SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

ZADAR

SUBOTA 11. prosinca 1999.

PREDSJEDNIK REPUBLIKE HRVATSKE
dr. FRANJO TUĐMAN U ZADARSKOJ ŽUPANIJI
Dr. F. TUĐMAN: "ZADAR
- NAJHRVATSKIJI GRAD!"

Od 1990. godine predsjednik RH dr. Franjo Tuđman je više puta posjetio Zadarsku županiju, i to svaki put u povijesnim trenucima: nakon akcije Maslenica, otvaranja zračne luke i pontonskog mosta, zatim nakon izgradnje mosta preko Novskog ždrila i proboja tunela kroz Velebit. U svim je tim prilikama, i mnogim drugim za posjeta Zadru, naglašavao da hrvatski čovjek ima perspektivu samo u slobodnoj i samostalnoj domovini


Dr. Živko Kolega predaje Povelju prvoga građanina Zadra doktoru Franji Tuđmanu (30. siječnja 1993.)Politički put predsjednika RH dr. Franje Tuđmana je na osobit način vezan uz područje Zadarske županije. Gotovo ni u kojem drugom dijelu RH dr. Franjo Tuđman nije uživao tako plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda kao na području sjeverne Dalmacije, a to se vidjelo već na prvim skupovima Hrvatske demokratske zajednice, čiji je dr. Tuđman bio predsjednik. Okolnosti bivšega prosrpskog jugoslavenskog sustava, naime, bile su nesklone pojavi HDZ-a, ali je na njih narod masovno odlazio. U povijesti ne samo HDZ-a, nego i hrvatske države, svakako će ostati predizborni skup HDZ-a u Benkovcu 18. ožujka 1990. godine koji je bio ujedno i Utemeljiteljska skupština HDZ-a za taj grad. Cijelu Hrvatsku je toga dana potresla vijest da je na predsjednika HDZ-a dr. Franju Tuđmana pokušan atentat.

Atentat - uvertira u agresiju

U Benkovcu, ispred hotela "Asseria", tog se prijepodneva okupilo oko sedam tisuća Hrvata iz Benkovca i svih okolnih benkovačkih i zadarskih sela. Oni su do dolaska dr. Franje Tuđmana pjevali domoljubne pjesme, otvoreno izražavali svoju sklonost HDZ-u i dr. Tuđmanu koji su od početka kao svoj temeljni programski cilj postavili samostalnost Hrvatske i suverenost hrvatskog naroda. Osim Hrvata, okupilo se, međutim, tada i nekoliko stotina benkovačkih Srba koji su od samog početka pokušali nasilno prekinuti skup HDZ-a, izvikivali uvredljive parole S otvorenja Masleničkog mosta u travnju 1997."ustaše, ustaše", "fašisti, fašisti" i ostale, zatim se bacali kamenicama, jajima, drvljem i ostalim predmetima po Hrvatima. Nasilničko ponašanje benkovačkih Srba kulminiralo je kad se okupljenim Hrvatima sa svečane pozornice obratio predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman. Iako je pozvao okupljene Srbe na mir i razum, oni su uzvratili još većim nasiljem. Gađali su ga različitim predmetima, čak i iz hotelskih soba, pa su stranački redari ponad Tuđmanove glave držali plahtu ili stolnjak kao zaštitu. Vidjevši ponašanje Srba, dr. Tuđman je rekao: "Evo, zašto je potrebno imati hrvatsku državu!"
Tada se, međutim, kroz masu Hrvata probio Srbin Boško Čubrilović iz Ceranja s pištoljem u ruci, kaneći pucati u dr. Tuđmana. Spriječili su ga, međutim, HDZ-ovi redari, svladali su napadača, oduzeli mu pištolj, a dr. Tuđman je brzo sklonjen u predvorje hotela.
Nakon što je postao predsjednik RH, dr. Franjo Tuđman je više puta posjetio Zadarsku županiju. Bio je tu i odmah nakon akcije HV-a "Maslenice".

