SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

NOVOSTI

SUBOTA 11. prosinca 1999.

U NOĆI IZMEĐU PETKA I SUBOTE
OKONČANA ŽIVOTNA BITKA PRVOG PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

UMRO
dr. FRANJO TUĐMAN

Izvijestili: Anita MALENICA,
Bisera LUŠIĆ i Olga RAMLJAK
Snimila: Sandra TIČAC


S obzirom da su zbog smrti predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana nastupile okolnosti iz članka 97. Ustava

Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog državnog sabora akademik Vlatko Pavletić sazvao je u subotu u 00.30 sati sjednicu Predsjedništva Hrvatskog državnog sabora i užega Kabineta Vlade Republike Hrvatske te se nakon sjednice obratio preko Hrvatske radiotelevizije svim građanima Republike Hrvatske. "Ustavom i sudbinom određeno mi je da u ovom najtežem času objavim građanima Republike Hrvatske i svim Hrvaticama i Hrvatima izvan domovine da je prestalo kucati veliko srce dr. Franje Tuđmana, državnika i državotvorca, i prvog predsjednika moderne, nezavisne, suverene, demokratske Republike Hrvatske.
Neporecive su zasluge ovoga povjesničara u oblikovanju naše novije povijesti, u konačnom ostvarenju sna bezbrojnih naraštaja, sna ovjekovječenog tek u posljednjem desetljeću drugog tisućljeća obnoviteljskom uspostavom, postojanjem i međunarodnim priznanjem hrvatske države.
Ne samo njegovi suborci, suradnici, sljedbenici i štovatelji, ne samo tugom ophrvan narod hrvatski nego i svi njegovi najnepravedniji osporavatelji svjesni su u ovom času veličine gubitka usporediva jedino s veličinom njegove ličnosti predodređene za pobjede, pa i za konačnu pobjedu nad smrću neponištivim trajanjem u hrvatskj povjesnici.
Ispisano neizbrisivim slovima u spomen-knjizi velikana koji su obilježili svoje vrijeme, ime dr. Franje Tuđmana ostat će simbol odlučnosti, hrabrosti, upornosti i vrhunskog političkog umijeća, ujedno nadahnuće za sve one koji će od njega, Akademik Vlatko Pavletićprije svega, umjeti i htjeti i znati učiti kako se na nemilosnoj vjetrometini ostaje uspravan u zastupanju i obrani interesa ne samo slobodne i samostalne nego također neslomljivo uspravne Hrvatske.
Ne zatomljujmo tugu, ne zaustavljajmo suze zbog smrti velikoga čovjeka, ali ostanimo i mi uspravni i dostojanstveno spremni da nastavimo složno izgrađivati demokratsku Hrvatsku, lijepu našu Demokroaciju; Tuđmanu na spomen, a po mjeri i u interesu svakog njenog građanina u skladu s njezinom prošlosnom i budućnosnom predanošću idealima slobode i socijalne pravde."
Predsjednik Hrvatskoga državnog sabora
akademik Vlatko Pavletić

  

Hrvatska iznad svega

Piše: Olga RAMLJAK


Umro je prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, njezin utemeljitelj. Vizionar koji je planirao stvaranje samostalne, suverene hrvatske države u vremenu opće šutnje i straha i od same pomisli na Hrvatsku i hrvatstvo — bio je i hrabri borac za ostvarenje svoje vizije još dok je Hrvatska bila u obruču Jugoslavije i anacionalnoga komunizma. Usudio se prvi reći: "Uzmimo svoju sudbinu u svoje ruke."
Hrvatska iznad svega i prije svega — ideja je s kojom je uspio odnijeti pobjedu na parlamentarnim izborima 1990. i s kojom je preuzeo glavnu odgovornost za budući razvitak i sudbinu demokratske Hrvatske.
A ideja je rođena u okruženju koje je njegovu viziju činilo izvanvremenskom, neostvarivom. Kad se vizija udruži s hrabrošću borca za domovinu, kad se podigne samosvijest i odlučnost čovjeka i nacije — vizionari imaju sreću dočekati ostvarenje svoga sna. Franjo Tuđman bio je sretnik koji je dočekao ostvarenje samostalne, suverene, nezavisne, demokratske Hrvatske.
Povijest će ga stoga pamtiti da je pod njegovim vodstvom hrvatski narod ostvario svoje povijesne snove i uskrsnuo svoju državu nakon dugih devet stoljeća. Uspio je gradeći svoju viziju na tri bitne sastavnice i odrednice novije hrvatske povijesti: starčevićanskog hrvatskog povijesnog državnog prava, radićevskog, općečovječanskog republikanizma, zavnohovskog prava hrvatskog naroda na samoodređenje. Tim sastavnicama utemeljitelj Tuđman dodao je program pomirbe zavađenoga hrvatstva i stvaranju jedinstva nacionalnoga hrvatskog bića.
Na tim odrednicama izvojevao je izbornu pobjedu 1990., proglašenje Demokratskog ustava Republike Hrvatske, provedbu referenduma 1991. za državnu samostalnost, na tim odrednicama poveo je Hrvatsku u Domovinski rat — prvi u kojem su se Hrvati borili pod svojim vrhovnim vodstom i zapovjedništvom i u kojem nisu bili jedni protiv drugih na suprotnim stranama. Za razliku od svojih uzora Tuđman je viziju pretvorio u akciju, a njenom provedbom došao do cilja.
Dr. Franjo Tuđman zakopčao je svoj hrvatski lajbek i bez stranputica prošao kroz maglu u koju su Hrvati tako često u svojoj povijesti srljali.
Najdraža nam i jedina Hrvatska, kako je volio govoriti o svojoj viziji i svome djelu, bila je za njega osobno uvijek iznad i ispred svega, s tom je vizijom i otišao u povijest: kada je bolest već uzela svoj danak, a on je htio još raditi na jačanju Hrvatske da je nikada nitko više ne ugrozi, na pitanje o svojoj bolesti odgovorio je zadnjom svojom vizionarskom porukom:
"Dajte, budite normalni ljudi, po mogućnosti, normalni Hrvati."

