SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

SPORT

SRIJEDA 3. svibnja 2000.

PRVA UTAKMICA ZAVRŠNICE
HRVATSKOGA NOGOMETNOG KUPA

NEREDI, SUZAVAC I PREKID U POLJUDU

HAJDUK - DINAMO 2:0
prekinuto u 86. minuti

SPLIT — Gradski stadion u Poljudu. Gledatelja oko 18.000. Prva utakmica finala Hrvatskoga nogometnog kupa: Hajduk — Dinamo prekid u 86. minuti zbog intervencije policije i bačenog suzavca kod rezultata 2:0 (1:0). Sudac: Draženko Kovačić (Križevci) — 6,5. Strijelac: Vučko u 38. iz jedanesterca i u 53. minuti. U 3. minuti Musa (Hajduk) nije iskoristio jedanesterac. Žuti kartoni: Đuzelov, Grdić, Miše, Vučko, Jažić, Leko (Hajduk), a Tokić, G. Jurić, Bišćan (Dinamo). NAJBOLJI IGRAČ: Jurica Vučko (Hajduk)
HAJDUK: Pletikosa (7), Miladin (6), Jažić (6,5), Đuzelov (6), S. Bilić (6), Grdić (6), Musa (5,5), Miše (6,5) (od 71. Andrić —), Baturina (7), Leko (6,5), Vučko (8) (od 75. M. Bilić —).
DINAMO: Ladić (7), Šarić (5,5), Krznar (6), Tokić (5), G. Jurić (5), Tomas (5), Pavlović (6) (od 65. Šabić —), Bišćan (6), J. Šimić (5) (od 54. I. Cvitanović —), Mujčin (5), Šokota (5) (od 75. Mikić).


Sve je počelo idealno za Hajduk, no Dražen Ladić je u 3. minuti obranio jedanaesterac Igoru Musi. Mario Tokić je primao loptu slijeva na sredini ruba šesnaesterca, ali mu je pritrčao Mate Baturina i ukrao je zakoračivši u kazneni prostor točno u 58. sekundi igre. Tokić je nagonski stavio nogu, sapleo Baturinu koji je pao. Prerano je Torcida ubacila baklje u teren jer za "bijele" slavlja nije bilo. Iz jedanesterca je Musa pucao preslabo za Ladića, njegov udarac koji je tek malo išao ulijevo nekadašnji reprezentativac je odbio. Prvi je do lopte stigao Darko Miladin i uspio pucati dok mu je uklizavao njegov izravni suparnik Damir Krznar, međutim pogodio je vanjski dio vratnice — propala je druga prilika Hajduka. Poslije toga nastala je gužva na sjevernom dijelu gledališta. Ušle su specijalne snage u Torcidin prostor, puno gužve, obračuna. Jedna je policajka morala otići držeći se za glavu. Iskrenja je bilo i u svečanoj loži.
Činilo nam se s tribina da je splitska momčad ponovno vratila onaj svoj stari pritisak na protivnika, Dinamo nije imao ideju, tek su pokušali iz slobodnoga udarca s 30 metara preko Zorana Pavlovića, ali je Stipe Pletikosa lako ukrotio loptu. U 14. je Slaven Bilić odigrao dugu loptu za za Baturinu na lijevom krilu koji dao povratnu na Juricu Vučka negdje oko 18 metara od vrata, ali je libero Goran Jurić pravovremeno izašao u blok. Dvije minute poslije opet lijepa akcija domaćih kada se na ubačaj Ante Jažića spetljao Baturina blizu peterca. Lopta se odbila, a sve je pratio Ivan Leko koji se sjurio u šesnaesterac i odmah odapeo, ali je Ladić odlično reagirao. Leko i Baturina su lijepo odigrali uz liniju na lijevoj strani, idealno je poslužen Vučko koji je hitao prema Ladiću. Vučko je spuštao sebi loptu glavom u for kada ga je sustigao Krznar. Sudar glavama, a lopta je dinamovca udarila u ruku, no ništa nije svirano.
Hajduk je poveo tek iz popravnoga ispita, novoga jedanesterca kojega je realizirao Vučko u 38. minuti. Jažićev centaršut boksao je Ladić u visinu, a dok je lopta padala Igor Bišćan je povlačio i na kraju odgurno Musu. Vučko je bio hladan, Ladić je otišao u

   

Lijepu našu otpjevali u jedan glas

Svečanost prije odigravanja prve finalne utakmice uokvirilo je i izvođenje hrvatske himne. Lijepu našu uz razglas gromko je otpjevalo splitsko gledalište.

