SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ kronika92 ]
[ magazin ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ ljeto99 ]
[ prilozi ]
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

MAGAZIN

UTORAK 6. srpnja 1999.

ŽELJA SPLITSKOG GRADONAČELNIKA
Škarić bi restoran
na svjetioniku

Piše: Rikard MARUŠIĆ


Ivica ŠkarićDokaz u prilog tezi koja tvrdi da najbolje ideje nastaju navečer, u opuštajućoj atmosferi začinjenoj dobrim društvom i pokojom kapljicom bijelog vina, je i ideja koju je iznio splitski gradonačelnik Ivica Škarić, po kojoj bi svjetionik, Spomen palome pomorcu na Katalinića brijegu, koji je već godinama izvan funkcije, trebalo obogatiti novim reprezentativnim sadržajem - velikim restoranom! Koliko god iz prve neobično zvučalo, ideja je prihvaćena više nego dobro, barem prema reakcijama društva za stolom gradonačelnika, koji su s terase restorana Stallon pratili emisiju Zlatni gong, zajedno s desetak tisuća Splićana, okupljenih na Bačvicama.
Svjetionik na Katalinića brijeguPrema Škarićevoj ideji, svjetionik bi trebalo pojačati sa strana tako da se dograde dva stupa koji bi istovremeno bili prostori za liftove, a na vrhu bi trebalo izgraditi okruglu rotirajuću platformu u kojoj bi bio smješten restoran.
Naravno da bi sve moralo biti u staklu, jer bi se na taj način dobio izvaredan pogled, s jedne strane prema obroncima kozjaka i Mosora, s druge na more, Šoltu i Brač.
Živi bili pa vidjeli. Ideja je svakako zanimljiva, nadasve atraktivna za Split. Treba vidjeti hoće li se naći neki poduzetnik koji bi je htio i mogao provesti u djelo.


OD 7. DO 13. SRPNJA
Ekstremni sportovi
na Braču

Piše: Rikard MARUŠIĆ


Vratolomije natjecatelja u skateboard disciplinama sigurno će privući pozornost publikeExtreme Sports Week Vanka regule 99. naziv je manifestacije koja će se održati na otoku Braču od 7. do 13. srpnja. Organizatori događanja su Klub jedriličara na dasci Bokma, Klub jedriličara na dasci Grego, Klub športskog penjanja Marulianus, Rafting klub Cetina, ŠD Bol, Klub padobranskog jedrenja Kaleb, Skate club Urban Element, te brojni sportski djelatnici, zaljubljenici ekstremnih sportova.
U Sutivanu će se svaki dan održavati tečaj ronjenja na dah, pod vodstvom licenciranih instruktora talijanske Apnea Academy, a bit će obogaćen stručnim predavanjima o ronjenju. Također, Sutivan će ugostiti i Free Climbing Contest Sutivan Open, natjecanje u slobodnom penjanju, za vrijeme kojega će se natjecatelji okušati u penjanju na umjetnu stijenu te u nizu popratnih aktivnosti, među ostalim i penjanju na zvonik u mjestu Ložišće.
U organizaciji ŠD Bol, u Bolu će se održati Windsurfing regata (Kup Hrvatske), natjecanje u jedrenju na dasci koje će potrajati četiri dana. U petak 9. srpnja počinje Down Hill & Cross Country Competition Brač 99, natjecanje u biciklističkim terenskim utrkama koje će trajati dva dana. Jedno od atraktivnijih događanja svakako će biti i Paragliding Miting Vidova gora, skup zaljubljenika u let padobranom, koji će se s Vidove gore, najvišeg otočnog vrha u Hrvatskoj, spuštati na poznatu plažu Zlatni rat. Ako se svemu ovome dodaju natjecanja Skateboard Summer Session i Slalom Pro Open, jasno je da zaljubljenike ekstremnih sportova, ali i turiste koji se odmaraju na Braču, očekuje više nego zanimljiv vikend.
Kako organizatori najavljuju, velika pozornost posvetit će se edukaciji mladih s namjerom da se dodatno potakne zanimanje za navedene sportove. Također, treba spomenuti kako će se za cijelo vrijeme događanja održavati predavanja o ekologiji mora, jednog od najvažnijih resursa Hrvatske.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.07.05.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]