SLOBODNA DALMACIJA [naslovnica]

[ novosti ]
[ svijet ]
[ sport ]
[ kultura ]
[ split ]
[ zadar ]
[ dubrovnik ]
[ sibenik ]
[ rijeka ]
[ zagreb ]
[ dalmacija ]
[ prilozi ]
( osmrtnice )
[ impresum ]
   
[ kontakt ]
[ linkovi ]
[ arhiva ]
       

 

DALMACIJA

SUBOTA 11. prosinca 1999.

Dr. TUĐMAN NA BRAČU
PRI OTVORENJU ZRAČNE LUKE

NAŠ PUT UPISAN ZLATNIM SLOVIMA

Cilj nam je izgradnja ne samo slobodne, samostalne i demokratske nego i bogate Hrvatske, ustvrdio je u govoru Bračanima dr. Franjo Tuđman


Dragi Bračani i Bračanke, čestitam vam otvaranje ove zračne luke. Čestitam vam na ovome danu koji će ući u povijest vašeg otoka", rekao je dr. Franjo Tuđman na velikoj svečanosti otvorenja za promet bračke zračne luke, 6. svibnja 1993., te nastavio: Sve što smo preživjeli u protekle tri godine na putu stvaranja suverene i demokratske Hrvatske bit će upisano zlatnim slovima u povjesnicu hrvatskog naroda. Burno pozdravljen od brojnih Bračana, dr. Franjo Tuđman je u svojemu obraćanju rekao i sljedeće:
Dr. Franjo Tuđman pri otvorenju bračke zračne lukeDragi prijatelji, to što ste vi učinili izgradnjom zračne luke znak je da smo mi u ovim uvjetima rata vodili računa da se posvetimo izgradnji svoje Hrvatske. I ovdje i na drugim područjima. I u Dalmaciji, koja je bila najviše ugrožena, i u svim drugim dijelovima Hrvatske mislili smo na to da nam je cilj mir, da nam je cilj izgradnja ne samo slobodne, samostalne i demokratske, nego i bogate Hrvatske.
"Mi imamo sada svoj slobodni Brač ", zaključio je svoje izlaganje dr. Tuđman. Imamo na Braču zračnu luku iz koje možemo letjeti svuda u svijet. Imamo slobodne ljude. Imamo svoju oružanu silu koja će znati osloboditi svaku stopu svoje hrvatske zemlje i svoga mora ...
Nakon otvorenja zračne luke na Braču dr. Tuđman je obišao pustinju Blaca, a zatim doputovao na Bol gdje je posjetio dominikanski samostan. U spomen-knjigu pustinje Blaca je zapisao:
"Ovo je mjesto svjedočanstvo u kakvim se uvjetima održavao duh i opstojnost hrvatskog naroda".
   (SD, 7. svibnja 1993.)

NA PREDIZBORNOM SKUPU HDZ-a
U SINJU NAKON ATENTATA U BENKOVCU

Ne smijemo propustiti ovaj povijesni trenutak

Podsjećamo one koji bi vojskom htjeli skršiti ovu današnju svijest na posljedice koje bi bile veće nego zamišljaju. Mi ne postavljamo zahtjev za rušenje ovakve Jugoslavije, već tražimo da hrvatski Sabor ravnopravno odlučuje kako da uredimo zajedničku državu, a ako ne možemo zajedno, onda idemo svatko svojim putem u Europu."
Poručio je to dr. Franjo Tuđman, pred oko 30 tisuća okupljenih građana na osnivačkoj skupštini podružnice HDZ-a Sinj, održanoj 24. ožujka 1990., inače prvome većem javnom skupu ove stranke nakon pokušaja atentata u Benkovcu. Nastavljajući svoje izlaganje, često prekidan skandiranjima svojega imena i burnim pljeskom, dr. Tuđman je naglasio: "Komunisti koji su za sve krivi, samo zato što imamo svoj program, zovu nas strankom opasnih namjera. Iz koalicije nas guraju u desnicu. Mi smo središnja stranka. Ako su Kohl, Bush, Thatcher ... desnica, onda smo i mi desnica. Narod zna da ne smijemo propustiti ovaj trenutak", kazao je predsjednik HDZ-a, koji je pritom istaknuo kako ova stranka već ima pola milijuna članova.