Ispred kafića udaren
Drago Ćosić

Dvojica poznatih novinara doživjela su neugodnost ispred kafića, neposredno prije ulaska kroz jedan od službenih ulaza u Poljudu. HRT-komentatora Dragu Ćosića jedan nepoznati neobuzdani "navijač" osim verbalnih uvreda čak je i udario je otvorenim dlanom, dao mu je trisku, dok je komentator Sportskih novosti Zdravko Reić, prošao bolje. Reić je zaliven po odijelu punom čašom pive. Srećom, težih posljedica nije bilo.

svoju desnu stranu, lopta u lijevu — 1:0. Cijela utakmica protekla je u uzavreloj atmosferi na tribinamaVodstvo koje je umirilo i Torcidu, ali komešanje na sjeveru prestalo je tek kada je policija malo-pomalo do kraja prvoga dijela napustila ograđeno navijačko leglo. Do kraja prvoga dijela zabilježili smo još dalekometne udarce Vučka i Jažića, a od Dinama apsolutno ništa.
Nova radost za Hajduk nastupila je u 53. minuti poslije prekida iz kornera kojeg je zdesna izveo Leko. Nabačaj na drugu vratnicu na glavu Ante Miše koji ju je vratio na prvu. Nebeski skok Vučka i trzaj u zračnom srazu sa Stjepanom Tomasom. Lopta je pogodila u gredu i odbila se dolje. Iza crte — signalizirao je drugi pomoćni sudac Darko Slivar — 2:0 i velika prednost.
Bio je to znak da i plavi dečki iz Zagreba moraju nešto pokušati. Uskoro je u prilici bio Bišćan, ali je u skoku s Tonyjem Grdićem pucao preko, lopta se od trave odbila iznad grede. Još jednom je Bišćan bio u prigodi kojoj je prethodio prodor Nermina Šabića s desnoga boka. Grdić je u skoku odbio udarac u korner iz kojega se rodio pokušaj Bišćana, ali mu je lopta na pet metara prešla preko noge dok ga je ometao Grdić. Još jedan slobodni udarac nevidljivoga Tome Šokote, a onda je Musa imao šansu za riješiti ukupnoga pobjednika. U 73. minuti mu je lopta došla na poluvolej, no on je sa 7-8 metara iskosa pucao točno u Ladića.

Suzavcem ispražnjene tribine

Utakmica ipak nije normalno privedena kraju. Suze su potekle od suzavca kojega je policija bacila u 86. minuti utakmice ne bi li primirila događanja u gledalištu. Cijelo drugo poluvrijeme bilo je mirno, čarke na sjeveru između policajaca i "torcidaša" su utihnule kad su specijalci izišli sa Sjevera dolje na tartan i sve je bilo spremno za proslavu velike pobjede Hajduka.
Međutim, tada su se u zadnjih desetak minuta igre uzjugunili BBB-ovci na južnom dijelu tribine u svojoj izoliranoj "oazi". Zapalili su svoje bengalke i hitnuli ih na teren, ali i prema splitskoj publici na zapadnom dijelu gledališta. Također su i trgali stolice te ih bacali prema Zapadu koji je poslužio kao tampon-zona između Sjevera i Juga. Na to se masa Torcide na Sjeveru pomamila i jednostavno je poželjela proći na Jug s njima se obračunati. Pokušali su prodrijeti i preko istočnog gledališta ali je većina to izvela "napadom na ogradu" koja dijeli Sjever od zapadne tribine. Nekoliko minuta trajala je borba policajaca sa masom koja je nagrnula sa Sjevera na Zapad. U trenutku kad je počela popuštati visoka željazna ograda, policajci očito više nisu imali kontrolu nad događanjima, te su ispalili jednu za drugom, trećom, četvrtom — bombu suzavca. Suzavac se brzo proširio i po igralištu, igrači su utrčali prema svlačionicama, publika se, sve u suzama, počela razilaziti, htjela to ili ne, a nakon desetak minuta, dok smo još bili u dvojbi hoće li se utakmica nastaviti, policajci su ispalili još nekoliko "bombica".

