SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ podlistak ]
[ kolumne ]
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

DUBROVNIK

NEDJELJA 12. rujna 1999.

KORČULANSKI KULTURNI
PROJEKTI U IDUĆOJ GODINI

KORČULANSKA BAŠTINA POD ZASTITOM UNESCO-a

Među projektima za koje će se u idućoj godini tražiti pomoć Ministarstva kulture RH jesu i konzervatorski radovi unutar starogradske spomeničke jezgre kojim će Korčula pokrenuti postupak za ulazak pod okrilje zaštićenih UNESCO-ovih gradova

Piše: Ž. PETKOVIĆ


Korčula — o baštini će voditi skrb UNESCOKORČULA — Poglavarstvo grada Korčule utvrdilo je program kulturnih potreba za 2000. godinu za koji će se zatražiti pomoć u sufinanciranju od Ministarstva kulture. Prema riječima dr. Alene Fazinić, članice Poglavarstva zadužene za kulturu, riječ je o pet kulturnih projekata: tiskanju petog broja Godišnjaka grada za koji će biti potrebno izdvojiti 50 tisuća kuna i monografiji »Korčulanski kameni grbovi« od čijih će fotografija biti organizirana izložba na Danima Cvita Fiskovića, izdavačkom pothvatu koji bi stajao 55 tisuća kuna.
Treći izdavački projekt u sljedećoj godini bio bi reprint-izdanja Korčulanskoga statuta iz 1214. godine. Kako je istaknula dr. Alena Fazinić za tisuću primjeraka novotiskanog statuta, od čega petsto primjeraka u tvrdom i petsto u mekom uvezu bilo bi potrebno izdvojiti 60 tisuća kuna.
Preostala dva kulturna projekta koje bi Korčula prezentirala za financiranje u sljedećoj godini jesu konzervatorski zahvati unutar starogradske spomeničke jezgre kojim grad pokreće postupak za ulazak pod okrilje UNESCO-a. Riječ je prije svega o izradi konzervatorskog elaborata za sanaciju propale palače Gabrielis u kojoj je smješten gradski muzej, projektu vrijednom 120 tisuća kuna, te drugom dijelu programa obnove gradskih zidina i kula za što je grad od države u ovoj godini dobio 70 od traženih 120 tisuća kuna.
Prema riječima dr. Alene Fazinić, za tri tiskana projekta i dva konzervatorska zahvata Grad Korčula bi trebala izdvojiti ukupno 70 tisuća kuna, dok bi se ostala sredstva namaknula od države, županije i donatora.

DUBROVNIK DANAS
DUBROVNIK DANAS

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.09.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]