SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ herceg-bosna ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

NOVOSTI

ČETVRTAK 10. veljače 2000.

ZAGREBAČKA GRADONAČELNICA
PROTIV HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

HOĆE LI NOVI ŠEF DRŽAVE NA PANTOVČAKU OSTATI DUŽE NEGO ŠTO JE MISLIO

MARINA MATULOVIĆ-DROPULIĆ
NE DA MESIĆU PALAČU DVERCE

Zagrebačka gradonačelnica Marina Matulović-Dropulić odbija svaku mogućnost da Palača Dverce postane rezidencijalni prostor novoga hrvatskog predsjednika, tvrdeći kako Dverce definitivno ostaje gradsko vlasništvo. Također kategorički odbacuje te glasine i apsolutno ne dopušta mogućnost razmjene prostora za Pantovčak

Piše: Božica BABIĆ


Stipe MesićStipe Mesić predsjednik je Hrvatske već treći dan, a još nije poznato kamo će se zaputiti 18. veljače, nakon svečane inauguracije na Markovu trgu. Hoće li ipak morati krenuti prema Pantovčaku unatoč višekratnim izjavama, i u predizbornoj kampanji i u danima nakon izbora, kako niti želi niti namjerava idućih pet godina odlaziti na tu ne baš omiljenu adresu. Ili će svoje predsjedničko stolovanje započeti u Palači Dverce kako se to ovih dana čuje u nekim krugovima. Ili će, kako u prolazu novinske napise komentiraju neki šaljivci, dok se odgovorni ne dogovore, Mesić svoje prve predsjedničke dane odraditi kod Charlija u Gajevoj, izravno kontaktirajući s građanima uz kavu ili, možda u skromnim stranačkim prostorima u Kačićevoj 16, gdje se prije otprilike godinu dana i rodila ideja o predsjedničkoj kandidaturi.
Što se krije iza svih ovih "ili", za sada je teško konkretno odgovoriti. I Mesić osobno i njegov stožer opetovano ističu kako ne želi Pantovčak. Destinacija u Visokoj ulici imala je kratku opciju jer je objekt prometno teže dostupan i po svom uređenju svrhovitiji je namjeni za koju se već i koristi — ugošćivanju diplomata. Odluku da se za sjedište novoga predsjednika izabere palača Dverce donijeli su, navodno, predsjednici šest stranaka pobjedničke koalicije Marina Matulović-Dropulićsmatrajući kako će se tako na Gornjem gradu, u neposrednom susjedstvu, naći svekolika hrvatska državna i sudbena vlast.
Palača Dverce vlasništvo je Grada Zagreba još od 1912. godine kada ju je kontesa Klotilda Buratti, rođena Vranyczany-Dobrinović, darovala ondašnjoj Gradskoj općini. Palača ima nekoliko prekrasnih salona u kojima je moguće u iznimno reprezentativnom stilu organizirati diplomatsko-protokolarne susrete hrvatskog predsjednika, a raspolaže i s primjerenim prostorom u kojem mogu biti uredi predsjednika i njegove ekipe.
I dok se o toj opciji već navodno uvelike raspravlja u redovima nove parlamentarne većine, zagrebačka gradonačelnica Marina Matulović-Dropulić odbija svaku mogućnost da Palača Dverce postane rezidencijalni prostor novoga hrvatskog predsjednika:
— Ni govora. Palača Dverce je jedini objekt na Gornjem gradu, osim naravno zgrade u Ćirilometodskoj ulici u kojoj je Gradska skupština, koji je u vlasništvu Grada Zagreba i koji je reprezentativni objekt Grada Zagreba. Svaki grad u Europi, posebice državne Palača Dverce - gdje će novi predsjednik stolovati   Snimio: Ado BULJUBAŠIĆprijestolnice, ima svoj reprezentativan objekt gdje može održati određena događanja i organizirati prijame. Prema tome, nama je to jedina kuća, mi tu kuću ne možemo dati nikome i Dverce definitivno ostaje gradsko vlasništvo — kaže zagrebačka gradonačelnica. Grad bi, širimo priču i pitamo dalje, za uzvrat na raspolaganje dobio dosadašnje predsjedničke prostore na Pantovčaku. Marina Matulović-Dropulić kategorički odbacuje te glasine i apsolutno ne dopušta mogućnost razmjene prostora. — Ne, nikakvi pregovori nisu vođeni. Naša Vlada morala bi isto

   

