SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
( herceg-bosna )
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

SRIJEDA 22. ožujka 2000.

LIVNO: U RUDNICIMA UGLJENA TUŠNICA
ZAPOSLENI SVE NEZADOVOLJNIJI ODLUKOM
UPRAVNOG ODBORA ŽUPANIJSKE AGENCIJE ZA PRIVATIZACIJU

RUDARI ŽELE UPIS DIONICA,
A NE PRIVATIZACIJU
PUTEM TENDERA

Nezadovoljstvo je to veće što je i Upravni odbor Tušnice donio odluku da se privatizacija poduzeća izvrši putem tendera - Od četiri člana tog odbora samo je jedan, i to Ante Omazić, bio protiv takve prodaje

Piše: Frano MIOČ


LIVNO — Već nekoliko dana u Rudnicima ugljena Tušnica vlada veliko nezadovoljstvo djelatnika uzrokovano odlukom Upravnog odbora županijske Agencije za privatizaciju da se privatizacija toga poduzeća izvrši putem tendera, a ne javnim upisom dionica.
Nezadovoljstvo je to veće što je i Upravni odbor Tušnice donio odluku da se privatizacija poduzeća izvrši putem tendera. Naime, od pet članova toga Upravnog odbora samo je jedan njegov član, odnosno predsjednik Ante Omazić, bio protiv takve metode prodaje, dok su svi ostali članovi bili za prodaju tvrtke javnim upisom dionica.
No, ipak, kako doznajemo, Ante Omazić upravo zbog činjenice što je on bio protiv izglasane metode privatizacije, ovu odluku Upravnog odbora Tušnice nije htio potpisati, pa ona tako nije bila ni proslijeđena Upravnom odboru Agencije za privatizaciju.
Zaposleni u Tušnici su mišljenja da se u pozadini svega toga kriju osobni interesi pojedinaca kojima bi uskoro trebala doći u ruke Tušnica, a ne njihovi interesi. To, među ostalim, obrazlažu time što Upravni odbor Agencije za privatizaciju ni do danas nije javno obrazložio razloge zbog kojih je promijenjena odluka o metodi prodaje tvrtke.
Upravna zgrada »Tušnice« u Livnu: djelatnici nezadovoljni zbog odluke da se privatizacija njihove tvrtke izvrši putem tendera, a ne javnim upisom dionica Snimio: Frano MIOČPravdanje da isti taj upravni odbor nije bio upoznat s odlukom Upravnog odbora tvrtke, po njima, ne dolazi u obzir jer je prodaja poduzeća javnim upisom dionica bila naznačena u Agenciji dostavljenom programu za privatizaciju.
Da se u ovom slučaju radi o interesima pojedinaca, radnici upozoravaju i na sam sadržaj oglasa koji se odnosi na prikupljanje ponuda za privatizaciju Tušnice putem tendera.
Riječ je, naime, o onom naznačenom kriteriju za vrednovanje ponuda koji se odnosi na ulaganja u novu opremu i tehnologiju u iznosu od tri milijuna konvertibilnih maraka.
Međutim, kao u slučaju ostalih društvenih poduzeća koja idu u proces privatizacije, ovdje nije rečeno i u kojem razdoblju bi potencijalni kupac te tvrtke trebao investirati ponuđena sredstva u novu opremu i tehnologiju. Isto tako, u samom tom oglasu radnici su mišljenja da nije slučajno izbjegnut službeni naziv tvrtke "Rudnici ugljena Tušnica", već se koristi naziv DP "Tušnica".
Iza ove "banalnosti", prema njihovu mišljenju, stoji namjera budućeg vlasnika te tvrtke kako se on ubuduće ne želi baviti proizvodnjom ugljena, već da mu je jedino stalo do kamenoloma u Podgradini, upravne zgrade i jednog poslovnog objekta koji je u vlasništvu Tušnice u samom središtu Livna.
U tom slučaju, ako bi se ovaj navodni plan uistinu ostvario, sadašnji radnici koji su zaposleni na površinskom kopu lignita u Prologu i na površinskom kopu mrkog ugljena u Tušnici, smatraju kako bi dobili otkaze.
Inače, onaj tko kupi Tušnicu, prema raspisanom natječaju za prikupljanje ponuda, trebao bi zadržati sve sadašnje djelatnike te tvrtke, njih 149, u iduće tri godine. No, u ovom trenutku radnici se ipak plaše za svoju sudbinu, neprestano inzistirajući da im netko od službenih osoba objasni promjenu odluke o metodi privatizacije tvrtke.
Ako se to skoro ne dogodi, čuju se i takve najave, radnici bi s motkama u rukama mogli krenuti prema općinskoj zgradi.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.03.21.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]