SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ tribina ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

KRONIKA 92

PONEDJELJAK 27. rujna 1999.

SPLIT: INSPEKTORI ODJELA ZA POTRAGE SPLITSKE POLICIJE TRAGAJU ZA NESTALIMA
ZLA KOB PLANINA
I MORSKIH DUBINA

Od početka godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji nestale tri osobe - Načelnik Odjela Frane Medvedec kaže: Kada se i pretpostavlja da je osoba smrtno stradala, slučaj nije okončan dok se ne nađu materijalni dokazi o smrti

Piše: Katarina MARIĆ-BANJE


SPLIT — Od početka ove godine na području PU splitsko-dalmatinske nestale su tri osobe od kojih su nađeni posmrtni ostaci jednoga, dok o preostaloj dvojici još uvijek nema traga ni glasa.
Inženjer iz Sinja Petar Šentija (45), nestao prije gotovo četiri mjeseca iz obiteljske kuće u Brnazama, još uvijek nije pronađen. Sredovječni Šentija liječio se zbog psihičkih smetnji u bolnici u Splitu i na otoku Ugljanu. Nakon posljednjeg povratka iz bolnice, prestao je uzimati lijekove, a stanje mu se posebno pogoršalo kada je njegov mlađi brat nestao iz kuće te je nakon nekoliko dana nađen mrtav. Nestanak inženjera prijavio je njegov šurjak, prema čijem iskazu je Petar 31. svibnja ove godine oko 10 sati izašao iz kuće te se više nije vratio.

Nestali bez traga

Druga osoba za kojom je od ove godine raspisana objava o nestanku je njemački državljanin Giese Wolf Hendrik (57). Kako je bio oženjen s našom državljankom s kojom je živio u Sttutgartu, Nijemac je sa suprugom često dolazio u Imotski gdje su posjedovali stan. Tako se jednom prigodom stranac uputio iz Njemačke u Biokovo teško pušta iz svoga zagrljaja  Snimio: Robert MatićImotski, te ga je njegova supruga koja ga je očekivala posljednji put čula preko telefona kada je došao u Zagreb. Giese Wolf Hendrik je nakon toga viđen na autobusnom kolodvoru u Imotskom, a zatim mu se gubi svaki trag što je njegova supruga i prijavila 19. travnja 1999. godine. Splitska policija okolnosti nestanka smatra sumnjivima jer se naknadno saznalo da se posvađao sa svojim pastorkom i njegovim rođakom zbog imovinsko-pravnih odnosa oko stana u Imotskom. Ipak, izgleda kako i njemačka policija ne vjeruje u priču o nestanku jer je pastorak u Sttutgartu uhićen zbog sumnji da je njegov očuh dočekan na kolodvoru te usmrćen, a tijelo skriveno.
Treći nestanak je mladog ročnika Hrvatske vojske Krešimira Rojnice čije ostatke su pastiri pronašli na padinama Kozjaka.
Kako saznajemo od Franje Medvedca, donačelnika Odsjeka za potrage i pojačani nadzor PU splitsko-dalmatinske, zastara objave o nestanku nastupa tek nakon 50 godina. Kada se i pretpostavlja da je osoba smrtno stradala, slučaj nije okončan dok se ne nađu materijalni dokazi o smrti. Bez obzira na to koliko dugo je osoba nestala slijedi se svaki novi trag i sve se poduzima što je u okviru policijskih mogućnosti. Svi papiri o nestaloj osobi: osobni dokumenti, liječnički karton s otiscima zubi, izjave svjedoka i službena objava o nestanku šalju se u Zagreb MUP-u koji zatim prema potrebi dostavlja slučaj Interpolu koji raspisuje međunarodnu tjeralicu.
Tijekom prošle godine prijavljen je nestanak 11 osoba od kojih je šest nađeno. Među još uvijek nestale spada Želidrag Ostojić (64) koji se iz Tučepa oko Božića 1998. godine uputio prema Biokovu gdje je zadnji put viđen na predjelu Staza. Inače se radi o psihički bolesnoj osobi koja se liječila u bolnici u Splitu te je i prije odlazio od kuće i skrivao se po stajama na Biokovu. Posljednji odlazak od kuće prijavila je sestra te se u potragu uključila i Gorska služba spašavanje Split zajedno sa Službom spašavanja 911 iz Engleske koja je bila u posjetu na predavanjima kod naših spasilačkih ekipa. Od naših državljana iste godine krajem siječnja iz staračkog doma u Supetru na otoku Braču nestala je Katica Stipanović, odjevena u piđamu i papuče, te Maša Duvnjak iz Vrlike sredinom istog mjeseca za koju postoje pretpostavke da je zalutala u minsko polje i stradala.