U IMOTSKOME NA BLAGDAN VELIKE GOSPE 1993.
Imoćani su preživjeli sve muke, ali i slavu Hrvatske

Desetljećima tjeran u tuđinu, imotski je puk svojom Crkvom i sviješću očuvao ovo tlo kao nedotaknuto hrvatsko, rekao je dr. Tuđman


Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza 1993. predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman je boravio u Imotskoj krajini, gdje je svečano pustio u promet novoizgrađenu prometnicu dugu 8,5 kilometara koja spaja Imotski i branu Ričice. Obraćajući se nazočnima, Predsjednik je rekao:
Nakon otvorenja prometnice dr. Tuđman je obišao branu Ričice"Hrvatski je narod Imotske krajine preživio sve muke, ali i slavu Hrvatske, narod ovoga kraja zbog svoga hrvatstva desetljećima je tjeran u tuđinu, no taj je narod sa svojom Crkvom i svojom sviješću očuvao ovo tlo kao nedotaknuto hrvatsko. Imotski je dao prve žrtve u obrani hrvatske suverenosti i ova krajina spada među one koji su dali razmjerno najveće žrtve u Domovinskom ratu i zato je zaslužna za uspostavu samostalne Hrvatske, o čemu su sanjali naši preci. Obraćajući se Imoćanima, rekao je sljedeće:
— Ne smijemo se obazirati na one koji u Hrvatskoj samo traže pogreške vlasti, koji ne vide da izlazak iz socijalizma u slobodno društvo nije nimalo lagan. Pri tome trebamo spriječiti zloupotrebe, ali je normalno da će biti bogatijih i uspješnijih, pravde i nepravde. Ne mogu se sve nedaće i problemi prebacivati samo na leđa vlasti. Ta vlast je takva kakvu je narod izabrao. Ja vam otvoreno kažem, kao državni poglavar — kada bi bilo sposobnijih ljudi nego što ih ima u HDZ-u, ja bih ih doveo na državne položaje, ali ih ne vidim, nema ih — rekao je dr. Franjo Tuđman.

Imotski: HDZ je
imao hrabrosti

Imoćani su se susreli s Predsjednikom i na predizbornom skupu HDZ-a u Imotskom, 10. listopada 1995., kada su uz dr. Tuđmana stigli i Gojko Šušak, dr. Ivić Pašalić, dr. Miomir Žužul i brojni visoki članovi HDZ-a.
— Jedino HDZ imao je hrabrosti izići pred cijelu Hrvatsku s programom koji obećava slobodnu i demokratsku Hrvatsku, rekao je tada Predsjednik, obećao oslobođenje istočne Hrvatske i pomoć Hrvatima u BiH, te najavio povratak tisuća iseljenih Hrvata.
— Iseljenici su se već opredijelili za koga će glasovati jer ćaća je ćaća, rekao je tom prigodom Ivan Nogalo, povjerenik HDZ-a za SAD.

Hvar: Čestitke mladencima

Uz nekoliko tisuća izbjeglica i prognanika na otoku Hvaru nađe se i poneki pravi turist. Tako je dvoje mladih supruga iz Mostara najsunčaniji europski otok izabralo za medeni mjesec. Riječ je o tek vjenčanom paru, 20-godišnjoj studentici strojarstva Marini i 26-godišnjem privatnom poduzetniku Vladimiru Cvitkoviću. Saznavši za njihovu želju da boravak Predsjednika na Hvaru hoće iskoristiti kao prigodu da se fotografiraju s njime, dr. Franjo Tuđman je zaobišavši protokol i svoje osiguranje, prišao, čestitao mladencima i fotografirao se s njima.
   (SD, 29. listopada 1992.)

   

VINJANI GORNJI, CISTA PROVO I RUNOVIĆI
Kum malim Imoćanima

Dr. Franjo Tuđman je bio kum osmom djetetu Janka Kutleše iz Vinjana Gornjih, zatim osmom djetetu Marka Šituma iz Ciste Provo, kao i sedmom djetetu Bana Jukića iz Runovića.

Urednik: Ivica Profaca,
Tehnički suradnik:
Goran Bašić,
Internet podrška:
NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999.
Posljednja nadopuna: 1999.12.11.
Stranice prilagođene za INTERNET EXPLORER 4 (800x600pix, 24bit)

[ idi na vrh stranice ]
[ idi na sljedecu stranicu ]