   
DOŽIVLJENO NA TRIBINAMA:

Piše: Saša LJUBIČIĆ 

Erupcija Etne
je mila majka ....

Kup utakmicu Hajduka i Dinama nećemo pamtiti po nogometu, već po kaosu — totalnom kaosu kakav Split još doživio nije!! Od samog sučevog zvižduka, velika je barufa titrala u zraku. Kao da se samo tražio povod da se oslobodi sva negativna energija koja se nakupila na gotovo dupke punoj sjevernoj tribini prvenstveno zbog Hajdukovih sušnih godina i rastrojstva koje trese njegovu upravu. "Buntovništvo bez razloga" koje je frcalo na utakmicama protiv Šibenika i Rijeke, proključalo je kontra purgera, a varnice što su užgale poljudski pakao došle su s bakljama koje je na tartan, po glavama policajaca, redara i fotoreportera ispalila Torcida. Komešanje među plavcima i specijalcima, navijači kao da su jedva dočekali da bi, po već viđenom scenariju, nagrnuli na vrata i probili se na teren, no tamo su ih dočekali dugi pendreci temeljne i specijalne policije.
Trenutak nakon bacanja suzavca  Snimio: Matko BILJAKA, onda prva velika i neoprostiva pogreška čuvara (ne)reda. Umjesto da se odmah tiskaju na vratima ograde koju pritišće desetak tisuća podivljalih mladića, oni, pazi sad, šalju svoje ljude među Torcidu i izazivaju salve negodovanja. Torcidaši i policija bijesno razmjenjuju udarce na sjeveru gotovo dvadeset i pet minuta, a pozornost poljudskog auditorija posve je usmjerena na policijsko — navijačko nadmetanje. Utakmicu, osim sudaca, gotovo da više nitko ni ne gleda. Hajdukov prvi gol kao da je na tren ugasio vatru, kao da se na trenutak činilo da će sve ipak proći lišo, a onda je započelo to kobno, tužno drugo poluvrijeme.
Policija je postavila ogradu na tartan stazi, dobila pojačanje koje je zbijenim modrim špalirom koliko toliko jamčilo da se najvatreniji sa sjevera i istoka neće uputiti na teren. Međutim, dogodilo se nešto neplanirano, puklo je na sasvim drugoj strani. Sada BBB-ovci nezadovoljni rezultatom kopiraju Torcidu i bacaju bengalke na teren, ali i po zapadnoj tribini na kojoj tek par mlađih navijača verbalno reagira, dok se "penzija" drži po strani. Policija čini svoju drugu veliku grešku. Umjesto da tisuću — tisuću i pol Dinamovih navijača umiri i spriječi ponovn divljanje, valjda strepeći od kaosa koji im se umalo dogodio na početku utakmice, jedva i reagira. To dodatno pali Torcidaše koji jure na ograde koje dijele sjever od istoka i zapada i luđački ih tresu nekoliko minuta uz ovacije cijeloga stadiona što u kolektivnom transu reagira iznimno žestoko na "itanje" sjedalica koje divljački čupaju bojsi. Ograda pada, mladci već razbijenih, izudaranih glava kreću u napad i započinje krvava bitka na jugoistoku. Na samo pedesetak metara od preplašenih dinamovaca, torcidaši šipkama mlate policiju, policajci ne štede torcidaše, krv lije po vizirima, uniformama, urla se, plače, bježi... Ograda pada i na najopasnijem dijelu, preko zapada počinje neviđeni stampedo koji prekida ispaljeni suzavac. Olympique Marselliese drugi put!
Sudac zviždukom prekida utakmicu, ako se to još tako može nazvati, i označava početak epiloga. Specijalci suzavcima tjeraju raju koja samo što ne gazi jedna preko drugih, a onda, pred južnom tribinom, dolazi do tuče kakvu smo u Hrvatskoj viđali samo na TV ekranima kada bi se radnici u europskim metropolama zakačili s policijom. Golobradi mladići kamenjima i bocama i raketama iz sve snage tuku po policiji, a ovi se, koliko je god moguće, pokušavaju obraniti vizirima, i na mahove krenuti u napad kako bi ih potisnuli što dalje od stadiona. U trenucima kada tisuće mladića prijeti da će razbiti kordon i razgrnuti policiju, plavci ispaljuju suzavce koje im torcidaši poput bumeranga vraćaju. I tada slijedi najgora scena! Odjednom se iza leđa rulje koja traži linč, pojavljuje policijski dvojac na BMW-jcu. Iako su, vjerojatno, imali ulogu prometnika u automobilskom neredu do kojega je došlo zbog općega krkljanca oko stadiona, najedanput se zatiču u žarištu sukoba. Policajac koji sjedi odpozada kapom štiti lice od prvih kamenica koje mu fijuču iznad glave, a kad biva primijećen od većine navijača koji se povlače pred ofenzivom policije, stotine huligana zalijeću se za motorom da bi divljački izcipelarili obojicu. Živote im spašavaju hici u daljini, koji tjeraju tisuće ljudi u stampedo kroz prolaze Kineskog zida dalje prema gradu. Ogorčena kolona navijača bježi prema gradu i kao da nitko ne može vjerovati u što se izrodilo blesavo naguravanje zbog Hajdukovih poraza.

