SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

ZAGREB

SUBOTA 11. prosinca 1999.

Dan državnosti na JarunuPREDSJEDNIK FRANJO TUĐMAN
- ZAGREB i ZAGREPČANI

NAJDRAŽI SUGRAĐANIN

Uoči pobjede na prvim višestranačkim, slobodnim i demokratskim poslijeratnim izborima budući Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman svoju je bliskost sa Zagrepčanima pokazao još tijekom predizborne kampanje kada se na Cvjetnu nedjelju, posljednjem predizbornom skupu HDZ-a, okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi na travnjaku Trga Francuske Republike, pozdravljajući i odobravajući ideje i ciljeve buduće mlade demokracije. Bijela golubica, koju je osobno pustio dr. Tuđman, simbolizirala je miroljubivo opredjeljenje hrvatskoga naroda u burnim vremenima odcjepljenja koja su nam slijedila.

Pozdrav Banu povodom povratka na TrgPOVRATAK BANA JELAČIĆA,
16. LISTOPADA 1990.

Trg s dignitetom

Povratak digniteta ne samo hrvatskome vojskovođi nego i Zagrebu i Zagrepčanima svakako je bilo vraćanje imena i spomenika Trgu bana Jelačića. Zamijenivši monotono sivilo Trga republike, kip prividnoga ujedinitelja Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije podsjetio nas je na slavnu prošlost i samostalnu budućnost, a jedan od najljepših događaja u devetstoljetnoj povijesti Zagreba uveličao je i Predsjednik Republike Hrvatske.

Pogled s Medvedgradske kule, Oltara domovineDAN GRADA 16. STUDENOGA
Na kavi sa Zagrepčanima

Ako se državni protokol svojski trudio da Predsjednikovi izlasci u Grad budu što kraći, službeniji i unaprijed dogovoreni, dr. Tuđamn bi 16. studenoga, na Dan grada Zagreba, krivudavom ulicom i zelenim Zrinjevcem prošetao najprije kao Zagrepčanin. Nisu nedostajali susreti sa sugrađanima i zajednička fotografiranja, a nakon gradskih šetnji poslijepodnevna kavica popila bi se u Klubu A.G. Matoš, koji je, na Predsjednikovu sugestiju, tako nazvan i preuređen.

HRVATSKA U ČLANSTVU UJEDINJENIH NARODA, SVIBANJ 1991.
Veličanstveni skup

Prvi svibanj u MaksimiruVeličanstveni skup, kakvom se ni samo državno vrhovništvo tada nije nadalo, priredili su Zagrepčani Predsjedniku Republike nakon povratka iz New Yorka nakon što je Hrvatska u svibnju svečano primljena u Organizaciju ujedinjenih naroda. Tek četiri mjeseca nakon međunarodnoga priznanja suvereniteta i potpisivanja sarajevskog sporazuma, odnosno dolaska plavih kaciga na okupirana područja, hrvatska trobojnica na East Riveru već je predstavljala buduću pobjedu! Obećavši je pred 100 tisuća okupljenih Zagrepčana, Predsjednik ju je i ostvario početkom kolovoza 1995. godine.

DAN DRŽAVNOSTI 30. SVIBNJA 1994.
Hrvatske kovanice
i u Manduševcu

S nogometašima - saborskim zastupnicimaDan državnosti 1994. godine ostat će zapamćen kao veliki dan u povijesti Hrvata. Nakon hrvatsko-ugarskih kraljeva, koji su od slavonskih feudalaca zahtijevali da im se porez plaća u kuninim kožama, Republika Hrvatska kao punopravna članica međunarodne zajednice ponovno je uvela nacionalnu valutu — kunu. Povijesnom događaju priključio se i Predsjednik Tuđman, prošetavši se središnjim zagrebačkim trgom nakon čega je novom monetom kupio čokolade i slikovnice za unučice, a kovanice lipa bacao u Manduševac, obnovivši stari praznovjerni običaj (privremeni hrvatski dinar nije imao kovane apoene).

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]