Prvi građanin Zadra

Na pistu tek oslobođene zračne luke u Zemuniku prvi je sletio predsjednik Tuđman (18. srpnja 1993.)"Ovo je most za tisuću godina", izjavio je predsjednik Tuđman 30. siječnja 1993. godine nakon što je s istočne strane Novskoga ždrila postavio temeljni kamen današnjemu Masleničkome mostu. Bilo je to vrijeme neposredno nakon oslobodilačke akcije "Maslenica" i trajekt u koji se Predsjednik zatim ukrcao, bio je prvi koji je preplovio Ždrilo u tome tada oslobođenom dijelu Hrvatske. Ni jaka bura ni odjeci detonacija četničkog topništva u zadarskom zaleđu nisu omeli predsjednika Tuđmana da toga dana prođe od četničkih uporišta tek očišćenom magistralom i obiđe sela s posve svježim ranama od divljanja i razaranja.
Gdje je bilo moguće, primjerice u Poličniku i Murvici, mještani su uz cestu pozdravljali Predsjednika, a u Crnome, gdje se dulje zadržao, razgledao je zapaljene ili minirane obiteljske kuće te srušenu crkvu sv. Nikole, konstatirajući kako je to "spomenik barbarstva". Predsjednik je tada izjavio: "Bit će Crno bilo".
Od ulaza u Zadar do Narodnog trga Predsjednika su oduševljeno pozdravljali brojni građani, a on je nerijetko zaustavljao kolonu, izlazio, rukovao se i razgovarao s njima. Na svečanoj sjednici tadašnje Skupštine općine Zadar, te subote 30. siječnja 1993. godine, ondašnji predsjednik SOZ dr. Živko Kolega je predsjedniku Tuđmanu uručio Povelju prvoga građanina Zadra. Dan prije odluku o tomu donijeli su zadarski odbornici i u tekst Povelje unijeli: "U ime puka, a na ponos Zadra, za zasluge u oživotvorenju hrvatske suverenosti i slobode". Zahvaljujući, duboko dirnut počašću, predsjednik Tuđman je pritom istaknuo da je Zadar tijekom cijele povijesti bio i ostao najhrvatskijim gradom.

Krsni kum velikih projekata

Predsjednik Tuđman je u srpnju 1993. godine prvi sletio u zadarsku zračnu luku iako su četnici bili još na puškomet od Zemunika Gornjeg. Istoga je dana otvorio pontonski most preko Novskog ždrila, koji su graditelji sastavljali neviđenom požrtvovnošću, često i pod granatama. Na taj se način počela povezivati sjeverna i južna Hrvatska, koju su srpski agresori upravo na zadarskom području nastojali prekinuti. Predsjednik Tuđman prolazi kroz Tunel »Sv. Rok« (16. listopada 1999.)Nedugo zatim u vrletima Velebita označio je proboj tunela kroz najveću hrvatsku planinu, premda je bilo jasno da proboj još ne može početi dok su na sjevernoj strani četnici. Predsjednik Tuđman je zatim pustio u Zadru u rad otočni energetski pravac kojim je okončana neizvjesnost oko sigurnog napajanja električnom strujom cijele sjeverne Dalmacije. A onda, nakon oslobodilačke Oluje, počeli su se ostvarivati veliki projekti. Na velikoj pučkoj fešti pri otvaranju novoizgrađenoga Masleničkog mosta u travnju 1997. godine, na koju su se slili deseci tisuća stanovnika sjeverne Dalmacije, predsjednik Tuđman je istaknuo povijesnu dimenziju ovog projekta za povezivanje Hrvatske. A nakon ovog prolaska upravo probijenim tunelom kroz Velebit sredinom listopada 1999. godine predsjednik Tuđman je naveo kako se dokazalo da početak izgradnje tunela nije bio nikakav demagoški trik. Uvijek smo imali na umu kako se trebaju stvarati uvjeti za teritorijalnu i duhovnu integraciju Hrvatske.

U ZADRU 19. TRAVNJA 1990. GODINE:
Skup kakva nije bilo

Okružen mnoštvom Zadrana Predsjednik se, unatoč blizini neprijateljskih artiljerijskih položaja, među prvima prošetao pontonskim mostom preko Novskoga ždrila (18. srpnja 1993.)iše se od 70 tisuća građana okupilo 19. travnja 1990. godine na zadarskoj rivi, na predizbornom skupu HDZ-a. Bio je to vjerojatno najveći skup u povijesti ovoga grada. S broda se mnoštvu obratio predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman riječima: "Kažu da ovakva političkog skupa u slavnom gradu Zadru nije bilo, ali nije ga bilo ni u jednome hrvatskom gradu. Svugdje na skupovima HDZ-a je najveće mnoštvo u povijesti gradova. Zar treba slušati te velikosrpske pretenzije ili reći da hrvatski narod ima pravo na slobodu i suverenitet. Ne shvaćaju da se hrvatski narod zbog tih pretenzija svrstao u redove HDZ-a".

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]