbjeći samo ako se cestovno integriramo s ostatkom države. Ovo je poglavarstvo svjesno da nam samo priključak na prometnu mrežu daje perspektivu izlaska iz izolacije — rekao je župan Šprlje, napominjući kako je upravo u izradi prostorno-prometna studija kojoj je cilj prevladati eksteritorijalnost županije, a uključuje i izgradnju mosta Župan Ivan Šprlje na svečanoj sjednici Županijske skupštine   Snimio: Željko TUTNJEVIĆPelješac-Klek. Posebno naglašavajući značenje projekta "Spasimo Lastovo" što ga je DNŽ pokrenuo radi oživljavanja potencijala tog udaljenog otoka, župan je izvijestio da se ubrzo očekuje i izrada sličnih projekata za Mljet i Elafite.
Prema županovim riječima, za stjecanje statusa pomorske i turističke županije, do kraja godine trebat će dovršiti prostorni plan županije, poticati poduzetništvo i zaštitu okoliša. Posebna pozornost posvetit će se provedbi informatičkog projekta "Dubrovnik - digitalni grad", te aktivnostima u Skupštini europskih regija što DNŽ-u može koristiti za približavanje eurointegracijama. U segmentu društvenih djelatnosti, Šprlje je naveo primjer otvaranja pet otočnih knjižnica, te ukazao na potrebu sustavnije skrbi za arhivsku građu.

Tko su nagrađeni...

Povelja počasnog građanina za izniman fotodokumentarni rad koji je svijetu predstavio ratna stradanja Dubrovnika i okolice dodijeljena je zagrebačkom umjetničkom fotografu Damiru Fabijaniću. Nagrada Županije za životno djelo pripala je pravnom povjesniku i vrsnom znalcu dubrovačkog pomorskog prava Anti Marinoviću, dok je izvanredno priznanje za životno djelo u ime osoblja Ratne bolnice "Sv. Vlaho" primio dr. Zoran Cikatić. Za iznimna postignuća u 1999. diplomom su nagrađeni suradnik HAZU-ova Zavoda za povijesne znanosti Niko Kapetanić, te DVD "Korčula".
Mlada sportašica i hrvatska reprezentativka na para-olimpijadi u Sydneyju Ana Sršen dobila je plaketu DNŽ-a za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu. Istovrsnu je skupnu nagradu u ime Mješovitog zbora "Libertas" preuzeo čelnik te dubrovačke ugledne amaterske udruge Vedran Kraljević.
Nakon dodjele priznanja, nazočnima se zahvaljujući u ime dobitnika obratio najstariji laureat 88-godišnji Ante Marinović. Njegov spontani govor publika je povremeno prekidala pljeskom, a na sveopće je odobravanje naišla primjedba gospara Ante Poglavarstvu. On je, naime, rekao da se nada kako nagrada za životno djelo "ne znači da je otpisan, tim više što se sprema napisati i obećani drugi svezak knjige o povijesti pomorskog prava do propasti Dubrovačke Republike 1808."

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.05.12.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]