SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

NOVOSTI

SUBOTA 8. siječnja 2000.

NAKON PONIŠTENJA PRETVORBE
NAŠE NOVINSKE KUĆE

SLOBODNA SE VRAĆA NOVINARIMA?

Predsjednik Udruge polagatelja prava na dionice Slobodne Dalmacije Ilija Maršić tvrdi kako će presudom Upravnog suda biti ispravljena nepravda prema zaposlenicima ove novinske kuće, no pitanje je kako će se rasplesti čvor nastao golemim zaduženjima i promjenom vlasničke strukture do koje je u međuvremenu došlo

Piše: Ljubica VUKO


Poništena je pretvorba Slobodne Dalmacije. Upravni sud Republike Hrvatske naložio je svojom presudom tuženom Hrvatskom fondu za privatizaciju da provede postupak "u kojemu će se na temelju potpuno i pravilno utvrđenih činjenica utvrditi visina društvenog kapitala Slobodne Dalmacije-novine i ocijeniti osnovanost i pravilnost Odluke i Programa pretvorbe u pogledu utvrđivanja visine i strukture temeljnog kapitala društva.
Upravni sud Republike Hrvatske poništio je rješenje o pretvorbi splitske novinske kuće po kojemu su Splitskoj, Dubrovačkoj i Privrednoj banci Zagreb priznata potraživanja u iznosu većem od četiri milijuna maraka, čime je umanjen društveni kapital poduzeća koje je bilo procijenjeno na 10.162.300 maraka. Ta potraživanja temeljila su se na eskontu obveznica bivše federacije koje su banke izvršile tijekom 1986., 1987. i 1988. godine.

Sporo, ali...

Sud je dao pravo tužiteljima, radnicima Slobodne Dalmacije i splitskoj podružnici Samostalnog sindikata grafičke, izdavačke i Miroslav Kutle - tko će nadoknaditi dugove nastale dok je bio vlasnikom Slobodne Dalmacije?informativne djelatnosti kad upozoravaju da se odnos između Slobodne dalmacije-novine i triju banaka zasniva na tipičnom bankarskom poslu, eskontu vrijednosnih papira, što znači da su banke kupile nedospjele obveznice bivše federacije umanjene za odgovarajući iznos kamata.
Upravni sud u vijeću sastavljenom od mr. Željka Zadrovića kao predsjednika i članova Silve Rulic-Hren i Božene Vuksan ocijenio je i da je zakon povrijeđen rješenjem Hrvatskog fonda za privatizaciju od 23. veljače 1998. godine u postupku kontrole pretvorbe. Tim rješenjem, navodi se u obrazloženju sudske presude, izmijenjena je struktura temeljnoga kapitala u korist društvenoga za 1,731.000 maraka, za koliko se istodobno smanjuje iznos uloga banaka, a sve temeljem Ugovora o cesiji kojima 17 poduzeća ustupa Splitskoj banci svoja potraživanja prema Slobodnoj Dalmaciji. Ugovori su prema obrazloženju rješenja sklopljeni 15. siječnja 1993. godine.
Ta je vijest za neke bivše radnike splitske novinske kuće stigla prekasno jer više nisu među živima, a za druge koji su zajedno sa splitskom podružnicom sindikata grafičara, te Matom Vekićem i Ivanom Kapetanovićem koji su se potkraj 1996. godine kao zainteresirane osobe pridužili tužiteljima svojim podneskom o

   

DRAŽEN BUDIŠA:
Početak revizije

Svoj stav o poništenju pretvorbe Slobodne Dalmacije u petak je na konferenciji za novinare dao i predsjednički kandidat SDP-a i HSLS-a Dražen Budiša.
— To je dobar znak. Sud je poništio pretvorbu nakon šest godina. Pozdravljam tu odluku, to više što je to bio jedan od prvih drastičnih slučajeva privatizacije koja je provedena po političkim kriterijima i podobnosti. Čak je to priznao i Miroslav Kutle u pismu koje je svojedobno uputio predsjedniku Tuđmanu. Slobodna Dalmacija je klasični slučaj privatizacije na temelju političkih i ideoloških kriterija, političke podobnosti, a mimo zakona i uzusa dobrog poslovnog ponašanja. Drago mi je da je presuđeno, a to će biti i početak revizije mnogih drugih pretvorbenih slučajeva. Što se tiče odgovornosti za pretvorbu Slobodne, politički su odgovorni svi iz bivše vlasti, a tko će za to i krivično odgovarati, to treba utvrditi sud.
  Vuk ĐURIČIĆ