  

Mimohod

Povorka s posmrtnim ostacima predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana krenut će u subotu 11. prosinca u 11.15 sati iz KB-a "Dubrava" Avenijom Gojka Šuška, Maksimirskom, Sveticama, preko Kennedyjeva trga, Zvonimirovom, preko Trga hrvatskih velikana, Ulicom kralja Držislava, Boškovićevom, Hebrangovom, Savskom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom, preko Britanskog trga na Pantovčak do Predsjedničkih dvora.
U subotu u 14 sati započet će mimohod građana pored odra prvog predsjednika samostalne suverene RH dr. Franje Tuđmana i trajat će do ponedjeljka 13. prosinca u 6 sati ujutro. Za dolazak na Pantovčak građani će se moći poslužiti autobusima koji će kretati s Britanskog trga, a tamo će biti u subotu u 13 sati.
Na posljednjem putu kroz glavni grad Hrvatske posmrtni ostaci predsjednika Tuđmana i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske ići će vojnim transportom.
Posmrtni ostaci utemeljitelja Hrvatske i njezinog prvog predsjednika kojega su građani Hrvatske dva puta izabrali za svoga predsjednika na demokratskim izborima bit će izloženi u svečanoj dvorani u Predsjedničkim dvorima.
Mimohod pored odra Hrvatska radiotelevizija prenosit će u cijelosti na Drugom programu.

Mirogoj

Užurbani radovi na zagrebačkom groblju Mirogoj na grobu preminulog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana započeli su odmah nakon objave njegove smrti i nastavili se tijekom cijele subotnje noći.
Radnici su strojevima započeli zemljane radove iskopa za grobnicu, a prilaze Mirogoju strogo je čuvala policija. Novinari su upozoreni od strane pripadnika Specijalne policije da ne fotografiraju posljednje počivalište hrvatskog Predsjednika, a i 20-ak radnika koje smo u noći zatekli na Mirogoju i koji su po kiši pripremali teren za strojeve za iskop nisu bili raspoloženi davati nikakve izjave, mnogi od njih vidljivo potreseni viješću o smrti hrvatskoga Predsjednika.

   

NAJVIŠI VLADINI DUŽNOSNICI
NAKON VIJESTI O PREDSJEDNIKOVOJ SMRTI
Ostali smo bez čovjeka
kakva još dugo nećemo imati

Predstojnik Ureda Predsjednika dr. Ivica Kostović istaknuo je kako mu je teško govoriti nakon smrti dr. Franje Tuđmana.
— Zadnjih dana proveo sam dosta vremena uz predsjednika Tuđmana i čak i čuo neke njegove poruke. Međutim, sad nam je glavni zadatak što dostojnije se od njega oprostiti, ali u srcu ponijeti i razvijati svom snagom ideju države i da nikad ne idemo u Jugoslaviju.
Potpredsjednica Vlade dr. Ljerka Mintas-Hodak kazala je da iako je Predsjednik bio dugo vremena bolestan, ali ipak "ovaj trenutak kad nas je napustio za svakog od nas je izuzetno potresan i težak".
- Ono što možemo u ovom času jest da ga dostojno ispratimo i nastavimo ostvarivati njegovu ideju i zadržati njegov duh u stranci, te ostvariti zemlju onakvu kakvu je on želio i stvarao za sve nas.
Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić istaknuo je kako je umro utemeljitelj moderne hrvatske države i čovjek čija se vizija ostvarila.
— Pod njegovim vodstvom stvorena je moderna, suvremena i demokratska hrvatska država. To je čovjek koji je doveo Hrvatsku na prag stvarnih europskih integracija i koji je završio jedan veliki ciklus. Hrvatska je danas suverena, teritorijalno integrirana i na nama je da nastavimo njegovim putem.
Premijer Zlatko Mateša istaknuo je kako je Hrvatska nešto poslije 23 sata u petak izgubila Predsjednika svih Hrvata, čovjeka koji je čitav svoj život posvetio ideji stvaranja hrvatske države.
— Njemu je Bog dao da doživi ostvarenje i ozbiljenje te svoje vizije, ideje. Izgubili smo čovjeka koji je bio ne samo veliki državnik i političar nego i humanist, bio je i otac i djed. Ostali smo bez ličnosti kakve dugo više neće biti u Hrvatskoj. Ja sam u to uvjeren i teško je bilo što reći - kazao je premijer, te dodao da Vlada mora organizirati sve da u Hrvatskoj sve teče normalno i da se na dostojan način oprostimo od našeg Predsjednika.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Borislav Škegro izjavio je:
— Umro je predsjednik Tuđman. Najveći čovjek u novijoj povijesti Hrvata, što ću vam drugo reći.
Jure Radić, potpredsjednik Vlade i ministar obnove, razvitka i useljeništva, je kazao:
- Teško je naći bilo kakve riječi kojima bi se izrazile impresije koje čovjek nosi u sebi u tom prvom trenutku nakon što smo doznali da je umro dr. Tuđman. Moji su osjećaji da trebamo na tuđmanovskoj poruci i na onome što je on napravio, gradeći i braneći Hrvatsku nastaviti njegovo djelo. Zasigurno može se sasvim otvoreno reći da je umrla jedna od najvećih povijesnih ličnosti Hrvatske.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]