SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

SPLIT

SUBOTA 11. prosinca 1999.

Dr. FRANJO TUĐMAN
U SRCU HRVATSKE DALMACIJE

VJERA U SPLIT


S Vlakom slobode do središta hrvatskoga juga 26. kolovoza 1995. Na Rivi, na velikom predizbornom skupu HDZ-a 15. travnja 1990.

Udilili ste mi čast, kazao je Predsjednik.
Bilo je to 8. listopada 1995. godine u HNK-u Split, kada je drevni grad darovao predsjednika države dr. Franju Tuđmana titulom počasnoga građanina Splita, uručujući mu Povelju u znak zahvalnosti za sve što je učinio za grad Split i državu Hrvatsku. Sve što sam ostvario na čelu ovoga preporodnoga razdoblja hrvatskoga naroda bilo je moguće zato što sam vjerovao u Split i hrvatsku Dalmaciju, kao i u svoje Hrvatsko zagorje, kao i u svaki kraj naše Hrvatske, i u iseljenu i u domovinsku Hrvatsku. Povelju o proglašavanju počasnim građaninom primam s osobitim zadovoljstvom kao hrvatski državni poglavar: zato što je Split glavni grad Dalmacije koja je bila i ostala postojbinom hrvatske državnosti i zato što tu povelju dodjeljujete u okviru 1700. obljetnice grada Splita, rekao je Predsjednik, priznajući da nima Splita do Splita.

S Poveljom počasnoga građanina Splita 8. listopada 1995. S glumcima »Spli’skog akvarela« 19. srpnja 1999.

A Split je bio omiljeno odredište dr. Tuđmana još od 6. siječnja 1990. godine kada je na čuvenom skupu u hotelu Marjan pozdravio osnivanje splitskog ogranka HDZ-a, a potom okupio mnoštvo na predizbornom uskrsnom skupu na Rivi u travnju te godine. Pamte se njegovi posjeti gradu pod Marjanom na Prvenstvu Europe u atletici, predizborni skupovi na Prokurativama 1993. i 1997., dolazak na porinuće tankera Zrinski i susreti s brodograditeljima, razgovori sa stranim državnicima u Villi Dalmaciji 1991. i 1997., ispraćaj Svetog Oca u listopadu prošle godine, ali i posljednji njegov dolazak u srpnju ove godine na Splitsko ljeto. No, najviše od svega pamti se dolazak Vlaka slobode 26. kolovoza 1995. godine, samo dvadesetak dana nakon akcije Oluja, kada je hrvatski jug ponovno, nakon četiri godine, spojen s hrvatskim sjeverom.

Ispred »Bellevuea« sa suprugom Ankicom i Helgom Vlahović u ljeto 1990. Osnivački skup splitskog HDZ-a u hotelu »Marjan« 6. siječnja 1990.

Otvaranje PEA 27. kolovoza 1990.Mnoštvo građana Splita, Dalmacije i susjedne Hercegovine priredilo je Predsjedniku spektakularan doček na željezničkom kolodvoru i na Rivi, a nakon izlaska iz vlaka Predsjednik je ustvrdio:
»Hrvatsku budućnost nitko i nikada više neće ugroziti!«
Bio je to rezultat Predsjednikove vjere u hrvatskoga čovjeka, ribara, težaka ...

SPLIT DANAS
SPLIT DANAS

Ispraćaj Svetog Oca u Zračnoj luci Split-Kaštela 4. listopada 1998.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]