SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

DALMACIJA

SUBOTA 11. prosinca 1999.

Dr. FRANJO TUĐMAN
NA ALKARSKIM SVEČANOSTIMA

ALKA U TEMELJIMA HRVATSKE SLOBODE

Da nije bilo Sinjske alke i tradicije koju je ona simbolizirala, ne bismo ni mi danas imali slobodnu, nezavisnu državu Hrvatsku, kazao je dr. Tuđman u prigodnoj besjedi u Alkarskim dvorima


Dr. Tuđman među sinjskim alkarimaPredsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, pokrovitelj Sinjske alke, bio je nazočan alkarskim svečanostima 1990., 1992. i 1997. godine.
Alka održana 1990. godine ostat će zapamćena kao prvo nadmetanje alkarskih vitezova u samostalnoj i međunarodno priznatoj hrvatskoj državi. Alkari i cijela alkarska krajina bili su posebno zadovoljni što će pozdraviti pokrovitelja, predsjednika dr. Tuđmana, koji je slavodobitniku nakon alkarskog nadmetanja uručio štit.
U sklopu alkarskih svečanosti dr. Tuđman je svečano otvorio i novu zgradu Franjevačkog sjemeništa u sklopu svetišta Gospe Sinjske. Na pročelju svetišta Gospe Sinjske dr. Tuđman je otkrio obnovljenu spomen-ploču kralju Tomislavu.
"Da nije bilo Sinjske alke i tradicije koju je ona simbolizirala, ne bismo ni mi danas imali slobodnu, nezavisnu državu Hrvatsku, i zbog toga sam kao hrvatski državni poglavar prihvatio tu počast da ću pružati svoju potporu održavanju takvih domoljubnih, borbenih i pobjedničkih tradicija. Ali, isto tako i kao obvezu budućih hrvatskih državnih poglavara da također slijede te tradicije očuvanja hrvatstva, njegovanja domoljubnih viteških i ratničkih osobina hrvatskoga naroda, kazao je, pored ostaloga, dr. Franjo Tuđman u prigodnoj besjedi u Alkarskim dvorima 1997. godine.

   

ZNAK ZAHVALNOSTI VITEŠKOG ALKARSKOG DRUŠTVA
Počasni alkarski vojvoda

Skupština Viteškog alkarskog društva na svečanoj sjednici donijela je odluku o proglašenju dr. Franje Tuđmana počasnim alkarskim vojvodom.
U alkarskoj povelji zapisano je da tu najvišu počast Sinja i Cetinske krajine dodjeljuju, u znak zahvalnosti, alkari, alkarski momci i junački narod Cetinske krajine tvorcu vjekovnog sna hrvatskoga naroda i vitezu Lijepe naše dr. Franji Tuđmanu.

   

PODGORA: OTKRIVANJE SPOMENIKA don MIHOVILU PAVLINOVIĆU
Hrvati smo i Hrvati moramo ostati

Dr. Franjo Tuđman otkrio je spomenik don Mihovilu PavlinovićuPredsjednik dr. Franjo Tuđman otkrio je u Podgori u subotu 22. svibnja 1994. spomenik hrvatskom velikanu, svećeniku, političaru i publicistu don Mihovilu Pavlinoviću.
— Mihovil Pavlinović bio je hrvatski muž, velikan uma i hrvatske povijesti, bez kojega ovdje u Dalmaciji, kao ni bez Ante Starčevića na sjeveru Hrvatske, danas ne bismo imali ovo što imamo. Otkrivši spomenik, predsjednik Tuđman je podsjetio: Nasuprot idejama ilirizma, slavenstva, jugoslavenstva i talijanskog autonomaštva, u prijelomnom razdoblju hrvatske povijesti Pavlinović je rekao — Hrvati smo i Hrvati moramo ostati.
— Ne dopustimo da ta ideja ičim bude ugrožena — dodao je Predsjednik.

   

Višani se neće iseljavati

Tu gdje je osnovana nova Jugoslavija, gdje je bio stožer bivše jugomornarice, danas se tu ne samo vijore hrvatske zastave, nego u Vis uplovljava i Hrvatska ratna mornarica, što je konačni znak uspostave hrvatske države i na ovom otoku, kazao je, među ostalim, predsjednik dr. Franjo Tuđman obraćajući se mnogobrojnim Višanima za vrijeme boravka na otoku 28. listopada 1992. godine.
Na Vis je stigao raketnom topovnjačom HRM "Kralj Petar Krešimir IV." u pratnji raketnog čamca "Dubrovnik" i torpednog čamca "Vukovar". Govoreći Višanima, posebno je naglasio: "Napokon će ne Vis moći dolaziti gosti iz cijele Europe i svijeta, na Vis će se dolaziti, a neće se s njega iseljavati."

   

PISMO TEŽAKA I RIBARA S MALOGA DRVENIKA SVETINA CIVADELIĆA
"Učini, Frane, ka Boga te molim,
da se vidimo"

Učini, Frane, ka Boga te molim, da se nas dva vidimo. Ja ti ne bi puno smeta, samo pet minuti, da ti zafalin za sve šta si nan učinija, i šta možemo slobodno reć da smo Rvati, pisao je pismo svome Predsjedniku na banku pred svojom kućom barba Svetin Civadelić, 95-godišnji težak i ribar iz Drvenika Malog. I želja mu se ostvarila, Predsjednik je poručio da će se sresti.
U kolovozu 1995. u Split je stigao Vlak Slobode, i tako su se našli Predsjednik i barba Svetin, koji je na susret stigao s darovima - smokvama, bademima, rogačima, s vinom i rakijom. A nakon male ćakule, Predsjednik je i njemu uručio darove - predsjedničku zastavicu, radio i TV prijamnik.

   

Omiš: Za sveti cilj

Za vrijeme svog tadašnjeg boravka u Dalmaciji, osim u Trogiru, Sinju i Imotskome dr. Franjo Tuđman je boravio i u Omišu 23. srpnja 1992. godine. Osvrćući se na primjedbe da je ovo njegov prvi boravak u Omišu, dr. Tuđman je rekao da je tu bio i prije 40 godina, veslajući Bračkim kanalom, kada su mu Bračani rekli da bi bura koja ga je zahvatila srušila i veće brodove od njegova, ali, dodao je, ja sam ostao živ i tada i u najvećim burama koje su slamale Hrvatsku. Zajedno s HDZ-om znao sam procijeniti pravi trenutak za ostvarenje ovog svetog cilja, u trenucima kada nismo imali ni prijatelja, ni saveznika, kako u Europi, tako i u svijetu.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]