SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

ŠIBENIK

SUBOTA 11. prosinca 1999.

SVI POSJETI dr. FRANJE TUĐMANA,
PREDSJEDNIKA RH,
ŠIBENIKU I ŠIBENSKO-KNINSKOJ ŽUPANIJI

HRVATSKA SE
DIČI VAMA!

Hrvatska se diči vama! Možete biti ponosni na svoj udio u ratu, dali ste ogroman prilog i pokazali se dostojnima slavnog Krešimirova grada - dr. Franjo Tuđman u Šibeniku u srpnju 1992. godine


Predsjednik Tuđman posjetio je koncem rujna 1991. godine Topničku bateriju na otoku ŽirjuPredsjednik Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman je Šibenik i Šibensko-kninsku županiju tijekom devet godina svoje vlasti posjetio šest puta.
Otkako je na čelu Hrvatske demokratske zajednice, prvi je put došao u Krešimirov grad u prigodi osnivanja šibenskog ogranka HDZ-a u veljači 1990. godine.
Osnivačka je skupština održana 11. veljače 1992. u sportskoj dvorani na Baldekinu pred oko dvije tisuće članova i simpatizera stranke, a uz dr. Tuđmana u njezinu su radu sudjelovali i Šime Đodan te Stjepan Sulimanac.
"Svoju politiku želimo graditi na svim pozitivnim tradicijama hrvatske povijesti, od Starčevića i Radića do hrvatske ljevice — rekao je tada Tuđman — i smatramo da današnja hrvatska politika ne smije biti ispod razine one politike koju su vodili hrvatski muževi u prošlom i početkom ovoga stoljeća."
Za prvog predsjednika HDZ-a Šibenika tom je prilikom izabran Božo Erlić.

Možete biti ponosni

U srpnju 1992. godine hrvatski je Predsjednik ponovno bio gost Šibenčana na velikom predizbornom skupu na kojemu su predstavljeni kandidati za Zastupnički dom Sabora, te on osobno kao predsjednički kandidat. Bio je dočekan salvama oduševljenja Šibenčana koji su tih dana osjećali izniman ponos zbog svoje veličanstvene obrane grade kojom su označili prekretnicu u Domovinskom ratu. Tuđman im je znao zahvaliti na tomu: "Hrvatska se diči vama. Možete biti ponosni na svoj udio u ratu, dali ste ogroman prilog i pokazali se dostojnima slavnog Krešimirova grada", izjavio je tada Predsjednik RH.
Predsjednik Republike je u brojnim obilascima imao dirljive susrete s djecomObjašnjavajući građanima Šibenika zašto je Hrvatska pristala na dolazak Unprofora, tom je prilikom također izjavio: "Pristali smo zato da bismo došli do potpune slobode sa što manje žrtava, da bismo pridobili Europu i Ameriku, koje su govorile da je ovakva politika nastavak ustaške politike i da nas treba uništiti. Unprofor treba riješiti ono što bismo mi inače rješavali krvlju, da bismo razoružali četnike i na svakoj stopi hrvatske zemlje omogućili uspostavu hrvatske vlasti. Ako se to izjalovi — rekao je Tuđman — onda ćemo ipak sve sami napraviti."
Za svoga posjeta Šibeniku toga srpnja 1992. godine dr. Franjo Tuđman je sa svojim bliskim suradnicima (pok. Gojkom Šuškom, Ivanom Jarnjakom, Josipom Jurasom, Daliborom Brozovićem i Dragom Krpinom) obišao i legendarnu Topničku bateriju na otoku Žirju koja je u rujnu 1991. junački obranila grad pred nasrtajem jugoagresora. Stisnuo je ruku žirjanskim braniteljima, na čelu sa zapovjednikom obrane otoka Željkom Baltićem i zapovjednikom bitnice Miroslavom Alićem.
Bila je to i prilika da se na licu mjesta obavi simbolična primopredaja svih postrojbi i oružja na otoku "iz ruku hrvatskog redarstva u ruke Hrvatske vojske", kako je to kazao sam Predsjednik RH, a primopredaju su obavili ministri unutarnjih poslova i obrane Ivan Jarnjak i Gojko Šušak.
Na Trgu Republike Hrvatske brojni Šibenčani, Drnišani i drugi Tuđmana su burno pozdravljali i 31. siječnja 1993., kada je stigao u njihov grad kako bi sudjelovao na velikom središnjem predizbornom skupu svoje stranke u pratnji Vladimira Šeksa, Ivana Milasa, Mate Granića, Gojka Šuška, Ivice Mudrinića, Vice Vukojevića i drugih. Bilo je to predstavljanje HDZ-ovih kandidata za Županijski dom Sabora.

Zašto Vanceov plan?

