SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ otoci ]
[ dalmacija ]
[ ljeto99 ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ kolumne ]
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

DALMACIJA

UTORAK 24. kolovoza 1999.

NA POMOLU NOVI SKANDAL U KOMIŽI:
KAKO JE GAJETA FALKUŠA, KOJA JE PREDSTAVLJALA HRVATSKU NA SVJETSKOJ IZLOŽBI U PORTUGALU, U DOMAĆIM VODAMA POSTALA UNOSAN BIZNIS

KALAFAT TONČI BAKICA: JA SAM OTAC FALKUŠE

Što je s novcem brojnih sponzora, zašto se skrivaju njihova imena, zbog čega se bez mojega znanja tiskaju kalendari i plakati, pita se brodograditelj Bakica, tvrdeći da ako vlasnik gajete nije hrvatska država, koja je u nju najviše uložila, onda je to on kao njezin graditelj — Za održavanje falkuše potrebno je 500 kuna, dok se u »Ars Halietici« barata sumom od oko 20.000 maraka

Piše: Diana KUKOČ


Kako je za vrijeme gradnje izazivala veliku medijsku pozornost, uz odgovarajući pomorski ceremonijal porinuta, zaplovila prema Komiži, gdje je kao davna ideja i nastala, otputovala na Svjetsku izložbu i Lisabon, falkušu prati neka čudna i brodovima nimalo primjerena sudbina. Graditelj replike broda, trogirski meštar Tonči Bakica s indignacijom kaže:
— Doktor Joško Božanić, Velimir Solomon i Nikola Bogdanović upisali su se kao vlasnici falkuše u knjigu Lučke kapetanije Komiža. Pitam se što je s novcem brojnih sponzora? Zašto se skrivaju njihova imena? Izrađuju se kalendari, plakati, poštanske marke i izrađuju makete. Gajeta je postala unosan posao, a ja se ne želim odreći svojih prava, kao njezin graditelj. Ako vlasnik gajete nije Hrvatska, koja je za njezinu gradnju dala najviše novca, onda bi brod morao pripasti meni. Ljudi iz Ars Halieutice se ponašaju kao da sam ja prekopirao kampanel svetoga Duje i kazao kako sam ga izmislio.
Brodograditelj Tonči Bakica je pored falkuše izgradio još 50 brodova, na koje je ponosan, a zbog falkuše je doživio brojne neugodnosti. Od 1997. godine dijeljene su brojne nagrade i priznanja, a cijelo vrijeme se zaboravljao brodograditelj. Vjerojatno se ni sada nitko ne bi sjetio cijele priče, da brod početkom kolovoza nije izvučen iz nekog skladišta u Komiži i onda se pojavila informacija da je brod u takvom stanju, da bi mu trebalo 20 tisuća maraka za uređenje. To je dodatno naljutilo Tončija Bakicu, koji kaže:
— Brod je upao u ruke neznalicama. Kada sam ga radio morao sam preurediti nacrte. Falke, po kojima se brod i zove, izmislio sam, a sve to na osnovi jednog starog dokumentarnog filma koji prikazuje takav brod. Da je falkuša loše izgrađena ne bi podnijela ta silna putovanja i prebacivanja s kraja na kraj svijeta. Odgovorno tvrdim da je za njezino održavanje potrebno 500 kuna za veržinu i za eventualno popraviti pajole. Jedino ako netko nije namjerno razbijao brod. Božanić i ostali izmišljaju silne troškove, a mene nitko ne konzultira. Možda zato što mi duguju novac. Za falkušu sam dobio jedino 10 tisuća kuna od Grada Trogira i ništa više. Za mene se, uostalom, jedva našlo mjesta na putovanju u Lisabon, a Božanić je vodio pola svoje familije. Pa tko je onda tu kriv za sve?

Trogirski kalafat Tonči Bakica: Od falkuše nemam ništa, osim problema  Foto: JOŠKO BREŠAN

TONČI BAKICA
Potrošen novac za baby falkušu?

Za vrijeme izložbe EXPO 1998. brodograditelj Tonči Bakica je predstavljen Vesni Girardi-Jurkić kao budući graditelj baby boata, koji se našao na listi prioriteta UNESCO-a za sljedeće dvije godine. Koliko ja znam, tvrdi Bakica, novac za ovo je osiguran, ali čini se da je i potrošen, pa se brod ne može početi graditi. Zato se valjda i izmišljaju priče o 20 tisuća maraka za popravak falkuše, kako bi se namaknuo potrošeni novac. A Tonči Bakica ima već izrađene trasu, šablone i falke za taj novi projekt, dok ga u međuvremenu nitko ne poziva da posao i dovrši.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.08.23.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]