SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]  
SLOBODNA BiH
          
SLOBODNA BiH

PETAK 3. prosinca 1999.

AKTUALNO: NASTAVLJAJU SE POLITIČKE BORBE
I KRIZA VLASTI U TUZLANSKOJ ŽUPANIJI

POTPREDSJEDNIK VLADE I TROJICA MINISTARA PODNIJELI OSTAVKE

Nakon što je tužitelj Izo Tankić zatražio od Županijske skupštine skidanje njihova imuniteta radi kaznenog progona zbog utemeljenih sumnja da su počinili kaznena djela zloporabe položaja, ovlasti i nesavjesnog rada u službi, potpredsjednik županijske Vlade Mehmed Barjaktarević te ministri financija Muhibija Delić, prosvjete, znanosti, kulture i športa Ismet Osmanović i rada, socijalne skrbi i izbjeglica Adib Đozić predali su županu Tariku Arapčiću neopozive ostavke

Piše: Boris ĆURKOVIĆ


Nakon četrnaestosatnog zasjedanja Skupštine Tuzlanske županije u srijedu, pola sata prije pola noći, potpredsjednik županijske Vlade i trojica ministara predali su županu Tariku Arapčiću neopozive ostavke. Dva dana prije toga županijski je tužitelj Izo Tankić zatražio od Parlamenta skidanje njihova imuniteta radi kaznenog progona zbog utemeljenih sumnja da su počinili kaznena djela zloporabe položaja, ovlasti i nesavjesnog rada u službi.
Potpredsjednik županijske Vlade Mehmed Barjaktarević te ministri financija Muhibija Delić, prosvjete, znanosti, kulture i športa Ismet Osmanović i rada, socijalne skrbi i izbjeglica Adib Đozić od četvrtka više ne obnašaju svoje dužnosti.

Kupnja stanova

Trojica dužnosnika iz prethodnog saziva Vlade – Barjaktarević, Osmanović i Đozić optuženi su za nezakonito ravnanje proračunskim sredstvima tijekom 1997. i 1998. godine, dok je protiv Delića podnesena kaznena prijava zbog potpisa na virmanski nalog.
Tuzla: Odluka o odlasku četvorice dužnosnika donesena je nakon cjelonoćne sjednice Kluba zastupnika CD   Snimio: S. LASIĆNaime, Delić je u prosincu 1998. godine stupio na dužnost ministra financija. Tek što je deponirao svoj potpis na račun županijskog proračuna, od njega je zatražena realizacija plaćanja koje je Županija preuzela još 1996. godine. Delić se, skupa s tadašnjim premijerom Hazimom Vikalom potpisao na sporni nalog za plaćanje stana kupljenog za jednog vladinog dužnosnika.
I Adib Đozić odlazi radi kupnje stana. On je u ime Ministarstva udružio sredstva s građevinskom tvrtkom "Visokogradnja" iz Srebrenika radi gradnje jednoga stana. Osim toga, odobrio je i jednu pozajmicu Općini Srebrenik u iznosu od 10 tisuća maraka, te je, prema tvrdnji tužitelja, oštetio županijski proračun za tih 10 tisuća, a u korist Općine Srebrenik.
Ismet Osmanović, u prošlome sazivu potpredsjednik Vlade, u pretprošlom tajnik (i faktički premijer), također će odgovarati za grijehe iz prošlosti. Optužen je da je, protivno odredbama Zakona o izvršenju proračuna za 1997. i 1998. godinu, odobrio i izvršio veće iznose proračunskih pričuva nego što je to imao pravo. Rečenim zakonima je, naime, propisano da potpredsjednik Vlade može tijekom jeden godine odobriti ukupno do 100 tisuća maraka sredstava s pozije "proračunske pričuve". Osmanović je 1997. godine odobrio 213, a 1998. godine oko 400 tisuća.

Ishođeni odlazak

Zbog identične stvari na optuženičku klupu sjest će i Mehmed Barjaktarević, potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarska pitanja u prethodna dva mandata Vlade. O nenadanom i u posljednji trenutak ishođenom odlasku četvorice dužnosnika svjedoči i da je Osmanović svega prije dva tjedna dobio od Vlade zaduženje raščistiti stambenu aferu u kojoj je kupljeno pedesetak novih stanova i nezakonito dodijeljeno visokim vladinim dužnosnicima.
On je dobio ovlast provjeriti i predložiti Vladi ukidanje svih rješenja o dodjeli stanova, te izdavanje rješenja o dodjeli stanova drugim korisnicima.
No, nakon cjelonoćne sjednice Kluba zastupnika Koalicije za cjelovitu i demokratsku BiH s utorka na srijedu, te nakon 14 sati konzultacija i pregovora tijekom srijede, u posljednji je trenutak odlučeno da četvorica dužnosnika moraju otići. U pauzama skupštinskog zasjedanja "s nogu" je zasjedala i županijska Vlada, održano je bezbroj sjednica Kluba zastupnika vladajuće koalicije i još više pojedinačnih dogovora i nagovora.
Premijer Bajazit Jašarević morao je pristati na ovakvu rekonstrukciju. U protivnom, prevladao bi prijedlog da cijela Vlada kolektivno podnese ostavku.

