SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

ZADAR

NEDJELJA 12. rujna 1999.

VINARIJA BENKOVAC PROIZVOĐAČIMA GROŽĐA NUDI OD 2,20 DO 2,80 KUNA PO KILOGRAMU,
OVISNO O SORTI GROŽĐA:

PLAĆANJE
U - BONOVIMA!

Pola će biti isplaćeno u bonovima, a druga polovica iznosa u gotovini, ali u 10 obroka — Odgovor kooperanata još nije stigao u Vinariju, iako berba započinje već u ponedjeljak — Točno je da smo kooperantima ostali dužni oko četvrtine iznosa za prošlogodišnji otkup, ali smo ukupnu proizvodnju financirali vlastitim izvorima, bez obećane pomoći zadarskih banaka, kaže direktor Vinarije Mate Zlatoper

Piše: Mišel KALAJŽIĆ


Uprava Vinarije Benkovac na čelu s direktorom Matom Zlatoperom održala je sastanak s predstavnicima kooperanata uoči ovogodišnje berbe grožđa koja započinje u ponedjeljak. Kako doznajemo, na sastanku nije postignut dogovor s izaslanstvom kooperanata, već je samo izložen plan ovogodišnjeg otkupa grožđa francuskih sorti iz vinogrda u Nadinskom polju. Prema riječima Mate Zlatopera, Vinarija će ove godine biti puno opreznija s kvalitetom i sladorom grožđa nego prošle godine, kada su otkupljene sve ponuđene količine. Grožđe je kategoriziramo po kvaliteti i sortimentu, te će se na takav način i plaćati: za syrach crni Vinarija nudi 2,80 kuna po kilogramu, za grenache crni 2,65 kuna, za ugni blanc, carignan, grenache bijeli 2,50 kuna, te za tzv. neimenovane sorte 2,20 kuna po kilogramu grožđa, s tim da se grožđe s više od 10 posto truleži zrna neće otkupljivati bez obzira na sortiment.
Vinarija Benkovac ipak kreće u ovogodišnji otkup grožđa od ravnokotarskih kooperanata  Snimio: B. GRGUROVIĆOdgovor kooperanata još nije stigao u Vinariju, a očekuje se do početka idućega tjedna kada berba započinje u većini vinograda. Pristanu li na uvjete Vinarije, kooperantima će se otkup plaćati u 10 obroka od 15. prosinca do 15. rujna iduće godine, s tim da će 50 posto iznosa biti plaćeno robnim bonovima naplativima u osam trgovačkih kuća od prehrane do goriva. Ističući kako su ocjene o lošim zaštitnim sredstvima koje su kooperanti dobili preko Vinarije »sramotne glasine«, Zlatoper je naglasio kako će uz ugovor svim kooperantima ponuditi anketni listić o nabavi zaštitnih sredstava preko Vinarije po znatno nižim cijenama od prodajnih.
— Točno je da smo ostali dužni oko jedne četvrtine iznosa prošlogodišnjega otkupa, ali treba naglasiti da smo sve ovo financirali iz redovitih priljeva bez obećanih kredita zadarskih banaka, a uz veliku pomoć Badela 1862 bez kojega ne bi bilo proizvodnje vina, rakije i likera u benkovačkoj Vinariji. Zato nam nikakva PZ Vukšić ne može biti konkurencija, jer mi razvijamo jedan dugoročan koncept vinarstva Ravnih kotara, a za tako nešto potrebna su velika ulaganja, a ne raznorazna patvorena vina. Stoga ćemo se zalagati da država stimulira otkup grožđa, umjesto zaliha vina kako je činila do sada — ističe direktor Zlatoper.

ZADAR DANAS
ZADAR DANAS
Mate Zlatoper, direktor »Vinarije« Benkovac

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.09.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]