SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

DUBROVNIK

SUBOTA 11. prosinca 1999.

Dr. FRANJO TUĐMAN
NA KRAJNJEM HRVATSKOM JUGU

ČEST I DRAG GOST


Na Stradunu 1992.   Snimio: Milo KOVAČTijekom gotovo desetljeća samostalnosti hrvatske države, jug Lijepe naše bio je često odredište posjeta državnog poglavara. Dr. Tuđman je uvijek srdačno dočekivan, kako u vremenu najtežih ratnih stradanja, tako i u poraću, u vrijeme svekolike obnove. U sjećanju naroda ovoga dijela Hrvatske posebno će ostati prvi Predsjednikov javni nastup pred Dubrovčanima (18. travnja 1990. godine), koji je znakovito održan ispred crkve svetoga Vlaha te je privukao više tisuća ljudi. Nakon tog stranačkog predstavljanja, dr. Tuđman je Dubrovnik pohodio ponovno ljeta 1991., u samo praskozorje srbocrnogorske agresije na jug Hrvatske. Najprije se 27. srpnja 1991. susreo sa čelnicima tadašnje Skupštine općine Dubrovnik, a zatim 3. kolovoza svoj posjet iskoristio za brojne diplomatske kontakte.
Dragi gost hrvatskoga juga uveličao je svojim dolaskom proslavu pobjede Hrvatske vojske nad višestruko brojnijim i naoružanijim neprijateljem (29. listopada 1992.), te je posjetio Korčulu i Blato. Sredinom kolovoza 1993. Predsjednik je posjetio Ploče, dok je sljedeće godine 10. srpnja otvorio 45. dubrovački ljetni festival, kojemu je bio pokrovitelj od uspostave samostalne hrvatske države, pa je stoga uveličao i 50. obljetnicu Festivala. U 1995. godini Predsjednik je sudjelovao na velikom predizbornom skupu HDZ-a u Dubrovniku, posjetivši i otok Mljet (sredinom listopada) te Velu Luku, gdje je potkraj iste godine predvodio predizborni skup.
Sljedeći posjet dr. Tuđmana bio je motiviran obilaskom potresom stradalog Stona i Dubrovačkoga primorja. Boravak je iskoristio i za promociju hrvatskoga turizma tijekom održavanja Svjetskog natjecanja u jedrenju. Stanovništvo doline Neretve Predsjednika je ugostilo 13. lipnja 1997. prilikom svečanog otkrivanja spomenika knezu Domagoju u Vidu kod Metkovića. Katastrofalni požar koji je danima harao Pelješcem i Korčulom bilo je povod još jednom Predsjednikovu posjetu, kada je 7. kolovoza obišao zgarišta i posjetio obitelji žrtava vatrene stihije. Osim što je uvijek iskazivao svoju osobnu podršku svim stradalnicima, dr. Franjo Tuđman je u više navrata pokazivao da je bio zagovornik svekolikog napretka hrvatskoga naroda, pokazujući to i 17. listopada 1998. godine na svečanom otvaranju početka radova na mostu preko Rijeke dubrovačke. Dubrovnik je posljednji put svog Predsjednika pozdravio na otvorenju 50. jubilarnog Dubrovačkog ljetnog festivala 10. srpnja

RUJAN 96. - STON
Među stonskim ruševinama

Krajem rujna 1996. godine Predsjednik je obišao najjužniju hrvatsku županiju. U okviru jednodnevnog boravka, dr. Tuđman je posebno obišao potresom stradalo područje općine Ston. U gotovo jednosatnom obilasku tada porušenog gradića, Predsjednik se posebno zanimao za smještaj ljudi kojima su kuće devastirane potresom, te obišao kamp-naselje u kojemu je bio privremeno smješten najveći broj Stonjana. Predsjednik dr. Tuđman tom se prigodom posebno zadržao pred razrušenom crkvom svetoga Vlaha, a unatoč zabrani ulaska u povijesnu cjelinu Stona zbog opasnosti od urušavanja kuća, Predsjednik se samoinicijativno zaputio među stonske ruševine. U znak zahvalnosti za iskazanu podršku, dr. Tuđmanu su stanovnici Stona darovali njihovo izvorno glazbalo — lijericu.
U sklopu posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji Predsjednik je obišao i konavoska mjesta Zvekovicu, Popoviće, Radovčiće i Grudu, te izrazio svoje zadovoljstvo time što se krajnji jug Hrvatske nakon srbo-crnogorskih razaranja uspješno obnavlja.

   

TRAVANJ 1990. — DUBROVNIK
Grad - biser hrvatske povijesti

Svečanost u Rijeci dubrovačkojEvo, i Dubrovnik je progovorio svojim hrvatskim srcem i hrvatskom dušom. Ovo je grad koji je obilježio 1000 godina pod zaštitom sv. Vlaha, grad koji je kroz povijest u svoje krilo primao europske intelektualce, grad koji je Hrvatskoj dao pjesnike koji su dali podlogu za suvremeni hrvatski jezik i koji su joj ostavili ono najljepše čemu težimo i što želimo ostvariti — O lijepa, o draga, o slatka slobodo! — rekao je dr. Franjo Tuđman prilikom prvog predizbornog skupa HDZ-a održanog u travnju 1990. godine.
— Ovo je grad koji su prisvajali i željeli pretvoriti u nekakvu "srpsku Atenu", koji je očuvao hrvatstvo na ovom najjužnijem dijelu, ovdje na razmeđi različitih civilizacija, i koji je spona s onim otrgnutim dijelom hrvatstva u Kotoru. Ovo je grad koji je biser hrvatske povijesti i kakvoga nema u svijetu. Ovaj grad uvrstio se danas, očito, u redove HDZ-a, da bi i on rekao svoj glas: Hoćemo već jednom ostvariti taj san o slobodi i hrvatskoj suverenosti. Već smo toliko puta istaknuli da time što želimo suverenost hrvatskog naroda ne samo da nikome ne prijetimo, nego jamčimo drugima svoj red. Ne tjeramo nikoga iz Hrvatske, ali želimo da svoju hrvatsku domovinu poštuju svi oni koji su u nju došli. Želimo ostvariti san o svojoj slobodi na tradicijama Dubrovačke Republike i sveukupne hrvatske povijesti — rekao je, među ostalim, dr. Tuđman na prvom javnom istupu u Dubrovniku.

