SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

NOVOSTI

NEDJELJA 16. travnja 2000.

REPORTERI SLOBODNE U GOSPIĆU S ISTRAŽITELJIMA HAAŠKOG SUDA KOJI TRAŽE DOKAZE O ZLOČINIMA NAD SRPSKIM CIVILIMA

U Obradovića Varoši kosti "belih orlova"?

U Obradovića Varoši, naselju u kojem su prije rata živjeli većinom Srbi, civili su mogli poginuti samo od granata — tvrdi Krunoslav Prpić, novinar Hrvatskog radija, koji je ratnih godina izvještavao iz Gospića  Istražitelje dočekali prosvjedi u Širokoj Kuli

Piše: Ivo ŠĆEPANOVIĆ
Snimio: Matko BILJAK


Što se krije u Obradovića Varoši?GOSPIĆ — Ekipa haaških istražitelja otpočela je u subotu s iskopavanjem u gospićkom naselju Obradovića Varoš, pokušavajući pronaći dokaze o navodnim zločinima počinjenim tijekom Domovinskog rata. Njihov rad popraćen je istodobno pojačanim nezadovoljstvom u gradu, pa je subotnji prosvjed u Širokoj Kuli, prema najavama, samo jedan u nizu čiji nastavak slijedi idućeg tjedna.
— Ne znam što očekuju da će naći!? U Obradovića Varoši, gdje su prije rata živjeli većinom Srbi, civili su mogli poginuti samo od granata. Ovdje su se vodile borbe, a ako nađu nečije posmrtne ostatke, vjerojatno će to biti kosti pripadnika "Belih orlova" — kaže Krunoslav Prpić, novinar Hrvatskog radija, koji je sve ratne godine izvješćivao iz Gospića. On veli da mu nije baš jasno zbog čega su haaški istražitelji izabrali upravo dvorište u kome su ove subote dva bagera počela razgrtati građevinski materijal.
Djeca sa svijećama na prosvjedu u Širokoj Kuli: Ne dirajte naše ranePolicijsko osiguranje nije nam dopuštalo prilaz mjestu koje su obilježili istražitelji, a i ono što smo se uspjeli približiti na petstotinjak metara, lutajući apokaliptičnim, razrušenim okolišem Obradovića Varoši, bilo je opasno. Ne zbog više punktova sa specijalcima, već radi njihovih upozorenja da "pazimo kako gazimo po travi". Područje Obradovića Varoši nije, naime, još u cijelosti razminirano, pa nije čudno što i haaški istražitelji u svojoj ekipi imaju pirotehničara. Strogo se držeći pravila da ne kontaktiraju s novinarima, Steve Chanders i njegova ekipa haaških istražitelja što neupadnije pokušavaju izvršiti zadani posao, iako im to neće biti lako poslije medijskih istupa Milana Levara. Otkako je Levar, predstavljajući se kao ratni zapovjednik diverzantsko-izviđačkog voda, javno izjavio da je u tri ratna dana u Gospiću ubijeno stotinu civila, duhovi su se uzburkali. A tek se čekaju reakcije dragovoljaca Domovinskog rata. Navodno će oni početkom tjedna zatražiti da u Gospić, zbog novonastale situacije, dođe netko iz ureda Vlade. — Znaju li oni u Zagrebu koliko se Gospić u ratu napatio? Mogu li oni zamisliti što znači danonoćno granatiranje? Zašto nam onda ovo rade? — rekao nam je jedan Gospićanin, ne želeći se predstaviti kao, uostalom, ni brojni drugi njegovi sugrađani. Jedinstveni, međutim, izgledaju u izrazima nezadovoljstva zbog, kako kažu, "dvostrukog haaškog aršina".
— Što se ne pozabave Vukovarom i Ovčarom? Pa neće, valjda, ispasti da su Hrvati sami granatirali svoje gradove i ubijali civile? — bujicom pitanja obratio nam se još jedan Gospićanin priznajući da je situacija u gradu sve zaoštrenija, te da se za srijedu pripremaju veliki prosvjedi. A sve se ove subote poklopilo da poslijeratni Steve Chanders, šef ekipe haaških istražiteljaGospić izgleda što sumornije. Gotovo čitav dan grad je bio bez struje, upalili su se poneki agregati, a onda su i iskapanja u Obradovića Varoši probudila ratna sjećanja. Govori se da će ostati tri mjeseca — komentira glasno konobar u gospićkom kafiću Nikola, misleći na rad haaških istražitelja. Kasnije smo neslužbeno doznali da bi se haaškoj ekipi forenzičara, patologa, speleologa i pirotehničara u nedjelju trebalo priključiti još osmero članova ekipe, te da će ih kad krenu raditi "punom parom" biti četrdeset. Spominje se u kavanskim pričama u Gospiću da bi u subotu otpočeto iskopavanje, zapravo, moglo biti i varka, odnosno da se umjesto trenutačno obilježenog dvorišta usred razrušene Obradovića Varoši, u stvari "pikira" neka druga lokacija. Možda se ti izvori povode izjavama Milana Levara da "ovo nije kraj, već samo otvaranje Pandorine kutije".