osporavanju rješenja o pretvorbi SD" presuda Upravnog suda Republike Hrvatske osnažila je uvjerenje da je pravda spora, ali dostižna. Tek u utorak 4. siječnja na adresu Slobodne Dalmacije stigao je dopis upućen iz Zagreba 30. prosinca 1999. godine s presudom donesenom još 8. srpnja prošle godine. Upravni spor pokrenut u siječnju 1993. godine konačno je završen. Gotovo sedam godina trebalo je hrvatskom sudstvu da okonča spor o pretvorbi koju su mnogi nazivali "majkom svih pretvorbenih lopovluka" u Hrvatskoj.
— Ciljevi štrajka u Slobodnoj Dalmaciji sada su ostvareni — komentira Ilija Maršić, predsjednik Udruge polagatelja prava na dionice Slobodne Dalmacije i vođa štrajka iz 1993. godine.

Nedostupni Hrkać

— Pokušali su spriječiti da Slobodna Dalmacija ostane njezinim radnicima, doveli su "zdrave snage", a štrajkbreheri koji i danas uz časne iznimke vladaju smanjili su nakladu lista na 50.000 primjeraka iako je najveći pad naklade Slobodna imala kad su je hadezeovci palili na Pjaci 1992. godine. Mi ne želimo da Slobodna Dalmacija bude ni HDZ-ova ni SDP-ova, niti bilo koje stranke, nego da bude svojih djelatnika. Kuća nam je uništena uz blagoslov države i posebice Zlatka Mateše. Moraju je ponovno sagraditi. Oni koji su pokrali Slobodnu Dalmaciju, Prva stranica presude Upravnoga sudamorat će odgovarati i svojim vlastitom imovinom. Neka dug plate i svi članovi Uprave i nadzornih odbora, kao i vodstva lista koji su proteklih godina vodili novine — ističe Maršić.
Nakon što je Upravni sud uvažio djelomično tužbu radnika Slobodne Dalmacije, ukupno njih 72, sindikata i dvojice poduzetnika koji su 1993. godine na Zagrebačkoj burzi kupili 9 posto dionica splitske novinske kuće, na potezu je Hrvatski fond za privatizaciju. U roku 30 dana od dostave presude, Fond mora donijeti svoj provedbeni akt. Što to znači tek treba vidjeti.
U petak nismo uspjeli stupiti u kontakt sa Stipom Hrkaćem, predsjednikom HFP-a, pa će valjda sljedeći dani donijeti odgovore na brojna pitanja koja se otvaraju pred pravnicima. U proteklih sedam godina život je išao dalje, sklapani su neki novi ugovori, a od 22. listopada dioničari Slobodne Dalmacije postali su uz tri spomenute banke još i Hrvatska poštanska banka, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka te Croatia osiguranje i Vjesnikova tiskara na temelju potraživanja temeljenih na kreditnim zaduženjima.
Temeljni kapital nije više 10 nego 22 milijuna maraka, pa je pitanje i što s razlikom od 12 milijuna maraka. Pravnici se pitaju i što poništenje pretvorbe znači za 130 milijuna maraka duga Slobodne nastalih dok je bila u vlasništvu Miroslava Kutle i njegove Globus grupe. Kako se to odražava na dvojac Vekić-Kapetanović koji je dionice kupio na Burzi, kao i na sve one koje se pravničkim rječnikom nazivaju "pošteni treći", a koji kupuju dionice poduzeća koja su uredno sudski registrana?
I najvažnije od svih pitanja jest kako zaštititi privatno vlasništvo. Da su sudovi reagirali odmah nakon podnošenja tužbe, štete bi bile kudikamo manje. Ilija Maršić tvrdi da je Ivan Mrkonjić nagrađen mjestom ustavnoga suca baš zato što je tužbu radnika Slobodne držao godinama u ladici, a gotovo pola godine trebalo je da sudska presuda Upravnoga suda bude objelodanjena!

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 2000.01.07.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]