   

LISTOPAD 92. - OSLOBOĐENJE JUGA HRVATSKE
Sloboda od Neretve
do Prevlake

Veliku dubrovačku festu 29. listopada 1992., kada je označena konačna pobjeda nad srbo-crnogorskim agresorom i oslobođenje cijelog hrvatskog juga, svojom je nazočnošću uveličao i hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Državni poglavar tog je povijesnog dana raketnom topovnjačom "Kralj Petar Krešimir IV." doplovio u Dubrovnik i u pratnji zapovjednika južnog bojišta generala zbora Janka Bobetka obišao postrojbe koje su pridonijele istjerivanju agresora s tih prostora.
Počasne postrojbe u Gruškoj luci 1992.Predsjednik Tuđman je prigodom posjeta posebne riječi pohvale izrekao pripadnicima Hrvatske vojske, naglasivši da su upravo oni "ti koji su u prijelomnom trenutku za našu domovinu spoznali povijesnu zadaću i obranili cijelo područje južne Hrvatske, od Neretve do Prevlake".
— Vi ste ti koji ste svojom hrabrošću, svojom srčanošću i svojom ljubavlju prema jedinoj nam Hrvatskoj izborili da se danas hrvatski barjak vije na svakom pedlju južne Hrvatske, slobodne i suverene, gdje je konačno nakon godinu dana mučne okupacije uspostavljen puni suverenitet i hrvatska vlast - poručio je, uz čestitke, hrvatskim braniteljima predsjednik Tuđman.
Biranim se riječima hrvatski Predsjednik obratio i dubrovačkom puku pred crkvom svetog Vlaha:
— Dubrovnik je bio dika, ponos i čast hrvatskog jezika, hrvatske kulture, a danas je dika, čast i ponos hrvatske svijesti i borbe za hrvatsku državu. Dubrovnik će imati svoje festivale, bit će ne samo obnovljen, nego još i uznositiji u nezavisnoj i slobodnoj državi Hrvatskoj.

   

LISTOPAD 98. - RIJEKA DUBROVAČKA
Most - veza s Europom

Početak ovih radova znači brigu hrvatske vlasti za budućnost Dubrovnika, ali i cijelog južnog dijela naše domovine. To je odgovor onima koji tvrde da ne radimo dovoljno na povezivanju Hrvatske s Europom — rekao je predsjednik Tuđman prigodom početka radova na izgradnji mosta preko Rijeke dubrovačke u listopadu prošle godine. Ističući da je i projekt izgradnje autoceste s američkim partnerom dokaz da aktualna vlast vodi računa o povezivanju hrvatskog juga i sjevera, Predsjednik se tom prilikom osvrnuo i na godine rata i poraća u Hrvatskoj:
— Nametnuli smo se svijetu, pa nas je prihvatio i onaj dio svijeta koji nije bio za samostalnu i demokratsku Hrvatsku. Sad kad smo sudbinu uzeli u svoje ruke nećemo je ispustiti, a ova vlast nema drugog interesa nego izgrađivati Hrvatsku u interesu svih, kako Hrvati više ne bi morali ići u svijet. Zadivili smo svijet jer smo pobijedili politički, diplomatski i vojno. Svoji smo na svome i bit će nam kako sami budemo stvarali — poručio je u svom govoru dr. Tuđman.

   

SRPANJ 94. - PLOČE
Odavde se krenulo
u obranu!

— Ovdje u Pločama prvi ste u Hrvatskoj osnovali općinski ogranak Hrvatske demokratske zajednice, među prvima ste krenuli u otimanje oružja od agresora i naoružavanje golorukog hrvatskog naroda, i može vam biti čast što se odavde krenulo u obranu doline Neretve i južne Hrvatske — kazao je Pločanima predsjednik Tuđman, koji je u Ploče stigao u srpnju 1994. godine, gdje je otvorio novi poštanski ured i u rad pustio novu telefonsku centralu. Predsjednik se tada prisjetio i svog prvog dolaska u dolinu Neretve 1971. godine. Kad je posjetio Metković u godini hrvatskog proljeća, tadašnje vlasti nisu mu dopustile govor na otvorenom, već u zatvorenom prostoru metkovske dvorane, i to uz veliko negodovanje.

   

LIPANJ 97. — VID
U spomen
na kneza Domagoja

Na blagdan svetog Ante 1997., predsjednik Tuđman otkrio je spomenik hrvatskom knezu Domagoju u naselju Vid pokraj Metkovića.
— Domagoj je ratovao za hrvatsko more i obalu s mnogim neprijateljima, protivnici su ga nazivali "najgorim hrvatskim knezom", a Vatikan ga je slavio kao vladara koji je već tada bio orijentiran ka zapadnoj kulturi — kazao je dr. Tuđman.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]