SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

SPORT

SUBOTA 11. prosinca 1999.

SPORT U SRCU


Nije bilo kontakta s nekim svjetskim državnikom, a da mi nije spomenuo uspjehe nekoga od hrvatskih sportaša — rekao je predsjednik dr. Franjo Tuđman prilikom jednoga susreta sa

sportašima. I sam vrlo aktivan tenisač, ali izvan svega ljubitelj sporta i prijatelj sportaša, vjerni pratitelj nastupa izabranih hrvatskih vrsta i klubova, navijač i poznavatelj igara što su se odvijale na različitim terenima.
Jasno je da kao država moramo voditi računa o tome da nam djeca od dječjih vrtića pa do mladeži na sveučilištima budu zdrava i da se amateri bave športom, ali u isto vrijeme moramo u svojoj zemlji omogućiti da oni talenti, koji su nam danas rasuti po svijetu sve više ostaju u svojoj domovini. No, i hrvatski sportaši u stranim zemljama dostojno predstavljaju svoj narod.
Premda je važno sudjelovati, važno je i pobjeđivati, vi to najbolje znate. A najvažnije je da u svakom trenutku, na borilištu i izvan njega, budete dostojni predstavnici jednoga od najstarijih europskih naroda, koji je dao veliki prilog razvitku kulture i športa — rekao je predsjednik Tuđman sportašima i sportskim djelatnicima na prijamu priređenom u siječnju 1995. godine.
Poruka je to koja ostaje i za sve buduće naraštaje hrvatskih sportaša.

  

Nogomet je, uz tenis, bio velika Predsjednikova ljubav, a na najvećem nogometnom događaju, Mondialu u Francuskoj 1998., potaknut uspjesima Vatrenih, i sam ih je došao pozdraviti i bodriti. Nogometna je reprezentacija osvojila brončano odličje, a prilikom dodjele odličja za taj iznimni uspjeh, dr. Tuđman je rekao:
Velikim rezultatima koje ste postigli na Svjetskom prvenstvu dali ste veliki prilog poznavanju Hrvatske u svijetu i podizanju njezina ugleda. Bili ste jedinstveni sa svojim nacionalnim bićem, sa domovinskom i iseljenom Hrvatskom, s vama je bilo svih osam milijuna Hrvata za sve vrijeme dok ste vodili sportske bitke. Dali ste svoj prilog svojoj domovini i neka vas uspjesi koje ste postigli obvezuju na daljnje napore, neka ti uspjesi služe i kao uzor mladim naraštajima.

   

Croatiju je, i onu nogometnu, iz Maksimira, dr. Tuđman imao duboko u srcu, to nije skrivao ni onda kada mu je oko vrata bio Hajdukov šal, kao na Biloj noći u Zagrebu 13. veljače 1998.
Društvo su mu za stolom tom prilikom činili supruga Ankica i Hajdukov predsjednik Željko Kovačević, te u pozadini Branko Mikša, Ivo Sanader i veterani »bijelih« Vilson Džoni i Ivica Šurjak.

   

Predsjednik Tuđman otvorio je 15. prvenstvo Europe u atletici, na stadionu u Poljudu 27. kolovoza 1990. godine:
...Split i Hrvatska mogu biti ponosni što su organizirali ovo prvenstvo.

   

Dr. Tuđman je pratio sva teniska zbivanja, i sam često s reketom u ruci, kad god je za to imao vremena.

   

Kapetan vaterpolista Splitske banke Mario Oreb nakon osvajanja europske krune darovao je tijekom prijama 7. lipnja 1999. godine dr. Tuđmanu loptu s potpisima igrača.
Dragi splitski vaterpolisti, nastavite s takvim radom, sebi na ponos i čast, ali i na zadovoljstvo Splita, našega vaterpolskog sporta i Domovine — rekao je tom prilikom hrvatski Predsjednik.

   

Prijam 5. svibnja 1991. godine u hotelu Medena košarkaša i vodstva POP-a 84, državnih i europskih prvaka:
I vi bijete bitku za Hrvatsku. Istina, nešto drugačiju od momaka koji oružjem brane svoj narod, ali i vaše bitke su važne.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]