SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

RIJEKA

SUBOTA 11. prosinca 1999.

PREDSJEDNIK REPUBLIKE dr. FRANJO TUĐMAN
U PROTEKLIH DEVET GODINA VIŠE JE PUTA BORAVIO
U PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI

ISPUNIO JE OBEĆANJA PRIMORCIMA I GORANIMA

Dr. Franjo Tuđman otvara Terminal u UrinjuDr. Tuđman je u svojim predizbornim obraćanjima Primorcima i Goranima uvijek govorio o važnosti riječke luke i prometnog povezivanja sa Zagrebom i Europom - Nije mnogo obećavao, ali ono što je rekao, to je i ispunio


Predsjednik Tuđman je dolazio u Primorsko-goransku županiju u najrazličitijim prigodama, pridružujući se otočanima, Primorcima i Goranima u slavljima njihovih velikih obljetnica, kao što je 1992. godine bila 750. obljetnica boja s Tatarima na Grobniku, proslave 360 godina visokog školstva u Rijeci 1993. godine, te Dan iseljenika na Susku godinu dana poslije. Dolazio je i u predizborno vrijeme na stranačke skupove i to je uglavnom bila prigoda i za značajne poruke o gospodarskim i političkim ciljevima koje treba ostvariti.
Tako je u listopadu 1995. godine, neposredno Detalj s otvorenja Terminala na Urinjunakon povratka iz SAD-a, prenio Riječanima odluku da će Hrvatska podržati mirovne napore koji bi doveli do oslobađanja istočne Slavonije, zapadnoga Srijema i Baranje i dodao da "ako to ne bude moguće ostvariti mirnim putem u idućem mjesecu, Hrvatska će poduzeti nove olujne pothvate". Kazao je tada i da "hrvatska vlast zna vrijednost položaja Rijeke kao najvažnije srednjoeuropske luke i znat će povezati taj grad sa Zagrebom i Europom ne samo autocestom nego i dolinskom željezničkom prugom".

Svladana snježna dionica

Obećanje je ostvareno vrlo brzo, jer je već nakon godinu dana, točnije 30. studenoga 1996. godine, otvorio za promet dionicu poluautoceste Oštrovica—Delnice na budućoj autocesti Rijeka—Zagreb. Riječ je o snježnoj dionici kroz Gorski kotar, dugoj 21,3 kilometra s pet tunela, tri vijadukta i tri čvorišta. Predsjednik nije krio oduševljenje. "Puštanjem u promet ove suvremene prometnice definitivno više neće biti zastoja između dvaju dijelova Hrvatske.
Predsjednik Republike dr. Tuđman i gradonačelnik Rijeke Slavko LinićDo sada je prolaz kroz Gorski kotar, koji je jedan od najljepših dijelova Hrvatske, u zimskom razdoblju bio težak, a ponekad čak i nemoguć. Unatoč ratu, dokazali smo da možemo izvoditi i ovako velike infrastrukturne pothvate kojima ravnopravno konkuriramo Europi i svijetu i još smo jednom dokazali kako smo u stanju sve napraviti. Nadasve to je velik čin naših poduzeća, tehničara i radnika.
Čestitam i projektantima i svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u ostvarenju ovoga teškog pothvata jer je autocesta Rijeka—Zagreb od iznimnoga strategijskog značenja za hrvatsko gospodarstvo", rekao je tada predsjednik Tuđman, posebno ističući doprinos svakog radnika i diveći se njihovoj stručnosti i znanju.
Sličnim je riječima popratio i svečano obilježavanje završetka izgradnje postrojenja Hidrodesulfarizacije u urinjskom pogonu Rafinerije nafte u travnju 1997. godine. Postrojenje omogućava proizvodnju dizelskih goriva s 0,05 posto sumpora, što je točno 20 puta manje odDetalj s otvorenja ceste Oštrovica—Kikovica količine koju su do tada sadržavala ta goriva proizvedena u Rijeci. Da nije izgrađen HDS, poslovalo bi se uz povećane troškove i značajno zagađivanje okoliša. Investicija vrijedna 500 milijuna kuna obuhvatila je i dodatne radove na ostalim postrojenjima. Predsjednik je opet najviše pohvala izrekao na račun hrvatskih stručnjaka. "Ovo je dokaz da mi možemo ispuniti sve zahtjeve suvremenog tržišta istodobno ostvarujući i interese Hrvatske i njezina gospodarskog razvitka", rekao je tom prilikom.

"Dubrovnik" u bijeloj floti

Istoga dana nazdravio je i prinovi u floti "Jadrolinije", brodu "Dubrovnik". "To što se ove godine nabavlja pet brodova, znak je da se nova hrvatska vlast usmjerila na pomorsko-jadransku Načelnik općine Kostrena Miroslav Uljan uručuje dr. Tuđmanu maketu starog jedrenjakaorijentaciju koja je bila zanemarena u prošloj državi", naglasio je Predsjednik. Poželjevši brodu sretnu plovidbu i mirno more dodao je da "obalu s tisuću otoka tako razvedenu i s takvim morem gotovo da nema nitko na svijetu, što su nam priznali i oni koji nas ne vole.
Na nama je da tu komparativnu prednost svojim djelovanjem iskoristimo."
Nekoliko sati kasnije Predsjednik se posljednji put izravno obratio Riječanima na predizbornom skupu.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]