Dr. Tuđman s tamburašima iz TribunjaObrazlažući razloge hrvatskog potpisivanja Vanceova plana, dr. Tuđman će tada reći: "Pristali smo na dolazak mirovnih snaga da bismo spriječili daljnje krvoproliće u Hrvatskoj, da bismo spriječili razaranje cijele Hrvatske onako kako nam je bio razoren Vukovar i druga naselja i gradovi. Morali smo pristati na to da nam ne bi bila razorena i ova divota od hrvatske kulture i hrvatske povijesti — i Zagreb i Šibenik, i Split i Rijeka, i cijela Hrvatska..." Srbima u Benkovcu, Kninu i diljem Hrvatske poručit će tada da se opamete, i ako žele živjeti u Hrvatskoj, neka budu njezini lojalni građani, a pred zakonom će odgovarati samo oni koji su činili zločine.

Hvala vam!

"Veseli me susret s ljudima iz svakog našeg mjesta, svakog kraja, osobito s onima koji su u ovom povijesnom trenutku pridonijeli oslobođenju hrvatske nam domovine. Hvala vam za ono što ste učinili ovdje, u svakome mjestu i na Žirju, hvala ovim junacima."
(Dr. Franjo Tuđman, 14. kolovoza 1993. godine na Žirju)

   

Tri godine

"Prošle su tri godine otkad sam prvi put bio na zboru u vašem gradu. Tri godine ni u životu čovjeka nisu puno, a u životu naroda to je tek jedan tren, a što smo sve ostvarili — ostvarili smo ono što od Krešimirova vremena nismo imali — samostalnu, nezavisnu, međunarodno priznatu državu Hrvatsku."
(Dr. Franjo Tuđman, 30. siječnja 1993. godine na predizbornom skupu HDZ-a u Šibeniku)

   

Imamo lijepu domovinu

"Imamo lijepu domovinu kakve zaista nema na svijetu. Vi koji ste prošli svijet u to ste se mogli uvjeriti, a vi koji tek stupate na staze života imat ćete priliku, također, da se u to uvjerite, da znate da ste pripadnici jednog slavnog naroda koji se održao unatoč tomu što nismo imali ni u povijesti, a ni danas, prijatelja za suverenu, samostalnu državu Hrvatsku."
(Dr. Franjo Tuđman, 14. kolovoza prilikom boravka na šibenskom području)

   

Bit će
kakvu je sami izgradimo

— "Tijekom povijesti smo se održali makar i kao podstanari i stanari u drugim državama, a napokon imamo svoju državu, kao vlasnici svoga doma. Bit će to država onakva kakvu je sami izgradimo. I nemojte se dati zavoditi onima koji vam iz politikantskih razloga umanjuju ovo povijesno djelo, ovo čudo da imamo svoju Hrvatsku! Gradimo je po mjeri Tribunja, Vodica, Šibenika i čitave Hrvatske i bit će Hrvatska zemlja iz koje više neće odlaziti naši ljudi."
(Dr. Franjo Tuđman, 14. kolovoza 1993. godine na svečanosti prilikom polaganja temeljnog kamena za trajektno pristanište Nautički centar Tribunj)

Šibenčane, Tribunjce, Tišnjane i Murterine dr. Franjo Tuđman posjetit će i 15. kolovoza 1993. Bilo je to vrijeme kada je vodički kraj bio izložen jednom od najžešćih topničkih napada agresora. Predsjednik RH svečano je tada otvorio početak radova na izgradnji trajektnog pristaništa i nautičkog centra u Tribunju, a u Tisnu je, u nazočnosti najvišeg državnog gosta, otvoren magistralni vodovod Krka—Šibenik—Vodice—otok Murter. Boravak u Šibenskoj županiji državni je poglavar iskoristio i za obilazak jednog od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj, NP "Kornati", i osvjedočio se u njegovu neponovljivost.

Krešimirovom Šibeniku  Zvonimirov Knin

I konačno — Oluja! Hrvatski Predsjednik dolazi u Knin i Drniš, slavi s braniteljima i oslobođenim narodom veliku pobjedu. Hrvatski teritorij, koji je stenjao četiri godine pod strašnim terorom okupacijske vojske, ponovno je integriran. Na kninskoj Tvrđavi zavijorila se hrvatska trobojnica, drniškom Poljanom prošetali su dr. Tuđman i njegovi suradnici, prognani Drnišani i njihovi branitelji. Jug Hrvatske bio je napokon slobodan.
Godine 1993. Predsjednik Republike govorio je na predizbornom skupu na Trgu Republike Hrvatske u ŠibenikuSamo nekoliko mjeseci nakon Oluje, hrvatski je Predsjednik ponovno među Šibenčanima, na velikom predizbornom zboru HDZ-a na Poljani. "Borbeni duh Šibenčana stoljećima je ostao sačuvan u njihovim njedrima kao vječni jamac hrvatske opstojnosti. I ne samo to: Šibenik, kao jedan od najljepših hrvatskih gradova, zaslužio je biti jednim od središta hrvatskoga demokratskoga života. Krešimirovu Šibeniku pripada i Zvonimirov Knin", uzviknuo je tada dr. Tuđman, na zadovoljstvo okupljenih Šibenčana. Kako je rekao toga listopada 1995., kada je posljednji put boravio u Šibeniku, tako je uskoro i bilo. Knin je došao u okrilje Šibensko-kninske županije.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]