SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
( izbori )
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ otoci ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

SPORT

SUBOTA 11. prosinca 1999.

SLOBODNA DALMACIJA

BIRA SPORTAŠE STOLJEĆA

TANJA KOKEZA, TENISKA DIVA S FIRULA,
PRVA SPORTAŠICA 1960.

NITKO KAO
ĐUKE I TONI

Hrvatska i osobito Dalmacija dali su toliko vrhunskih sportaša i sportašica da je teško izdvojiti samo neke od njih i reći "oni su bili najbolji". Ipak, mene su se najviše dojmili, kao sportaši i osobe, Đurđica Bjedov i Toni Kukoč - kaže Tanja koja danas ima svoju tenisku školu u blizini Hamburga

Piše: Marko BILIĆ


Samo 17 godina imala je Tanja Kokeza kada je prvi put pokorila "tenisku" Jugoslaviju. Isti uspjeh ponovila je u još 12 navrata, no prvi put je uvijek — prvi put. Najslađe. I zato je sportska Dalmacija te 1960. "poludjela" za mlađahnom djevojkom s Firula, stoga ne čudi ishod ankete našega lista u kojoj je Tanja proglašena najboljom sportašicom Dalmacije!
Godinu poslije bila sam proglašena i za prvu sportašicu Hrvatske! Ne mogu vam opisati koliko mi je onda značilo biti ispred velikana kao što su Nikola Pilić, Bernard Vukas, Josip Giergia... A i danas se ugodno prisjetiti — u sjećanja zadire Tanja.
Kolega po struci (reketu), slavni Nikola Pilić, dobio je te godine 287 glasova, košarkaš Josip Giergia 622, plivač Veljko Rogošić 1225, a za mnoge najbolji nogometaš Hajduka svih vremena Bajdo Vukas 1230 glasova. I svi su gledali u leđa tenisačici TK Splita uz čije ime je pisala brojka od čak — 1324 glasa.
I u mlađim uzrastnim kategorijama osvajala sam titule, no to je bio moj prvi pravi seniorski uspjeh. U svojoj 16-godišnjoj karijeri, od 1957. do 1972., bila sam trostruka prvakinja Jugoslavije, te u deset navrata prvi hrvatski reket. Onda se nije igralo za novac, ženski tenis bio je u potpunosti marginaliziran u odnosu na muški. Međunarodni turniri bili su bez novčanih nagrada. Pa ipak, bilo je puno lijepih trenutaka.
Iz Splita je otišla u Zagreb (stipendija), nekoliko titula donijela je i za TK Mladost. Kako je diplomirala na fakultetu za fizičku kulturu, nakon što se prestala aktivno baviti sportom otišla je u Njemačku gdje i dan-danas živi i radi. No, prije toga okušala se i kao — pjevačica!?
Pjevanje je moja druga ljubav! Odmah poslije tenisa. Nastupala sam u TV-emisiji pod nazivom "Sportaši pjevaju", pjevala kao gost Miše Kovača. S njim sam zajedno pjevala i nastupala godinu dana. Međutim, svijet estrade strašno mi se zgadio, bio je pun podmetanja, laži, raznoraznih smicalica. Kako sam u duši ipak sportašica, nisam mogla prihvatiti takav način življenja i razmišljanja. Stoga sam se vratila tenisu.
Tanja je dobila odličnu ponudu iz Njemačke.
Zvali su me za trenera u jedno od mondenih, najluksuznijih teniskih kampova, Timendorser Strandu, 80 km od Hamburga. Tamo "običan" Nijemac nije mogao doći, stizala je samo elita. U tom kampu radila sam od 1974. do 1985. Onda sam, iz obiteljskih razloga, napravila malu stanku, da bih poslije otvorila vlastitu tenisku školu za djecu, 30 km udaljenu od Hamburga.
Danas kao voditeljica teniske škole pored HamburgaU tenisu je, dakle, i danas prisutna. Tenis šezdesetih i tenis devedesetih?
Ne mogu se uspoređivati. U moje vrijeme tenis je bio elegantniji, tehnički dotjeraniji, gledatelji su uživali u ljepoti pokreta i udaraca. Danas se igra brže, dinamičnije, ne bih rekla ljepše, a ni jače. Velika je razlika igrati s drvenim reketom, kada ti ruka nakon dva seta "odrveni", ili s ovim novim lakšim. Oprema je danas modernizirana, cijeli tenis je — amerikaniziran.
U životu naše sugovornice dvojica sportaša imaju posebno mjesto. Na žalost, obojica su — preminula.
Srđan Jelić i moj tata Ljubo. Prvi mi je ostao u sjećanju kao jedan od naših najvećih talenata, nemam riječi za opisati ljepotu njegova tenisa. Bio je moj idol. Moj otac Ljubo, vrsni nogometaš Hajduka, bio je za mene oličenje sportaša i čovjeka.
Koga bi Tanja još izdvojila i tako pomogla našim čitateljima u izboru za najbolje u cijelome stoljeću?
Hrvatska i osobito Dalmacija dali su toliko vrhunskih sportaša i sportašica da bi uistinu nepravedno bilo izdvojiti samo neke od njih i reći "oni su bili najbolji". Ipak, mene su se najviše dojmili, kao sportaši i kao osobe, Đurđica Bjedov i Toni Kukoč.
Tanja Kokeza: pjesma od tenisa!

Tanja Kokeza iz 1960. kada je bila prva sportašica Dalmacije

NAGRADE
ZA SVAČIJI UKUS

Sudionike u izboru najboljih sportaša i sportašica stoljeća u Dalmaciji i Hrvatskoj čekaju brojne nagrade. Tvrtka Robex iz Splita iz svojega asortimana za za najsretnije je namijenila televizor Samsung Tantus, CD radio kazetofon Sony, fotoaparat Samsung i walkman Sony, SIM sport, ekskluzivni zastupnik i distributer za Hrvatsku programa Fila darivat će tri sportske torbe sa sportskom opremom ovog poznatog proizvođača.
I vodeći dalmatinski sportski klubovi također su se uključili u našu akciju pa će, primjerice, Hajduk dobitnika darivati sportskom opremom najboljega igrača ove sezone po ocjenama Slobodne Dalmacije. Među nagradama su i godišnje pretplate na utakmice vodećih klubova u regiji. I da dalje ne nabrajamo.

   

Vedranini glasovi iz Brazila

Glasovi i dalje stižu u anketi za sportaše stoljeća, jasno je da se Slobodna Dalmacija putem Interneta čita na svim krajevima svijeta. Francuska, Danska, Nizozemska, Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, SAD — od Floride do Kalifornije, Kanada, Australija, Novi Zeland. Od naseljenih kontinenata nedostaje glas jedino iz Afrike, jer je jučer svoj uputila iz Južne Amerike — splitska košarkašica Vedrana Grgin koja igra u Brazilu. Ona se odlučila svoje glasove dati Toniju Kukoču i Đurđici Bjedov u obje konkurencije.
Upozoravamo Vas da prilikom glasovanja upišete Vaše puno ime i prezime te adresu, odnosno broj telefona, jer jedino tako možete postati dobitnik neke od brojnih nagrada.


BIRAJTE SPORTAŠA STOLJEĆA
U HRVATSKOJ I DALMACIJI
Ime i prezime:
Adresa:
Telefon:

Glasam za

Sportaš stolječa u Dalmaciji:
Sportašica stoljeća u Dalmaciji:
Sportaš stoljeća u Hrvatskoj:
Sportašica stoljeća u Hrvatskoj:

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]