   

Zajec: Nećemo se žaliti!
Marković: Ovo je ludilo!

Ivan Malović, delegat (Velika Gorica): Bilo je od samog početka utakmice za pretpostaviti da će utakmica proteći u incidentnoj situaciji. Već od 3. minute, kada je publika sa sjeverne strane bacila desetak bengalki u teren, dalo se do znanja da će biti problema u samoj organizaciji. Veći neredi su spriječeni brzom intervencijom splitske policije, ali je napeta situacija trajala tijekom cijelog prvog poluvremena. Kad se već sve smirilo u drugom poluvremenu, u finišu utakmice BBB-ovci su započeli svoje divljanje, bacanje bengalki i trganje stolica. S druge strane, navijači Hajduka su započeli proboj i policija je, da bi spriječila vrlo teške posljedice, intervenirala suzavcem. Uvjeti za igru su time prestali, mi smo zapisali da se to dogodilo u 88. minuti utakmice kad je sudac prekinuo susret. Čekali smo 25 minuta hoće li se situacija smiriti i mi vodimo da je utakmica prekinuta u 88. minuti kod stanja 2:0. Odluka o ovoj utakmici dalje je na organima HNS-a koji vode ovo natjecanje i ja ne bih želio prejudicirati bilo što, ali bit će vrlo, vrlo, vrlo komplicirano.
Goran Jurić: Ovo nije normalno i ovo što se događa nema veze sa sportom. Sve je zakuhao sudac Kovačić sa svojim pomoćnicima, nije prvi put da nas drastično krade. Njemu nije mjesto u nogometu, a kamo li da sudi derbi, on bi morao negdje raditi u tvornici na pokretnoj traci, da me krivo ne shvatite, bez uvrede za radnike ... Ali, Kovačić nije sudac, on je režiser, baš kao i njegovi pomoćnici.