  

Šutnja istražitelja

Do službenih informacija o djelovanju haaških istražitelja praktički je nemoguće doći.
Šef ekipe Steve Chanders i njegova ekipa ni ne pomišljaju govoriti za novine, dok načelnik Policijske uprave u Gospiću Dubravko Novak ističe kako oni samo osiguravaju mjesto.

  

Iz Karlobaga: Loša reklama turizmu

Nepovjerljivim pogledima haaški su istražitelji izloženi i u Karlobagu gdje je trenutačno njih dvadesetak smješteno u hotelu Zagreb.
— Jest da su nam napunili hotel, ali kad onako ujutro džipovima i u pratnji policije krenu prema Gospiću, ne vjerujem da su dobra reklama turizmu
— kaže noćni recepcionar hotela Zagreb.
Slična smo razmišljanja čuli i u restoranu Katarina gdje su haaški istražitelji u petak navečer uživali u lignjama.
— Ne mogu ja, Pave, ovo progutat’ — ne baš tiho primjećivao je Karlobažanin koji je u restoran svratio na pivo i nekako na prevoditeljicu haaških istražitelja gledao kao na "izdajicu".
Prijatelj mu Pave uzalud ga je u više navrata uvjeravao kako "nitko ovdje nije izdajica, već svatko radi svoj posao ...".

  

PROSVJEDI U SELU ŠIROKA KULA NA DOMAK GOSPIĆA
Suradnja s Haagom - da,
ali ne bezuvjetna

Piše: Ivo ŠĆEPANOVIĆ


Ne možemo prihvatiti činjenicu da stručnjake Međunarodnog suda za ratne zločine zanimaju navodne masovne grobnice i ekshumacija isključivo srpskih žrtava. A samo 13. listopada 1991. godine Srbi su ubili 29 civila u Širokoj Kuli te im opljačkali ili spalili imovinu — izjavio je Stipan Nikšić, predsjednik Mjesnog odbora Široke Kule, sela na domak Gospića, gdje je u subotu održan prosvjedni skup protiv najnovijeg rada haaških istražitelja na širem području općine.
— Mislili smo da će istražitelji doći i ovamo u Široku Kulu, ali njih kao da ne zanimaju zločini nad Hrvatima — rekao je Nikšić dodajući da su "četnici u Širokoj Kuli izvršili i zločin nad srpskom obitelji Rakić ubivši svih pet članova obitelji".
Pred stotinjak ljudi na skupu je u ime udruga dragovoljaca Domovinskog rata govorio dr. Darko Milinović:
— Najnovijom odlukom hrvatskih vlasti o suradnji s Haagom, poniženi su Gospić i Ličko—senjska županija. Diraju naše rane koje su dijelom zacijelile. Ne samo da ih otvaraju nego i stavljaju sol na njih.
Milinović je kazao kako dragovoljci "nisu a priori protiv haaških istražitelja", ali traže da se isto tako istraže zločini u Lovincima, Svetom Roku, Barletama, Bilaju, Perušiću, Kosi, Korenici, Udbini, Širokoj Kuli...
— Surađivati s Haagom — da, ali — ne bezuvjetno! — ustvrdio je dr. Zvonimir Šeparović, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, koji je navodno bio na proputovanju kroz Gospić, pa je svratio na prosvjedni skup.
— Carla del Ponte izjavila je nakon nedavnog odlaska iz Hrvatske da se s vlastima u Zagrebu dogovorila o "potpunoj i bezuvjetnoj suradnji". Pa, "potpuno i bezuvjetno" su se Nijemci predali nakon II. svjetskog rata?! - kazao je Šeparović.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.04.15.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]