SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ otoci ]
[ dalmacija ]
[ ljeto99 ]
[ prilozi ]
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

SPLIT

UTORAK 13. srpnja 1999..

SUSRETI

SPLIĆANIN DR. JAKOV ALTARAS,
UGLEDNI SVJETSKI RADIOLOG, NAKON
35 GODINA PONOVNO U RODNOME GRADU

SVAKI JE RAK IZLJEČIV

PROF: Dr. Altaras u medicinskim je krugovima poznat po tome što je početkom osamdesetih prvi počeo liječenje debeloga i tankog crijeva tzv. metodom dvostrukog kontrasta. To je svojedobno pomoglo i bivšemu američkome predsjedniku Ronaldu Reaganu

Piše: Anita VRANJKOVIĆ


Prof. dr. Jakov Altaras počasni je član brojnih svjetskih rendgenoloških i kirurških udruženja   Snimio: Feđa KLARIĆPriznati svjetski radilog osamdesetogodišnjak prof.dr.Jakov Altarss, nakon 35 godina života unjemačkom gradu? opet je posjetio Split, svoj rodni grd. Altarsa jepoznat po medicinskimkrugovima po štome što je prvi počeoliečenje debeloga i tarnkoga crijeva tzv. metodom dvostrukog kontrasta, početkom osamdesetih godina. Tom pojednostvljenom tehnikom liječenja,kojom se prema njegovim riječima crijevo vidi kao kroz taklo, primogao je u liječenju nekadašnjeg američkog predsejdnika Ronalda Reagana.
Iako je prošlo dosta godina od toga, sjećam se Reaganove bolesti. Endoskopskim pregledom tada mu je prnađen polip, a tek za vrijeme operacije utvrdilo se da ima rad debelog crijeva. Evo o čemu se radilo: liječnik koji ga je pregledavao kad je otkrio polip prepao se! Toje az njega bio polip stoljeća! Endoskopska metoda nije potpuna, ne3 može otkriti sve što se nalazi na crijevbu. Samo metoda dvostrukog kontrasta može dati potpunusliku stanja crijeva. Svaki rad se može izliječiti ako ga se otkrije na vrijeme i ako se izabere pravilan način liječenja kaće prof. dr. Jakov Altaras.
Ugledni liječnik svoju je tehniku i rezultate liječenja opisao u brojnim radovima posebno atlasima,koji su provedeni na brone svjet6ske jezike. On je počasni član brojnih rendegenoloških i kiruršđkih udruženja Italije, Francuske, Španjolske,Venezuele, zralea i Čilea. Poznat je po predavanjima i tečajevima koje je održao u gotovo svim eurposkim zemaljmaa i americi, a njegov nedavni boravak u Anconi bio je motiv dolaska uSplit.
- U Anconi sam susreo nekoliko splitskih liječnika koji su me nagovorili da dođem u Slit. NI jedan grad na svijetu nema takvu dušu kao grad pod Marjanom. Neke nužne stvari koje su se ovdje dogodile umojoj židovskoj obitelji samo su ublažavale nostalgiju,oja je golema... Sada,nakon toliko godina, bude su uspomene, osjećam se da od tad aništa nije promjenilio. Žao mi što mogu ostati samo dva tjedna, veli prof. dr. Altaras.

   

PRIJEDLOG SPLITSKE OBITELJI GRADSKIM VLASTIMA:
Šorini žele otkupiti zemljište na Spinutu

Dogovor u obitelji Šore je pao! Naime, svi članovi obitelji složili su se oko prijedloga gradskim vlastima za rješenje problema u vezi s njihovim nacionaliziranim zemljištom.
— A taj je da idemo sa službenim prijedlogom da želimo otkupiti oduzeto nam zemljište na Spinutu sa svim pripadajućim objektima — izvijestio nas je Goran Šore, ističući kako je to njihov jedini zahtjev u kojem će ustrajati do kraja.
— Urbanistički planovi, dakle, sve ono što je bilo predviđeno na tom području, ostaje nepromijenjeno. Sada je na gradskim vlastima da se očituju, jer smo mi svoje rekli — kaže Goran Šore u ime obitelji, najavljujući i nadalje okupljanja na gradilištu Studentskog doma.
Član Poglavarstva zadužen za upravljanje gradskim resursima Venko Ćurlin nije nam mogao unaprijed kazati kakav će biti stav gradske uprave prema prijedlogu Šorinih:
— To ide u proceduru naših pravnih službi. Znam da za objekt Studentskog doma postoji uredna građevinska dozvola i da su radovi privremeno obustavljeni, te da bi uskoro mogli biti nastavljeni. Da ne duljim, čekamo sugestiju pravne službe o daljnjim koracima — kratko će Ćurlin.               Damir ŠARAC

SPLIT

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.07.12.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]