Bilićeva isprika

Slaven Bilić: Ispričavam se nogometašima i rukovodstvu Dinama, ali cjelokupna situacija nema veze ni sa njima ni sa nama. Velimir Zajec mi je obećao da se neće žaliti na ovu utakmicu i da će tako ostati — 2:0.
Ivan Leko: Žalosno je sve ovo, ali još je više čudno kako se događa s nama. Odigrali smo srčanu, odličnu utakmicu i na kraju je opet cijeli ugođaj upropašten.
Velimir Zajec: Nećemo se žaliti ni na rezultat ni na prekid, ali hoćemo na Kovačića. Sudac je katastrofalan, sramotan, i ovo mu nije prvi put da radi protiv Dinama. Sve skupa je ovo žalosno, došli smo do dna i hrvatska politika i Nogometni savez se moraju postaviti o odrediti kako dalje.
Vlatko Marković: Ludilo, ovo je totalno ludilo ...
    Slaven ALFIREVIĆ

   

Škarić: Kako shvatiti prekid
kada se vodilo 2:0 i Hajduk
nalazio na pragu pobjede

Ivica Škarić, gradonačelnik Splita: Ovo što se dešava nema veze sa športom. Ne mogu se oteti dojmu da je ovaj događaj izrežiran. Kako shvatiti da su neredi i incidenti koji su doveli do prekida utakmice započeli u trenutku kada je Hajduk vodio 2:0, nalazio se na pragu blistave pobjede i kada je do kraja nedostajalo samo pet-šest minuta.

   

Vlak nije imao što reći

Marijan Vlak nije htio doći na službenu konferenciju za novinare u kino-dvorani Gradskoga stadiona, jer da on "nema što reći o ovakvoj utakmici u Splitu".
Tako je trener Hajduka Pero Nadoveza bio jedini za mikrofonom: Bili smo bolji, otkako smo uspostavili ravnotežu polovinom prvoga poluvremena. Dinamo je imao poneku šansu, ali bili smo mnogo bolji. Zadovoljan sam rezultatom i prava je šteta da utakmica nije privedena normalnom kraju... Nadam se da je ovo povoljan ishod da u uzvratu osvojimo Kup. Vučko je bio naš najbolji igrač, pokazao je svu kvalitetu koju posjeduje. Dugo smo ga čekali i napokon dočekali... Ponavljam, naša pobjeda je zaslužena i plod je bolje igre, mada Dinamo ima mnogo aduta u rezervi i sigurno da će u revanšu igrati kudikamo bolje.

   

Marković: Hajduk ovo nije zaslužio!

Predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Vlatko Marković bio je vidno uzrujan događajima na Poljudu, na stadionu je odgovarao samo riječima "ludilo, ludilo", a kasnije je u programu HTV-a dao izjavu:
Ovo je nogometna tragedija, nešto što Hajduk nije zaslužio u svojoj stogodišnjoj povijesti. Najtužniji događaj u mom nogometnom životu — kazao je Marković prevarivši se za Hajdukove godine te najaviviši da će o ovome biti govora na sastanku Izvršnoga odbora HNS-a koji je na rasporedu sutra.

   

BBB-ovci izvrijeđali Slavka Golužu

Kup je naš, Kup je naš, zaorilo se Poljudom dok se na centru prije utakmice čestitalo odbojkašima Mladosti iz Kaštel Lukšića, te rukometašima Metković Jamba koji su nekidan prigrabili europski trofej, Kup EHF-a.
Dok je Torcida pozdravljala Kaštelane i Metkovce, računajući da će s Hajdukom još jedan kup doći u Dalmaciju, dotle su na suprotnoj strani BBB-ovci skandirali "Goluža pederu, Goluža pederu", nezaboravljajući da je olimpionik Goluža, premda iz Metkovića, donedavno branio boje Badel 1862 Zagreba, njihova omiljenog rukometnog kluba.
Dobro upućeni su u šali tvrdili da je Goluža umjesto prema Torcidi trebao otrčati prema Bad Blue Boysima, jer je jedan od onih Metkovaca koji u nogometu navijaju za — Dinamo.

