SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ otoci ]
[ dalmacija ]
[ ljeto99 ]
[ prilozi ]
[ vodic ]
[ kolumne ]
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

KRONIKA 92

SUBOTA 21. kolovoza 1999.

SPLIT: IZVANRASPRAVNO VIJEĆE ODLUČILO PONUDI DVOJICE OKRIVLJENIH
PRIHVAĆENA JAMČEVINA MAGLOVA I DOŽDORA, TUŽITELJ OPET
NAJAVIO ŽALBU

Željko Maglov je ponudio jamčevinu u iznosu od 11.000 njemačkih maraka, a Zoran Doždor od 20 tisuća DEM i hipoteku na očevu kuću u Dugopolju u vrijednosti od 50.000 DEM.
Ako se zamjenik županijskog državnog odvjetnika žali na odluku o prihvaćanju jamčevine, kao što je i najavljeno, o puštanju Maglova i Doždora iz pritvora odlučit će opet Vrhovni sud

Piše: Marko DIDIĆ


Zoran DoždorSPLIT — Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu po drugi put je prihvatilo ponuđene jamčevine za puštanje iz pritvora Željka Maglova i Zorana Doždora Jume koji su osuđeni na dvije, odnosno šesnaest mjeseci zatvora zbog šverca automobilima u odori hrvatskih vojnika.
Maglov i njegov odvjetnik Branko Baica su ponudili jamčevinu u iznosu od jedanaest tisuća maraka, a Doždor i njegovo odvjetnik Evelin Tonković iznos od 20 tisuća DEM i hipoteku na kuću Jumina oca u Dugopolju u vrijednosti od 50 tisuća maraka.
Maglov je sada za tisuću maraka povećao iznos jamčevine u odnosu na prijašnji slučaj kada je Vrhovni sud odbio ponuđeni iznos.
Željko MaglovDoždora je prošli put zavarala odluka Izvanraspravnog vijeća koje je smatralo da je dvadeset tisuća maraka dovoljna jamčevina i bez one hipotekarne od 50 tisuća maraka.
Vrhovni sud je prvi put odbio i Maglovljevu i Doždorovu, ali i Rapajićevu jamčevinu. Rapajić, iako ima tri godine nepravomoćne zatvorske kazne, jedini od »trojke« nije ponudio živu lovu, nego hipoteku na kuću svojih roditelja.
Kako pouzdano doznajemo, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Mladen Bajić će se i na ovu odluku Izvanraspravnog vijeća žaliti u zakonskom roku od tri dana pa će cijeli slučaj po drugi put doći do Vrhovnog suda koji će donijeti odluku.
Maglov je, boraveći u pritvoru i u očekivanju pravomoćnosti presude, već do sada odradio godinu dana zatvora, a i Doždoru je ostalo još nekoliko mjeseci do izlaska.
Vrhovni sud u Zagrebu još nije potvrdio niti preinačio ili odbacio presudu Županijskog suda u Splitu i sve dok se to ne dogodi, akteri će kalkulirati s jamčevinama.


KAŠTEL STARI: SAMO STJECAJEM SRETNIH OKOLNOSTI IZBJEGNUTA NESREĆA U MORU
Propeler glisera zahvatio konopac roniočeve
signalne plutače

Upravljajući gliserom, Frane Baras je zahvatio konopac signalne plutače za koji je bio privezan ronilac Ivica Matijaca Belo — U nezgodi nitko nije ozlijeđen, a dvojica sudionika imaju različito viđenje cijelog događaja

Piše: A. GRCIĆ i  M. MATANA


Frane Baras: Dobro znam pomorska pravila  Snimio: Mario MATANAKAŠTEL STARI — Dok je upravljao svojim gliserom registracijskih oznaka TG 1307, Frane Baras (56) iz Kaštel Štafilića zahvatio je konopac plutače za koju je bio vezan ronilac Ivica Matijaca (39) iz Lukšića.
Nezgoda se dogodila u Kaštel Starom na udaljenosti od 80 metara od obale, kada je gliser zahvatio konopac ronioca, te je Matijaca naglo povučen, otprilike jedan metar, a u međuvremenu je propeler prekinuo konopac. U ovoj nesvakidašnjoj nezgodi ronilac nije zadobio nikakve ozljede.
Tragom policijske informacije, potražili smo sudionike ove nezgode i upitali ih za njihovo viđenje cijele stvari.
— Vidio sam kako glisira sa skijašem i prije urona, i to niti 20 metara od obale, u samom portu. Nisam mogao vjerovati svojim očima, ali sam računao kako će ipak prestati s tim ludostima. Na mjestu na kojem sam ronio, niti stotinjak metara od obale i na dubini od nekih 6-7 metara, uredno sam postavio crvenu plutaču i vezao je konopom za ronilačko odijelo, a kako je bila bonaca, samo je slijepac ne bi vidio. Prava je sreća da se konop prekinuo, inače bi me povukao na sike, a ovako me samo udarilo olovo na odijelu, od trzaja. Kad sam nakon svega izronio, vidio sam da je čamac stao, sigurno i zbog skijaša koji je pao, a vlasnik brodice me odmah napao da gdje ja to ronim. Ja sam inače instruktor ronjenja u Lukšiću, a za izlov školjaka i ostalu opremu imam uredne dozvole — riječi su Ivice Matijace zvanog Belo, ronioca koji je bez obzira na okolnosti imao dosta sreće.
S druge strane, vlasnik glisera Frane Baras ponudio nam je priču koja se razlikuje u nekim detaljima.
Crvena plutača nije puno pomogla roniocu Ivici Matijaci Belu, već — sreća— On je ronio skoro u samoj luci, a kako brodovi moraju zaobilaziti ronioce na udaljenosti od 80 metara, praktično je zatvorio luku u Kaštel Starom. Mjesto gdje je ronio je bilo označeno nekom malom, dječjom plutačom crvene boje, a trebao je imati žutu plutaču sa zastavicom, eventualno i broj dozvole ako je profesionalni ronilac. Ja posjedujem različite brodove 25 godina, u bivšoj vojsci sam bio komandir čamca i u ukupno 35 godina plovidbe nikad nisam imao problema na moru, tako da po mom uvjerenju vrlo dobro znam propise. Ja jesam glisirao, ali mene zanima odakle njemu boce i aparati za ronjenje na helij. Evo, i danas sam ga vidio kako roni na Četvrtoj podini, gdje se mrijeste prave ribe, a ovaj put je stavio žutu plutaču. On je u biti sam sebe ugrozio. Najbitnije je da se ništa nije dogodilo — zaljučak je Frane Barasa, i vjerujemo da se u tom dijelu svi mogu složiti.
Što se tiče daljnjeg procesuiranja ovog slučaja, kako nam je u Lučkoj kapetaniji rekao kapetan Alfonso Bezmalinović, Pomorska policija će napraviti prijavu o pomorskom prekršaju koju upućuje Lučkoj kapetaniji, odnosno njezinoj Komisiji koja će ocijeniti postoje li elementi pomorskog prekršaja.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.08.20.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]