Nađen čamac, mladića nigdje

Osim navedenih, 1998. godine se izgubio trag i dvojici čeških državljana koja su ljetovala u autokampu Dole u Živogošću kod Makarske. Mladi Pavel Vokoun (21) otplovio je početkom srpnja gumenim čamcem i nikada se više nije vratio. Nestanak mladića prijavili su njegovi roditelji, a u potragu po moru između Hvara i Makarske uključila se Pomorska policija, Lučke kapetanije te helikopter HV-a. Potragu je ometala bura koja je puhala tih dana, a ubrzo je nađen čamac. Sudbina mladića službeno je i dalje misterij te slučaj ostaje otvoren, ali najvjerojatnije je da je Čeh skončao u morskim dubinama. Njegov sunarodnjak Miroslav Novotny (36) uputio se nekoliko dana prije iz istoga kampa pješice na Biokovo. Turist je ponio dalekozor, fotografsku kameru i torbicu te je kazao djevojci da će doći za tri sata. Istog posljepodneva planirali su se vratiti u Češku. Kako se nije vratio do večeri, vodič grupe je obavijestio policiju te je u potragu krenula Gorska služba spašavanja Makarska i helikopter HV-a, ali bez uspjeha.
Tijekom 1997. broj nestalih je nešto manji u odnosu na prošlu godinu, zabilježeno ih je ukupno pet. Među njima je Paško Paić (58) rođen u Drnišu s prebivalištem u Ulici Dinka Šimunovića 23 u Splitu. Umirovljenik je išetao iz stana 24. rujna 1997. godine i više se nije vratio te je njegov sin obavijestio policiju. Osim umirovljenika, iste su godine zabilježeni nestanci čak četiriju naših pomoraca na stranim brodovima koji do dandanas nisu razjašnjeni.

Bijeg od kuće

Zanimljivo je da dio nestanaka čine odlasci od kuće maloljetnih osoba koji najčešće završe povratkom kući na olakšanje izbezumljenih roditelja.
Od 1992. do 1999. godine nestalo je ili otišlo od kuće ukupno 47 osoba od kojih je nađeno 11. Od ukupnog broja veliki dio otpada na muške osobe. Nestanci žena u osam godina zabilježeni su u 12 slučaja od kojih su pronađene tri žene.

   

Vidovnjaci

Neodustajanje policije te njihovi pokušaji da u svakom slučaju pomognu obitelji nestaloga razvidno je u slučaju nestanka mladića 1993. godine koji je otplovio iz Splita brodicom te se nikada nije vratio. Kaić je pronađen nasukan na obali, a od nestalog do danas nema traga. Sestra mladića je nakon četiri godine prijavila policiji kako je od vidovnjaka dobila informaciju da je njezin brat u Australiji, Africi, Indoneziji ili Nizozemskoj. Policija je odmah poslala zahtjev Interpolu te je u svim spomenutim zemljama raspisana međunarodna objava o nestanku mladića. Na žalost ni nadnaravne sposobnosti nisu pomogle u pronalasku nestaloga.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.09.26.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]