  

NAJBOLJIMA NA ŠPORTSKIM GRAMA MLADIH
Slaven Bilić dijeli nagrade

Slaven Bilić će danas u 13 sati dijeliti nagrade u Bijelom salonu na Poljudu gdje Udruga za šport i rekreaciju Merkur te poduzeće Staccato organiziraju press konferenciju. Sponzor nagrada za uspjehe najboljoj malonogometnoj momčadi u protekle tri godine na turniru Športskih igara mladih je Španjolski nogometni savez. Ove sezone će malonogometni turnir Športskih igara mladih 2000. sponzorirati i FIFA, a čitava manifestacija, najveća takve vrste u nas, održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića.


   

STOLNI TENIS POVRATAK USPJEŠNE EKSPEDICIJE S EP-a
Rastemo iz dana u dan

Piše: Goran ČOP


S bogatom kolekcijom medalja iz njemačkog Bremena se u ponedjeljak poslijepodne vratila hrvatska stolnoteniska ekspedicija. Na ovom, dosad najproduktivnijem prvenstvu, naši stolnotenisači su uzeli četiri medalje — Zoran Primorac srebro, a Tamara Boroš u singlu, Roko Tošić i Sandra Paović u miksu i ženska reprezentacija broncu.
Stolnoteniski reprezentativci s vodstvom u zračnoj luci Pleso   Snimio: Dragan MATIĆNa Pleso su došli svi reprezentativci osim europskog viceprvaka Zorana Primorca, koji je iz Bremena otišao za Bruxelles. U zagrebačku zračnu luku sletjeli su Tamara Boroš, Eldijana Aganović, Sandra Paović, Andrea Bakula, Roko Tošić, Ivan Juzbašić, Dado Šurbek i kroatizirani Kinez Jiang Weizhong. U mnoštvu čestitara nakon poljubaca obitelji uslijedili su i oni iz službenih krugova — u ime HOO-a je bio nazočan Matija Ljubek, u ime zagrebačkog Sportskog saveza predsjednik Ante Vrdoljak, u ime Gradskog ureda za prosvjetu i sport Ivica Stošić Miošić, a tu su, naravno, bili i zaslužnici iz stolnoteniskog sporta.
Uspjeh naše reprezentacije u Bremenu valja doživjeti kao nastavak kontinuiteta, kao znak da smo, uz Zorana Primorca i Tamaru Boroš, dobili i druge kvalitetne igrače i igračice. Ovdje pred nama je nova generacija koja bi vrhunac svoje sportske karijere trebala imati na Europskom prvenstvu u Zagrebu za dvije godine — riječi su direktora reprezentacije Hermana Vukušića.
Dani u Bremenu iskorišteni su za prezentaciju Zagreba kao domaćina sljedećeg Europskog prvenstva. Ta misija je prošla glatko, s uspjehom uz bezrezervne riječi potpore stolnoteniske europske kreme.
Prepuni krasnih dojmova vratili smo se u domovinu, zahvaljujući izvrsnoj atmosferi u našem taboru došli smo do ovih rezultata. Posebno sam nekako zadovoljan broncom ženske reprezentacije, to je bila prava bronca jer je osvojena u direktnoj borbi s Rusijom, koju smo dobili 4:0. Što se tiče prezentacije Zagreba kao organizatora sljedeće europske smotre, izvrsno smo prošli i s radošću očekujemo to natjecanje — govorio je tajnik Saveza i vođa puta u Njemačku Žarko Ratković.
Na našim reprezentativcima bio je sasvim vidljiv umor od duga i naporna natjecanja. Raspoloženje je umanjeno i činjenicom da je na frankfurtskom aerodromu ostao veći dio prtljage. Medalje su na sigurnom.
Puno mi znači ovaj trofej, jer on predstavlja nastavak osvajanja medalja na velikim natjecanjima, a posebno sam radosna zbog ekipne ženske medalje. To je znak da rastemo iz dana u dan, iz natjecanja u natjecanje — govorila je vlasnica najboljeg ženskog reketa u zemlji Tamara Boroš.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.05.02.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]