Predsjednički stožer:
Ništa od Pantovčaka

U izbornom stožeru Stipe Mesića, u kojem od proglašenja rezultata predsjedničkih izbora vlada prava gužva zbog golemog broja poziva koji neprestano stižu, doznali smo da se vode pregovori o tome gdje će novi hrvatski predsjednik stolovati. Za sada nema nikakvih konkretnih dogovora o lokaciji, a kako je već javnosti poznato, Stipe Mesić je tijekom svoje predizborne kampanje rekao da ne namjerava ostati na Pantovčaku, jer smatra da bi se ta lokacija mogla iskoristiti u bolje svrhe.
No, do konačne odluke o tome gdje će njegov Ured biti smješten, a za sada se vode pregovori članova Mesićeva izbornog stožera s bivšim dužnosnicima predsjedničkog Ureda, i to uglavnom s bivšom zamjenicom predstojnika Ureda predsjednika Vesnom Škare-Ožbolt, Mesić će ipak neko vrijeme nakon inauguracije provesti na Pantovčaku, do donošenja drukčije odluke.
  Bisera LUŠIĆ

tako biti svjesna toga da je Palača Dverce gradski objekt i da svakom gradu treba jedan takav prostor. To što pišu neke novine krive su informacije. Nikakvih pregovora nije bilo — tvrdi gradonačelnica grada Zagreba.
Do svečane prisege drugoga hrvatskog predsjednika Stipe Mesića ostalo je manje od deset dana. Valjda će na vrijeme doznati lokaciju kamo će se zaputiti 18. veljače.

Račan:
Ne zanima me gdje će biti rezidencija

U Vladi Republike Hrvatske barem za sada pojma nemaju u kojem će objektu stolovati novi hrvatski predsjednik Stipe Mesić. Preciznije rečeno, o tome se, kako nam je kazao potpredsjednik Vlade Goran Granić, koji ujedno vodi posao udomljavanja predsjednika Mesića, još ništa s nikim posebice nije razgovaralo pa ni s Marinom Matulović-Dropulić, gradonačelnicom Zagreba.
— Nemam vam što kazati jer se s Marinom Matulović-Dropulić tek trebamo sastati — izjavio nam je Goran Granić, dodavši kako je on preozbiljan političar da bi komentirao informacije iz druge ruke u kojima se, među ostalim, tvrdi kako gradonačelnica Zagreba nema namjeru Palaču Dverce na Trgu svete Katarine predati na korištenje predsjedniku RH.
Sam premijer Ivica Račan, kojeg smo uhvatili u saborskoj zgradi dok je sa svojim ministrima čekao konačnu potvrdu od strane Zastupničkog doma, samo nam je kratko kazao kako odabir rezidencije za novog predsjednika nije njegov posao pa ga samim tim i ne zanima. Stječe se dojam kako u Vladi drže da do 18. veljače i inauguracije novoga predsjednika ima još i previše vremena da bi pitanje Mesićeva udomljavanja bilo prioritetno. Stoga je za sada možda najbliži odgovoru na pitanje gdje će biti Mesićeva rezidencija, šef saborske službe za odnose s javnošću Željko Sabol koji nam je kazao:
— Do inauguracije ionako je vršitelj dužnosti predsjednika RH Zlatko Tomčić koji kao predsjednik Sabora u Saboru i boravi. Stoga nema mjesta zabrinutosti, jer ne bojite se valjda da će predsjednik završiti na ulici.
S. PAVIĆ

   

NA INAUGURACIJU STIPE MESIĆA NAJAVLJEN DOLAZAK
BROJNIH DRŽAVNIKA
Stižu Havel, Kučan, Demirel...

ZAGREB — Iako do inauguracije novog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića ima više od tjedan dana, uz svakodnevne čestitke iz države i inozemstva koje stižu na adresu Mesićeva izbornog stožera, već se polako formira i lista državnika koji će biti nazočni svečanoj ceremoniji na Markovu trgu, gdje će drugi po redu hrvatski predsjednik prisegnuti pred sucima Ustavnog suda. Tako će gotovo sve države iz srednjoeuropskog okruženja, takozvane tranzicijske zemlje, poslati na inauguraciju svoje državne poglavare, koji će doći u Zagreb da bi bili nazočni na svečanosti imenovanja njihova hrvatskog kolege.
S gotovo potpunom sigurnošću može se najaviti dolazak najviših predstavnika susjedne nam Bosne i Hercegovine, pa se očekuje da će u Zagreb stići članovi Predsjedništva BiH — Ante Jelavić, Alija Izetbegović i Živko Radišić. Na ceremoniji imenovanja Stjepana Mesića za novog hrvatskog predsjednika bit će slovenski predsjednik Milan Kučan, mađarski predsjednik Arpad Göncz, zatim predsjednik Češke Vaclav Havel. U Zagreb će stići i austrijski šef države Thomas Klestil, prvi čovjek Poljske Alexandar Kwasniewski, turski predsjednik Suleyman Demirel, bugarski Petar Stoyanov te prvi čovjek Slovačke Rudolf Schuster. Očekuje se da će ovih dana stići konkretni popisi svih delegacija te da će biti poznati predstavnici ostalih europskih zemalja koji će doći na inauguraciju.
Američka državna tajnica Madeline Albright neće doći na inauguraciju Stipi Mesiću, jer je ona u Hrvatskoj boravila neposredno prije završetka drugog kruga predsjedničkih izbora te je uputila jasnu poruku podržavanja demokratskih promjena u našoj zemlji, a sam njezin dolazak bio je sasvim dovoljan znak nove faze hrvatsko-američkih odnosa. Pored toga, Albrightova se u Zagrebu susrela i sa Stipom Mesićem te su njihovi razgovori već tada ocijenjeni prijateljskim i konstruktivnim.
  Bisera LUŠIĆ

  

AKTUALIZIRA SE PITANJE IZRUČENJA
FIKRETA ABDIĆA U BiH

Babo se nudi
za Haag!?