Imunitet dužnosnika

Svega sat vremena prije točke dnevnoga reda o imunitetu ministara postojao je stav da će samo Muhibija Delić podnijeti ostavku. On se na ovaj čin odlučio čim je Skupštini dostavljen zahtjev za skidanjem njegova ministarskog imuniteta, kako nam je kazao iz moralnih razloga. No, onda se pojavila inicijativa da sa scene ode cijela vlada.
Pristalice ove teze upozoravali su da će biti nužno obaviti još jednu rekonstrukciju Vlade, a da proces kaznenih prijava još uvijek nije okončan. Sve bi to, prema njima, dovelo do još jednoga skandala i treće rekonstrukcije u svega pola godine. Zbog toga je, tvrdili su pristaše ove teorije, bolje smijeniti cijelu Vladu i imenovati novu, u kojoj bi dio ministara zadržao pozicije.
Da bi se ublažilo ove, nadasve realne stavove, zaključeno je da ostavke moraju dati i Barjaktarević, Đozić i Osmanović.
Tako su sa scene otišli svi Vikalovi ministri. U sastavu Vlade su još samo ministar industrije, energetike i rudarstva dr. Božo Tomić i ministar bez lisnice Ivica Marinović iz HDZ-a, koji su ministri u tri posljednja saziva Vlade. Od 17 članova Vlade koju je nakon izbora 1998. godine predložio Vikalo, osmorica su smijenjena, a kazneni postupak se vodi protiv ukupno devet članova Vlade iz bivšeg saziva, uključivo premijera, dvojicu potpredsjednika Vlade, ministre financija, trgovine, pravde, rada, socijalne skrbi i prognanika, zdravlja.
Unutarkoalicijske i unutaresdeaovske konzultacije, borbe i kazneno-politički obračuni oko imenovanja novih čelnika utjecajnijih ministarstava su počeli. Očekuje se da će završiti imenovanjima novih ministara koji će morati dobiti potporu svih zastupnika (i svih struja) SDA-a, Stranke za BiH, liberala i Građanske demokratske stranke. U protivnom, Vlada Bajazita Jašarevića će nepovratno pasti.


Đozić: Pozajmljena sredstva namijenjena prognanicima


Nudim da me se odmah sprovede u zatvor u kojemu ću ostati dok se ne utvrdi jesam li lopov — kazao je ministar Adib Đozić drhtavim glasom i sa suzama u očima te nastavio:
— Poslije procesa ću se nastaviti boriti za povratak u Podrinje.
On je objasnio da su sredstva koja je kako pozajmicu ustupio Općini Srebrenik bila namijenjena za plaćanje najamnina za smještaj prognanih budući da su se brojni prognanici u kratkome vremenu morali iseliti iz kuća u kojima su boravili zbog isteka ugovora koje su strane humanitarne organizacije zaključile s njihovim vlasnicima.
Također je kazao kako stan koji je kupio, a koji još uvijek nije izgrađen, nije bio namijenjen niti njemu niti bilo kome iz Ministarstva, već prognanicima, te da su sredstva za njegovu gradnju bila predviđena u proračunu.
— Nije mi žao što odlazim s ove dužnosti. Ovo je izuzetno težak posao i zasigurno najteži resor u ovome vremenu. Još sam prije zahtijevao od župana da me razrješi. No, ne mogu prihvatiti činjenicu da odlazim kao lopov. Ja nisam lopov! – zaključio je Đozić.
Ministar Osmanović je kazao kako je sva sredstva koja je on odobravao bilo potrebno odobriti za funkcioniranje izvangospodarskih djelatnosti za koje je on bio zadužen. Slično je obrazloženje dao i Barjaktarević, koji je kazao kako se cijeli mandat borio sa socijalnim problemima u gospodarstvu.
— Kada sam stupio na dužnost, čekao me štrajk u "Koksari". Evo, dužnost završavam štrajkom u "Siporeksu". Teško je rasuđivati o nečemu s distance od mjesec dana, a kamoli s distancije od godinu i više. Kada dođu gladni ljudi pred zgradu Vlade, a sustava nemaš, radiš kako znaš. Za knjiženje te tada nitko i ne pita. Želim zahvaliti svim zastupnicima, kolegama ministrima, i cijeloj radničkoj sirotinji na dosadašnjoj plodonosnoj suradnji - kazao je Brjaktarević.
Predsjednik Županijske skupštine dr. Izet Žigić zahvalio je smjenjenim dužnosnicima, iskazujući nadu da će imati pošteno suđenje i pravni, a ne politički proces.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.02.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]