SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

 

 

 

 

 

NOVOSTI

SUBOTA 11. prosinca 1999.

U NOĆI IZMEĐU PETKA I SUBOTE OKONČANA ŽIVOTNA BITKA PRVOG PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE:
UMRO dr. FRANJO TUĐMAN

REAKCIJE OPORBENIH LIDERA:
Život ugrađen
u slobodu


Predsjednik SDP-a Ivica Račan kazao je da, prije svega, izražava sućut obitelji Tuđman i HDZ-u. Svi smo izgubili predsjednika Republike Hrvatske, a dr. Tuđman obilježio je našu noviju povijest. Njegovo djelo u stvaranju hrvatske države ostat će trajna vrijednost, rekao je Račan, dodavši da je na nama da to sačuvamo.
Zlatko Tomčić, predsjednik HSS-a:
— Vijest o smrti predsjednika Tuđmana primili smo s velikom žalošću. Radi se o čovjeku koji je izabran političkom voljom građana Republike Hrvatske za prvog predsjednika Republike Hrvatske. To je čovjek koji je ugradio dio života u stvaranje slobodne i demokratske Hrvatske. Članovima obitelji i suradnicima i svima koji iskreno žale upućujemo iskrenu sužut — zaključio je Tomčić.
Vlado Gotovac, predsjednik LS-a:
— Bitna činjenica u životu dr. Franje Tuđmana i činjenica koja će odrediti njegov položaj u povijesti jest to da je bio prvi predsjednik samostalne Hrvatske. On je posve odredio politiku zemlje, karakter njezina unutarnjeg razvitka i međunarodni položaj u razdoblju svog upravljanja zemljom. Zato se to razdoblje može bez ustezanja nazvati Tuđmanovom erom. S njegovim odlaskom završilo je i to razdoblje, jer je bilo s njim u potpunosti povezano, zaključio je Gotovac.
Đurđa Adlešić, predsjednica Kluba zastupnika HSLS-a:
— Žao nam je zbog smrti predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Međutim, u ovom trenutku svi skupa moramo pokazati ozbiljnost i osigurati normalno funkcioniranje države — zaključila je.
Marko Veselica, predsjednik HKDU-a:
— Smrt predsjednika Tuđmana jako me ražalostila. Potresen sam, jer se s dr. Tuđmanom poznajem preko 35 godina. Zajedno sam s njim osuđivan u dva procesa, a zajedno smo 1988. stvarali Hrvatsku demokratsku zajednicu. Njegova uloga je značajna i ostat će u sjećanju svih rodoljuba i državotvornih Hrvata. Zato sam kao njegov prijatelj i supatnik ožalošćen i žao mi je što nije uspio odraditi i ovaj svoj predsjednički mandat. Mi, međutim, moramo učiniti sve da hrvatska država funkcionira i da se nikada ne obnovi nikakav oblik Jugoslavije — kazao je dr. Veselica, te dodao da se dr. Tuđman čitav svoj život suprotstavljao velikosrpskim pretenzijama na Hrvatsku, kao što je zdušno radio na demistificiranju jasenovačkog mita.

   


ŽIVKO NENADIĆ,
PREDSJEDNIK HDZ-a
SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE:

Tužan sam

Obuzima me velika tuga jer se radi o čovjeku koji je bio na čelu hrvatskog naroda i, kako će povijest vjerojatno pokazati, poveo hrvatski narod u najpresudnijem trenutku stvaranja hrvatske države. Tužan sam, bila je prva reakcija Živka Nenadića, predsjednika Županijskog HDZ-a, kad smo ga u jutarnjim satima zamolili za izjavu na vijest o Predsjednikovoj smrti.

   

INOZEMNI MEDIJI O ODLASKU HRVATSKOG LIDERA
"Poveo je svoju zemlju
u neovisnost"

WASHINGTON (Hina) — Vodeći američki mediji su u petak oko 20.20 sati po lokalnom vremenu (02.20 u subotu po srednjoeuropskom) prenijeli vijest o smrti hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
CNN je među prvima objavio informaciju o smrti dr. TuđmanaU opširnoj informaciji agencije Associated Press podsjeća se da je predsjednik Tuđman poveo Hrvatsku u neovisnost. Također se govori o tijeku bolesti i daje kraći životopis dr. Tuđmana. Agencijski tekst sadrži poznate ocjene o političkim gledištima i djelovanju preminulog hrvatskog Predsjednika.
CNN je objavio kraće izvješće svoje novinarke Christiane Amanpour koja je prenijela informaciju objavljenu na HTV-u uz napomenu da se zasad ne govori o tome kad je nastupila smrt.
Na svim TV postajama i u informativnim emisijama radija, vijest o smrti predsjednika Tuđmana uvrštena je među najvažnije vijesti dana. Kratka informacija iz agencijskih izvora pojavila se ubrzo i na Internet stranicama vodećih američkih listova.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]