Nije problem da Abdić ode u Haag. On se i sam nudio, ali nitko iz Haaga nije još tražio da dođe, no ne bi bio problem da ode i u BiH kad bi sudstvo tamo bilo neovisno. Znate kad će i kako Abdić u Haag? Jedino kao svjedok protiv Alije Izetbegovića - kaže Abdićev "glasnogovornik" Rifet Dolić

Piše: Ivo ŠĆEPANOVIĆ


Priče o izručenju Fikreta Abdića, nekadašnjeg kontroverznog direktora velikokladuškog "Agrokomerca", ponovno su aktualizirane. Sarajevski je tjednik Oslobođenje tako u broju od srijede o Abdićevu izručenju izravno upitao novoizabranog hrvatskog predsjednika Stipu Mesića.
— Abdiću ekstradikcija može samo koristiti. On tvrdi da nije kriv, pa je najbolje da to dokaže u Bosni — izjavio je Stipe Mesić.

Optužnica

Kantonalni tužitelj iz Bihaća optužio je Fikreta Abdića da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine proglasio AP Zapadna Bosna te "u dva navrata kao njezin predsjednik i vrhovni zapovjednik tamošnjih vojnih snaga naredio i organizirao formiranje logora i sabirnih centara na području Velike Kladuše". U optužnici još stoji da je Abdić počinio i kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Svojedobno je hrvatsko pravosuđe, prvo sud u Rijeci, zatim i Vrhovni sud, odbilo zahtjev BiH za Abdićevo izručenje, objašnjavajući to podatkom da se, prema Ustavu, ne može izručiti hrvatskog državljanina drugoj zemlji.
— Mi smo lani u Sarajevo poslali odluku o nemogućnosti izručenja hrvatskog državljanina Fikreta Abdića — rekao nam je izvor u Odjelu međunarodne pravne pomoći pri Ministarstvu pravosuđa u Zagrebu, pojašnjavajući kako postoji mogućnost da se Abdiću sudi u Fikret Abdić: Gdje će mu se suditi ?Hrvatskoj, ali da pravosuđe BiH prethodno dostavi svu moguću dokumentaciju. Također, jedna od varijanti, kako kažu u Ministarstvu pravosuđa, jest i izručenje Abdića Međunarodnom sudu za ratne zločine, ali to zasad nije zatraženo iz Haaga.
Optužnica iz Bosne i Hercegovine Fikreta Abdića tereti za zločine protiv civila te za izdaju, no sam Fikret Abdić — kad smo telefonirali u njegovu riječku tvrtku "Finab" — nije želio komentirati ni optužbu ni aktualizirane priče o izručenju.
— Gospodin Abdić ne želi zasad ni o čemu razgovorati za medije. Za sva pitanja upućuje vas na Rifeta Dolića u Velikoj Kladuši, dopredsjednika Demokratske narodne zajednice — rekla nam je Abdićeva tajnica, dok je Rifet Dolić na poziv Slobodne Dalmacije ustvrdio kako se Abdić i sam nudio Haagu.
— Nije problem da Fikret Abdić ode u Haag. On se i sam nudio, ali nitko iz Haaga nije još tražio da dođe. Znate kad će i kako Abdić u Haag? Jedino kao svjedok protiv Alije Izetbegovića — rekao je Rifet Dolić, a na naš upit zašto Abdić ne iziđe pred sud u Bosni i Hercegovini ako drži da ništa nije kriv, Abdićev "glasnogovornik" je izjavio:
— Ni to ne bi bio problem kad bi sudstvo u BiH bilo neovisno. Osim toga, Alija Izetbegović i zagovornici njegove politike koliko god traže izručenje Abdića, toliko se toga i boje da ne bi Abdić zapravo bio svjedok protiv njih.
Dolić nadalje tvrdi da zahtjev za izručenje Abdića nije bio legalan, jer da ga je potpisao samo Nuđeim Rečica, odnosno tek jedan od tri člana Vijeća ministara. Činjenica je, međutim, da u Bosni i Hercegovini i nadalje postoji interes za izručenjem Abdića, pa će vjerojatno na potezu opet biti Hrvatska.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.02.09.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]